Karavaan: reizend theater festival in Noord-Holland

Karavaannieuws

27 januari

Theaterfestival Karavaan zelfstandig verder

“Noord-Holland zónder Karavaan ondenkbaar!”
In mei 2015 is het de 23ste én laatste keer dat Karavaan, buitengewoon theater op locatie, onder de paraplu van Cultuurcompagnie Noord-Holland wordt georganiseerd. In overleg met de huidige festivalleider, Ilse van Dijk, is besloten dat Karavaan per 2016 als zelfstandige stichting verder gaat. Cultuurcompagnie én Karavaan ontwikkelen beide een nieuw en duidelijk profiel voor de toekomst. In voorbereiding op de oprichting van de nieuwe stichting heeft Karavaan een Raad van Advies ingesteld.
“Noord-Holland zónder Karavaan is ondenkbaar!”, aldus Christel Portegies, directeur van Cultuurcompagnie. “Vol trots presenteren wij in mei de laatste editie onder verantwoordelijkheid van Cultuurcompagnie. Ik wens het een goede toekomst toe.”

Als zelfstandige stichting zal het festival haar eigen bedrijfsvoering en ondernemingsplan ontwikkelen en kan het zich nog beter richten op de nieuw gekozen koers die zij sinds 2014 is ingeslagen.

Sinds afgelopen jaar is de periode verplaatst naar mei en verbindt Karavaan zich meer dan voorheen met belangrijke thema’s en locaties van de provincie Noord-Holland, die hierdoor bespreekbaar en voelbaar worden. Het zijn onderwerpen op het gebied van de domeinen water, landbouw, economie, sociale zaken, herbestemming en ruimtelijke ordening. 

Noord-Holland is meer dan stenen, water en landschap
Het festival draagt met het leggen van nieuwe verbindingen bij aan het integraal beleid van Provincie Noord-Holland: ruimtelijke ordening is meer dan stenen, water en landschap.

Karavaan verbindt zich inhoudelijk met de locaties en de diverse regionale partners, in een regio waar het professionele culturele aanbod gering is. Het festival neemt hiermee een bijzondere positie in binnen de landelijke culturele infrastructuur.

Raad van Advies
Karavaan heeft een Raad van Advies ingesteld die het festival bijstaat in het proces van verzelfstandiging en het te ontwikkelen ondernemingsplan. De leden van deze Raad van Advies zijn: Belinda Göransson (Fractievoorzitter, voormalig Wethouder VVD Zandvoort), Dorine Cremers (Dramaturg/Producer) , Rob Berends (voormalig Directeur Cultuurcompagnie en voormalig Plv. Algemeen Secretaris Raad voor Cultuur), Onny Huisink (Artistiek leider Speeltheater Holland STUDIO) en Jan Hartholt (Inspirator Netwerk Platteland).

Karavaan 2015
Karavaan Festival 2015 buigt zich van 13 t/m 31 mei 2015 over de toekomst van de bewoners van Noord-Holland en zoomt in op drie actuele onderwerpen met een lokale -, nationale - en internationale reikwijdte, die ons allemaal bezighouden en onze leefwereld beïnvloeden . Karavaan werkt hierbij samen met kunstenaars die zich laten inspireren door deze thema’s.

Karavaan wordt mogelijk gemaakt door onder andere de Provincie Noord-Holland, de gemeenten en bijdragen van Fonds Podiumkunsten, Stichting DOEN en het BNG Cultuurfonds.

Opera Buffa, Laika
13 december 2014

Festival Karavaan verkent de toekomst van Noord-Holland

Van 13 t/m 31 mei 2015 buitengewoon theater op locatie

Karavaan 2015 buigt zich van 13 t/m 31 mei 2015 over de toekomst van de bewoners van Noord-Holland en zoomt in op drie actuele onderwerpen met een lokale -, nationale - en internationale reikwijdte, die ons allemaal bezighouden en onze leefwereld beïnvloeden. Karavaan werkt hierbij samen met kunstenaars aan een programma waarin grootse onderwerpen even van heel dichtbij kunnen worden beleefd.

Op woensdag 13 mei opent Festival Karavaan in Zaanstad muzikaal, actueel en culinair met een avondvullend programma. We worden bijgepraat over alles wat we belangrijk vinden aan de hand van het laatste nieuws in een hyperactieve actualiteitenshow, en genieten vervolgens van een sjiek 3-gangendiner én een muziektheatervoorstelling ineen.

Openingsprogramma Karavaan 2015 op woensdag 13 mei: Opera Buffa en Orde van de Dag

Zaanstad en cacao zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Opera Buffa, de eigenzinnige bewerking van Mozarts ‘Don Giovanni’ van Theatergroep Laika ism Muziektheater Transparant is hier volledig op zijn plaats: het is een combinatie van zang, spel en…chocolade. Oscar Kocken en Greg Nottrot leiden de avond in en presenteren in samenwerking met Nieuw Utrechts Toneel en Het Zuidelijk Toneel de Orde van de Dag: een theatrale, literaire en muzikale actualiteitenshow.

Hoorn, Alkmaar en Schagen

Van 14 t/m 31 mei 2015 richten we onze spotlight op drie locaties in Noord-Holland. In Hoorn zoeken we samen met haar rijkgeschakeerde bevolking naar een ideale en toekomstbestendige visie op de identiteit van een kleine stad in de provincie, gebruikmakend van haar aantrekkelijkste karaktertrekken. In Alkmaar richten we ons op de vergrijzing en de invloed hiervan op de verschillende generaties. Maar we zoomen vooral in op de nieuwe mogelijkheden die het ons biedt, hoe we steeds vitaler sexy en gezond oud worden, hoe we elkaar steeds beter begrijpen en voor elkaar kunnen zorgen. En in gemeente Schagen kijken we, in een tijd waarin we vervreemd zijn van het boerenbestaan, terwijl klimaatverandering en dierenwelzijn steeds urgentere onderwerpen zijn, mee met de boeren naar de huidige situatie én de toekomst van het boerenbedrijf in Noord-Holland, Nederland, Europa en wereldwijd.

Het programma van Karavaan 2015 is volop in ontwikkeling, hieronder alvast een kleine greep uit wat we van 13 t/m 31 mei laten zien.

Hoorn 14 t/m 17 mei: De identiteit van een kleine stad

Geluidswandeling door Hoorn - Soundtrackcity Ontdek Hoorn (opnieuw)!

Samen gaan we te voet op zoek naar sporen, verhalen en ervaringen uit het heden en verleden van de stad, terwijl we naar een soundtrack luisteren die speciaal voor Hoorn is gemaakt. Onderweg krijg je steeds meer gevoel bij een andere tijd, ruimte en/of werkelijkheid.

Alkmaar 22 t/m 25 mei: De vergrijzing en de generaties

Bejaarden & Begeerte - Het Zuidelijk Toneel / Stichting Nieuwe Helden

Geïnspireerd door hun eigen actieve opa’s maakten Lucas de Man (1983) en Oscar Kocken (1982) deze voorstelling. Maandenlang vroegen zij ouderen de hemd van het lijf: Kan je nog verliefd worden als je tachtig bent? Heb je dan eigenlijk nog seks? Verhalen van vroeger en nu, aangepast aan de regionale geschiedenis. Confronterend, ontroerend en intiem. Let op! Alleen toegankelijk voor 65+ óf onder begeleiding van een 65+er

Schagen 28 t/m 31 mei: Het boerenbedrijf

Wij, Varkenland - Stichting Nieuwe Helden/ Lucas de Man

Stijn, de zoon van een varkensboer, is op zijn achttiende het huis uit gegaan op zoek naar avontuur. Hij hield niet van zijn geboortestreek, hij vond het daar allemaal maar simpele boeren en wilde het gaan maken in de grote stad; Brussel, Amsterdam, of verder nog. Op zijn dertigste keert Stijn terug naar zijn jeugd, terug naar zijn vader, de boerderij en de varkens. Wij, Varkenland is een aangrijpende solo over roots, identiteit, dromen, varkens, boeren en leven op het platteland.

 

Dennis Meyer
16 oktober 2014

Dennis Meyer artistiek leider theaterfestival Karavaan

Het locatietheaterfestival heeft een nieuwe artistiek leider. Met Dennis Meyer bouwt Karavaan voort aan een nieuwe koers voor het festival. Meyer volgt Titia Bouwmeester op die zich volledig gaat wijden aan theatermaken.

Dennis Meyer is een veelzijdig dramaturg en programmamaker. Hij was artistiek leider van het productiehuis Het Lab Utrecht en leidde in het kader van de Vrede van Utrecht Festival De Basis 2013 op de voormalige militaire vliegbasis Soesterberg. Hij zal samen met festivalleider Ilse van Dijk de artistieke leiding op zich nemen. Naast Karavaan blijft Meyer werkzaam als dramaturg en schrijver.

Meyer: ‘Kunst, juist op ongewone plekken, biedt de mogelijkheid om bijzondere ervaringen te creëren. Ervaringen, die ons op aangename manier kunnen verrassen en tot nadenken stemmen. Karavaan is voor mij een geweldige kans om dergelijke betekenisvolle ervaringen voor het publiek vorm te geven.’  

Bouwmeester trad in 2009 als artistiek leider aan en verlegde de focus naar locatietheater. Ook ontwikkelde ze het Karavaanlab, een werkplaats waarin korte voorstellingen met een documentair karakter werden gemaakt die inspeelden op de veranderende identiteit van Noord-Holland.

Met haar gezelschap 5eKwartier maakte ze bij Karavaan voorstellingen als MELK in Aartswoud en Voorland in Schellinkhout. Bouwmeester blijft gefascineerd door het Noord-Hollands landschap. Haar toekomstige voorstellingen zien we ongetwijfeld in Karavaan terug.

Karavaan speelt waar Noord-Holland beweegt

Afgelopen editie ontwikkelden Bouwmeester met festivalleider Ilse van Dijk een nieuw concept voor het festival: Karavaan speelt waar Noord-Holland beweegt. Geen rondreizend theaterfestival in Noord-Holland in de zomervakantie meer, maar een festival dat zich inhoudelijk sterk verbindt met plekken in Noord-Holland die in beweging zijn.

Op elke plek die Karavaan in de spotlight zet wordt een uniek festivalprogramma opgezet dat met locatietheater, tentoonstellingen, expedities, gesprekken en andere activiteiten het verhaal van die plek naar boven haalt. Karavaan verbindt voorstellingen en kunstenaars uit het hele land met lokale en regionale bedrijven en instellingen. Samen maken zij een bijzondere ervaring die ertoe doet.

Karavaan speelt tussen 13 mei t/m 7 juni 2015 op diverse plekken in Noord-Holland.

campagnebeeld liggend DEF
12 juni 2014

De reis door Noord-Holland

Karavaan speelt waar Noord-Holland beweegt. Het adagium voor Theaterfestival Karavaan. Met prikkelende slogans kondigden we thema's en plekken aan waar het in de provincie beweegt. We bespeelden locaties waar iets verandert, met locatietheater en een divers randprogramma, telkens uniek en op maat. We lieten karakteristieke locaties tot leven komen en maakten thema's beleefbaar.

We zijn trots op het programma met achttien verschillende voorstellingen. Heel bijzonder was het om maar liefst vier landelijke premières van Nederlandse topgezelschappen te mogen presenteren, die hun voorstellingen in Noord-Holland maakten.

De reis door Noord-Holland

Van donderdag 8 mei tot en met maandag 9 juni was Karavaan op zes inspirerende locaties in Noord-Holland:
1. op de Zeedijk in Petten waar de stenen zeedijk door zandsuppletie transformeert naar een duinlandschap, en onze eeuwige strijd tegen het water spectaculair verbeeld werd,

2. in Zandvoort dat we te koop zetten vanwege de mogelijke komst van een windmolenpark voor de kust,

3. in het monumentale Missiehuis in Hoorn dat jarenlang dienst deed als seminarie en nu wacht op een nieuwe bestemming, waar we even de mogelijkheden van een hotspot van West-Friesland konden laten zien,

4. op het oud militair Vliegveld Bergen dat het eerste ecodorp van Nederland wordt,

5. op het Landgoed Willibrord met de gerestaureerde koepel in Heiloo waar een psychiatrische instelling werkt aan omgekeerde integratie en

6. op Proefboerderij Oostwaardhoeve in Slootdorp waar de schaalvergroting in de landbouw goed zichtbaar is. 

Topgezelschappen en premieres
Silbersee (voorheen Vocaal Lab) en Project Wildeman met Woyzeck, een waanopera
St Jan Vos met MANSHOLT
BOT met Ramkoers
Prins te Paard met DIJK-IN


expeditie
7 juni 2014

Naar Karavaan met Pinksteren

Nog slechts 3 dagen Karavaan, het vliegt voorbij!
Met Pinksteren kun je genieten van twee programma's:

HEILOO - op het landgoed Willibrord speelt de grote muziektheatervoorstelling WOYZECK, een waanopera in de net gerestaureerde koepel. Maar liefst 4 sterren in de Theaterkrant. Hierna trekt het gezelschap naar Oerol, dus zorg dat je m hier gezien hebt, in het Noord-Hollandse!
Sarah Jonker speelt de voorstelling Il Gionfiable, in een totale uitputtingsslag speelt zij in haar eentje 8 personages. Zeer indrukwekkende en pakkende voorstelling.
Neem een arrangement en zie ze beiden, met natuurlijk een festivalhap op locatie!

Koop je een kaartje voor een voorstelling dan kun je gratis deelnemen aan de expeditie over het terrein, de tentoonstelling van Jannes Linders bezoeken en het museum met de historie over de psychiatrie. Kom ook aan de stamtafel, bekijk films en documentaires en drink een drankje op het terras.

We zijn open vanaf 14:00 uur.
Meer: http://www.karavaan.nl/programma/festivallocaties/willibrord-heiloo

SLOOTDORP - De spraakmakende voorstelling Mansholt speelt hier in de Wieringermeer, het verhaal van de voormalig minister van landbouw, die ons de boterberg bezorgde en later zijn beleid ter discussie stelde. Een fantastische rol van topacteur Helmert Woudenberg als Sicco Mansholt.

Neem je kinderen en kleinkinderen ook mee naar de boerderij en naar de voorstelling Droogland (8+). Met kunstenaar Geertje Tjalma bouw je mee aan de interactieve installatie ‘Heb jij boerentrekken' en stap je door het land met Tom van de Oostwaardhoeve. 
Er is een streekmarkt en een 3-gangendiner verzorgd door de Kroon van Holland.
Ook hier documentaires, film en een historische expositie. En vergeet niet om even aan te schuiven aan de stamtafel.

We zijn open vanaf 12:00 uur.

Meer: http://www.karavaan.nl/programma/festivallocaties/proefboerderij-slootdorp
6 juni 2014

Cultuur en landbouw horen bij elkaar als kip en ei: Agri-cultuur

De landbouwman Sicco Mansholt is cultuur geworden. In de veertig jaar nadat hij vertrok als voorzitter van de Europese Commissie is hij geschilderd door Sam Drukker. Is er het standbeeld van Marten Grupstra, de biografie van Johan van Merrienboer en het boek de Graanrepubliek van Frank Westerman, de film Overstag van  Louis van Gasteren.
Dit voorjaar was er een tentoonstelling over hem en zijn werk in Maastricht. En in het najaar  zal er een tentoonstelling zijn in het nieuwe Instituut in Rotterdam. En nu gelukkig ook een theatervoorstelling, belangrijker nog: een locatietheatervoorstelling. Hier op een plek waar hij als boer pionierde in een pioniersgebied bij uitstek, de Wieringermeer.
Ik pleit voor het verbinden van landbouw met cultuur en noem dat agri-cultuur. In het belang van ons voedsel en ons landschap.
En ik zal u vertellen waarom!
Eerst wat cijfers.
In de tijd dat Mansholt minister van Landbouw en Visserij was besteedden Nederlanders bijna de helft van hun inkomen aan voedsel. Nu is dat tien tot vijftien procent. Het ei is daarvan een mooi voorbeeld. Dat kost nu reëel 15% van het bedrag toen. Anders gezegd: voor één ei toen krijg je er nu meer dan zes.
De tijd die we gemiddeld per dag besteden aan het maken van eten neemt steeds verder af.
De supermarkten ruimen meer plaats in voor kant en klare producten die niet meer geconserveerd zijn maar vers en steeds vaker biologisch geteeld.
Om dat mogelijk te maken is op wereldschaal een enorme stroom goederen onderweg. In Nederland vervoert bijvoorbeeld één op de drie vrachtwagens een aan landbouw gerelateerd product.
Landbouw is daarmee in de eerste plaats een economische activiteit geworden. Beslissingen worden steeds verder verwijderd van de individuele boer en consument genomen door de EU in Brussel en wereldwijd opererende voedselconcerns. Het ministerie van Mansholt heet nu Economische Zaken.
Dan het landschap
Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, de OESO heeft Nederland geen echt platteland. Toch is Nederland, na Amerika, de grootste exporteur van landbouwproducten. Rara hoe kan dat?
Doordat tweederde van de toegevoegde waarde van de landbouw in en rond onze steden wordt geproduceerd.
Zo is, economisch gesproken, de boer al lang verknoopt met de stad, waar de toeleveranciers, de beurzen, de havens en luchthavens zijn levensaderen zijn. Wat wij zien als individuele boeren die wonen op boerderijen in de polders, op de klei- en zandgebieden van Nederland zijn even goed ondernemers die onderdeel zijn van een industrieel productieproces: ons voedsel.
De boer levert vooral basisproducten voor ons voedsel. Dat voedsel zelf is een industrieel vormgegeven product. Een commodity, een consumptieartikel dat de consument als vanzelfsprekend ervaart nu het dagelijks in grote getale aanwezig is.
Dat teveel is inmiddels een groter probleem dan een tekort. En steeds minder boeren kunnen steeds meer produceren tegen een lagere prijs in een kortere tijd en onder steeds beter gecontroleerde omstandigheden vanuit verwerking en hygiëne.  Elk dier is steeds productiever  in zijn giften als melk of eieren, en in zichzelf als slachtgewicht. Elk gewas brengt een veelvoud op van zijn historische voorgangers.
Deze schaalvergroting heeft een enorm effect op ons landschap die tot op de dag van vandaag doorgaat. Verandering is de constante. Waarbij het steeds moeilijker wordt om te achterhalen welke gevolgen het resultaat zijn van welke veranderingen. Betreurd worden veel veranderingen wel en op allerlei manieren proberen we de relatie tussen wat we eten, waar we wonen en onze gezondheid zichtbaar te houden. (koe in de wei bijvoorbeeld)
Als de technologische ontwikkeling steeds sneller gaat en er naar verwachting in 2040 ruim 9 miljard mensen zijn, waarvan 70% in steden woont, en het toekomstige landschap vorm zal krijgen door de toepassing van bio- en nanotechnologie: Hoe ziet dat er dan uit?
Zijn landbouw en voedsel gewone handel en diensten? En klopt dat eigenlijk wel?
Ik vind van niet.
 
Met landbouw bouwen we voort op de oudste lagen van onze beschaving. Het werken met levende wezens en levende materie appelleert aan meer dan alleen kennis, techniek en economie. Een boer bemiddelt tussen cultuur en natuur. Hij transformeert grond, water en lucht in planten en dieren. Daarmee heeft een handjevol boeren iets schaars in handen.
Maar in de samenleving groeit de belangstelling ervoor. En zo zien we dat de landbouw  wordt herontdekt als culturele waarde. Ik noem dat agri-cultuur.
 
Er is behoefte aan het zien van samenhang en aan verbondenheid  in plaats van het uiteenrafelen in oneindig losse deelprocesjes. Behoefte aan verwondering over groei, in plaats van de techniek van het maken en een garantie op opbrengst.
 
Ik pleit voor de bevordering van Agri-Cultuur. Voor de verbinding tussen landbouw, landschap, voedsel en kunst.  Zoals Cultura in het latijn twee betekenissen heeft: bebouwing van de grond en beschaving. Innerlijke beschaving van de mens is synoniem met een goed behandelde aarde. Zo kun je duurzaamheid bevorderen.
 
Naast waarde (geld) heeft de toekomst van de Nederlandse landbouw vooral behoefte aan waarden, Daar hebben we heel veel cultuur bij nodig. Locatietheater, film, en al die andere vormen van cultuur dragen bij aan de beweging die ooit ook door Mansholt is gemaakt, stappen in de richting van het bewaren van de aarde voor toekomstige generaties.
 
Cultuur en landbouw horen bij elkaar als kip en ei. Ik vat dat samen als agri-cultuur!
 
Jan Hartholt
5 juni 2014

Jan Hartholt werkt op het ministerie voor Landbouw en Visserij en bekleedde diverse functies binnen het ministerie. Hij is ook oud-directeur van Kasteel Groeneveld.
3 juni 2014

4 sterren voor Woyzeck in Theaterkrant

‘Nog meer dan het terrein van de Sint-Willibrordusstichting voor psychiatrische patiënten in Heiloo is het de kapel die bijdraagt aan de perfecte locatie voor Woyzeck, een waanopera. Regisseur Romain Bischoff maakte van Woyzeck een ongeleid projectiel, dat ingrijpen behoeft’.

****De Theaterkrant

Lees de hele recensie.
woy-3
1 juni 2014

Opening Cultuurkoepel Heiloo met waanopera

Geïnspireerd op de zeepkisttoespraken van de Speaker's Corner in Hyde Park, London, biedt Theaterfestival de Karavaan tijdens de opening aan een aantal personen de mogelijkheid om hun mening te 'verkondigen' over belangrijke zaken die Willibrord Heiloo, Karavaan en Noord-Holland aangaan. 
Allereerst zal Ilse van Dijk de aftrap doen door de nieuwe invulling van Karavaan toe te lichten en de zeepkistsprekers die gaan komen voor te stellen. Voor het eerst zal Karavaan dit jaar zes karakteristieke locaties en de veranderingen waaraan zij onderhevig zijn centraal stellen in het programma. Vanuit de overtuiging dat kunst en kunstenaars, samen met belanghebbenden en belangstellenden unieke totaalervaringen kunnen bieden die aansporen om ook zelf actief na te denken en te handelen bij de veranderingen die gaan komen.

In de voormalige psychiatrische inrichting wordt tijdens de opening een kijkje in de moderne psychiatrie gegeven en de relatie met de kunst.
Allereerst zal Dr. A.D.F. (Ton) Dhondt, psychiater en Directeur Specialistische Centra GGZ Noord-Holland-Noord een inzicht geven in de moderne psychiatrie.

Nico Adrichem, adviseur Raad van Bestuur GGZ-NHN licht de werking van de GGZ toe en het belang van Karavaan.

Operaregisseur Marcel Sijm en voormalig student van Willibrord Heiloo zal ingaan op de relatie tussen gek zijn en kunst.

Hans Romeyn, burgemeester van Heiloo opent Karavaan. 

De landelijke premiere van de voorstelling Woyzeck, een waanopera van de coproducenten Silbersee (VocaalLab) en Project Wildeman vindt aansluitend plaats.
reeks hoorn - gs
28 mei 2014

Theaterfestival Karavaan bespeelt Missiehuis Hoorn

Een zoektocht naar nieuwe idealen.
Van donderdag 22 tot en met zondag 25 mei bespeelde Karavaan het voormalig missiehuis in Hoorn met locatietheater en een divers festivalprogramma. Verschillende kanten van hedendaagse spiritualiteit en nieuwe idealen werden verbeeld. Gemist? Bekijk hier de beelden terug.

Met voorstellingen op locatie 1:Songs van Nicole Beutler, Demarrage over Jeanne d’Arc van Charlotte Caeckaert, Pax Deus van De Nieuw Amsterdam, Kimisis van IHOS Opera en muziek van Marike Jager. En in het festivalprogramma een authentieke Mariaprocessie op zondag, stamtafel met stamgasten, proeflessen mindfullness, de meditatieve kleur-kunstexpositie, films en documentaires.

(Noord-)Hollanders zijn massaal op zoek naar zichzelf. Karavaan stelt hierbij een aantal vragen. Hoe gaan we om met de onbeheersbaarheid en kwetsbaarheid van het leven? Zoeken we ons heil in klassieke vormen van verlossing of bouwen we aan nieuwe idealen?

De locatietheatervoorstellingen
In 1:Songs van Nicole Beutler zijn de prachtige hedendaagse elektronische muziek en de canon van tekst de basis voor een subtiel maar duidelijk protest tegen de instabiliteit van het bestaan.

Met de zoektocht naar de betekenis van het geloof in Het evangelie volgens Pilatus vraagt De Nieuw Amsterdam zich af wat waarheid is en of je kunt geloven als je het niet gezien hebt.
Demarrage van Charlotte Caeckaert laat je ervaren hoe het is om voor je missie in actie te komen. Strijdt iedereen mee? Gaan we samen?

Kimisis van IHOS Opera is een ontroerende en diep meeslepende voorstelling die het ‘in slaap vallen’ of de dood en de hemelvaart van Maria herdenkt.

Concert Marike Jager op 23 mei
Singersongwriter Marike Jager speelt The Silent Song, een puur en intiem concert in de kapel van het missiehuis.

Een authentieke Mariaprocessie op 25 mei
Met het Westfries Museum en het Mariagilde is er op zondag 25 mei een authentieke Mariaprocessie, waarbij het originele beeld van Maria van Hoorn vanuit de Koepelkerk naar het Missiehuis wordt gedragen. Diverse koren uit Noord-Holland laten horen hoe het in het Misshuis heeft geklonken op hoogtijdagen. Wij zoeken nog sterke heren voor het dragen van Maria van Hoorn.

Speciaal filmprogramma
Cinema Oostereiland had speciaal voor in het Zusterhuis een filmprogramma samengesteld: Lourdes, over wonderen, Way of Passion over religie, gemeenschapszin en afzien en Samsara, een bezoek aan 25 landen en heilige plaatsen.

En verder….
Het Soulcenter en Terra Luna verzorgen proeflessen op het gebied van bewustwording en inspiratie.
Batya van Brakel exposeert haar meditatieve kleurkunst. Kleur is energie. Salon op zondag.

Missiehuis Hoorn: Geloof je in de heer of in jezelf?

Over het missiehuis
Het Missiehuis (1928) ligt aan de rand van Hoorn en is de enige goed bewaarde seminarie in West-Friesland. Naast de cultuurhistorische waarde, heeft het complex ook grote architectonische waarde aangezien het als het belangrijkste werk uit het oeuvre van de Hoornse architect S.W. Langius gezien kan worden. Het gebouw is opgezet volgens de traditionele kloosterbouw maar heeft daarbij vele laat Amsterdamse School kenmerken. Het resultaat is een omvangrijk complex bestaande uit vier vleugels (1 hoger voorhuis) rond een rechthoekige binnentuin en een uitgestrekt (voor)terrein. Wat de toekomst van deze bijzondere locatie wordt is niet duidelijk, onlangs is bekend geworden dat de historische panden niet worden gebruikt als schoollocatie.
Elvira Sweet opening
10 mei 2014

Opening Karavaan in Petten

De opening van Karavaan is geïnspireerd op de zeepkisttoespraken van de Speaker's Corner in Hyde Park, London. Verschillende perspectieven over belangrijke zaken die Petten, Karavaan en Noord-Holland aangaan. Met een reddingsvest aan staan de sprekers op de zeepkist. 
Het intro door Ilse van Dijk (Festival Karavaan):

"Dit kustdorp van de gemeente Schagen is in transitie. We nemen afscheid van de stenen zeedijk en verwelkomen een nieuw duinlandschap. En dat is waarom we hier zijn. Karavaan speelt waar Noord-Holland beweegt.

We bespelen plekken waar NU iets verandert, met locatietheater en een divers festivalprogramma, telkens uniek en op maat.
We stellen karakteristieke locaties en de veranderingen waaraan zij onderhevig zijn centraal in het programma.

Maatschappelijke en landschappelijke veranderingen hebben grote impact op ons.
Als theaterfestival kiezen we voor verbinding met thema’s en andere sectoren: zoals water, landbouw, economie, herbestemming en ruimtelijke ordening. 

-       Omdat met theater en verbeeldingskracht thema’s BELEEFBAAR worden.
-       Omdat kunst en kunstenaars, samen met belanghebbenden én publiek unieke totaalervaringen kunnen bieden.
-       Omdat Karavaan je in beweging kan zetten.

We cocreëren met veel verschillende partners en dat is inspirerend. Het is ook spannend om NU in deze tijd deze keuze te maken. We hopen dat we ook u inspireren.

GOD SCHIEP DE AARDE MAAR DE NOORD-HOLLANDERS SCHIEPEN HOLLAND
Uw zeepkistsprekers:
-       We boetseren hier opnieuw een landschap: Kees Stam, bestuurder van het waterschap en beheerder van deze dijk
-       We spelen met zee en zand, Marcel Bleekendaal: kunstenaar en polderwachter
-       We bouwen een nieuw dorp: Ben Blonk, wethouder gemeente Schagen
-       We kneden een provincie: Elvira Sweet, gedeputeerde Provincie Noord-Holland
8 mei nhd - zeeballet
9 mei 2014

Spectaculaire première voor Karavaan

Vanavond is de opening van Festival Karavaan op de Zeedijk in Petten. Alles uit de kast voor de grootste voorstelling van Karavaan dit jaar. DIJK-IN8 avonden ’s avonds aan de Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Met 9 beamers, een bewegend decor, 100 meter projectie, 4 waterpompen, 8 geluidssets, een FM-zender, muzikanten, spelers en animaties wordt het verhaal van onze eeuwige strijd tegen het water verteld. De krant schrijft ‘spectaculaire première voor Karavaan’.

Bekijk hier vast de trailer!
tekoop
7 mei 2014

Wethouders Zandvoort zetten stadhuis te koop

HET DORP IS TE KOOP.
Het paradijs strandt. Het walhalla aan de Noordzeekust, op steenworpafstand van Amsterdam, wordt bedreigd door de komst van een windmolenpark. De zon zul je niet meer in zee zien zakken.
Woensdag 7 mei zetten wethouder Belinda Göransson  (toerisme en economie) en wethouder Gert Toonen (kunst en cultuur) om 12:00 uur het stadhuis te koop.
Zandvoorters zetten hun paradijselijke panden op www.fundazandvoort.nl
Theaterfestival Karavaan grijpt deze bedreiging aan om het programma met locatietheater samen te stellen. Op 17 en 18 mei kan er een bod uitgebracht worden op Zandvoort. Kan verbeeldingskracht het dorp redden?
Theatergezelschap De Nachtgasten improviseren op allerlei reddingsacties om het paradijs te redden op een locatie in Zandvoort die het toppunt is van verval.
Performer Sanja Mitrovic laat met Speak! op theatrale wijze zien hoe een speech het meest invloedrijk is; ze bespeelt daarbij de raadszaal.
Muziektheatergezelschap BOT breekt de hele maatschappij af en bouwt dan zelf een nieuwe in Ramkoers, in de oude brandweerkazerne.
Publiek kan Zandvoort ontdekken door de route te volgen met singersongwriters op authentieke locaties, in te haken bij Cascoland op een auditieve Zandvoortse route of de steegjes te ontdekken in een historisch perspectief. In het Museum Zandvoort is het festivalhart met een stamtafel: laat jij het paradijs stranden?
Fel tegen
Strandpaviljoenhouders, de visserij, bewoners – allemaal zijn ze fel tegen plannen van de regering om aan ‘hun’ kust windmolenparken te bouwen. Studies die in opdracht van Wassenaar, Katwijk, Noordwijk en Zandvoort zijn gedaan, stellen dat 17 tot 20 procent van de vakantiegangers afziet van strandbezoek wanneer op korte afstand een windmolenpark zou zijn. Dat zou 6.000 banen kosten. De beslissing of en waar de windmolenparken op zee komen, is nog niet genomen.
Het programma in Zandvoort is mogelijk gemaakt door Holland Casino.
Zie ook het persbericht: #49
Dijk-in scenefoto
5 mei 2014

Karavaan opent donderdag met buitendijks drive-in theater aan de Noordzeekust


Alles uit de kast voor de grootste voorstelling van Karavaan dit jaar, 8 avonden ’s avonds aan de Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Met 9 beamers, een bewegend decor, 100 meter projectie, 4 waterpompen, 8 geluidssets, een FM-zender, muzikanten, spelers en animaties wordt het verhaal van onze eeuwige strijd tegen het water verteld. Van 8 t/m 17 mei in Petten

Met je vrienden in de auto, precies ingeklemd tussen golven en dijk, bevind je je 4,5 meter onder N.A.P.: Inparkeren. Handrem vast, motor uit! Terwijl grote zandslurpers voor de kust liggen, zakt de zon in je achteruitkijkspiegel in zee. Op je autoradio Radio Zeewering, door het kiertje van je autoraam de zee, muziek, geluid.. Door je voorruit zie je eeuwen van vechten tegen het water als een levend schilderij van Jeroen Bosch aan je voorbij trekken. Dit is DIJK-IN, theater op de meest spectaculaire plek van Noord-Holland.

Festivalprogramma
Vanaf 19:00 is er een festivalprogramma met Sandmapping, historische tentoonstelling, tentoonstelling Zand tegen Zee, kunstmarkt, verhalen aan de stamtafel, films en documentaires. Dit is bij je toegangskaartje voor DIJK-IN inbegrepen. De voorstelling start om 21:15. Locatie: Plein 1945, Petten.

Karavaan speelt waar Noord-Holland beweegt
Karavaan koppelt haar thematische festivalprogramma aan actuele ruimtelijke en maatschappelijke opgaven in Noord-Holland. Op dit moment vindt de grootste zandsuppletie plaats bij Petten, een monumentale landschappelijke transitie. De zeedijk is een zwakke schakel. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier laat de stenen zeedijk transformeren naar duin en strand.
 
Theaterfestival Karavaan bespeelt in mei en juni locaties waar Noord-Holland beweegt: naast Petten zetten we Zandvoort te koop door de dreiging van een windmolenpark, worden de herbestemmingslocaties Missiehuis in Hoorn en Willibrord in Heiloo tot leven gebracht, is er een programma rond oorlog en vrede op het verborgen Vliegveld Bergen en staat Mansholt en zijn landbouwbeleid centraal in de proefboerderij in Slootdorp
Zie ook het persbericht: #48
Foto Groot Karavaan Orkest
28 maart 2014

Enthousiaste muzikanten gezocht!

Voor grote Karavaanvoorstelling van Prins te Paard
Doe je mee?
Karavaan komt er weer aan, in een nieuwe formule en een ander moment: al in mei! 
Het ‘Groot-Karavaan-Orkest’ heeft tot onze spijt vorig jaar vrijaf gehad, maar dit jaar is er weer een mooie kans om met elkaar te spelen.

Locatietheatergroep ‘Prins te Paard’ maakt een voorstelling, genaamd DIJK-IN, die zal worden gespeeld op en om de Hondsbosche en Pettemer Zeewering bij Petten. Het wordt een soort ‘drive-in’ voorstelling, waarbij het geluid van de spelers en delen van de muziek via de autoradio te horen zal zijn. Andere stukken komen via ‘gewone’ luidsprekers. Maar ook een deel zal live worden gespeeld, en hiervoor hebben we jullie hard nodig. Ik verheug me nu al!
We hebben nodig: koperblazers, houtblazers en slagwerkers (bij voorkeur kan iedereen lopend spelen, of ten minste lopen met het instrument). Als je instrument er tegen kan (regen, zilte lucht) zijn accordeons ook welkom. We worden een soort ‘muzikale guerilla’, we zullen plots verschijnen, en even plots weer verdwijnen. Het zou leuk zijn om het met velen te doen, dus benader ook vooral vrienden, kennissen, mede-muzikanten en familie.
De voorstellingen zijn op 7 mei (try-out), 8, 9, 10 mei, 13, 14, 15, 16 en 17 mei.
We gaan repeteren vanaf woensdag 16 april, we repeteren steeds van 19:30 tot 21:30. Dit zijn muzikale repetities: (je bent welkom om alle repetities bij te wonen, maar je kunt per week ook kiezen wanneer je komt (wo of do), als je maar tenminste twee repetities meemaakt).
Locatie: n.t.b. waarschijnlijk Schagen of Petten.
-          woensdag 16 april
-          donderdag 17 april
-          woensdag 23 april
-          donderdag 24 april
-          donderdag 1 mei
Petten bovenaanzicht
25 maart 2014

Gezocht: Kunstenaars voor op de kunstmarkt in Petten

Van donderdag 8 mei tot en met zaterdag 17 mei staat het festival in Petten op de Zeedijk. Stel je voor: met je vrienden in de auto, ingeklemd tussen golven en dijk, 4,5 meter onder N.A.P. Soundscape op je autoradio, op de dijk projecties, spelers, het Groot Karavaan Orkest… Een dijkdoorbraak? Dit is DIJK-IN, over leven onder zee-niveau. De stenen zeedijk komt nog één keer tot leven voordat hij transformeert naar een speels duinlandschap.

Karavaanbezoekers kunnen zich nog verder onderdompelen in het thema leven onder zeeniveau door een bezoek te brengen aan het festivalprogramma in het centrum van Petten. Een programma met interessante documentaires, prachtige tentoonstellingen, mooie muziek en andere passende en leuke activiteiten. Ook zal er een kunstmarkt zijn, waar kunstwerken staan met thema’s als strand, zee, de dijk en/of Petten. Wil je jouw werk delen en/of verkopen aan de bezoekers van Karavaan, dan komen wij graag in contact met jou!  Mail jouw werk naar lindavandenberg@cultuurcompagnie.nl
 
Karavaan is onderdeel van Cultuurcompagnie Noord-Holland en wordt mede mogelijk gemaakt door onder andere de provincie Noord-Holland.
 
campagnebeeld 2014
21 maart 2014

Theaterfestival Karavaan met schaftketen al eerder ‘de boer op’

Van donderdag 8 mei tot en met maandag 9 juni strijkt reizend theaterfestival Karavaan neer op zes betekenisvolle locaties in Noord-Holland: Zeedijk Petten, Zandvoort, Missiehuis Hoorn, Ecodorp Vliegveld Bergen, Willibrord Heiloo en Proefboerderij Slootdorp. Met locatievoorstellingen in combinatie met een veelzijdig festivalprogramma vertelt Karavaan de verhalen die schuilgaan achter die plek.

In de aanloop naar het festival staat Karavaan tussen 27 maart en 3 mei met de gele Karavaan-schaftketen op een centrale plek in de omgeving van de speellocaties. Wij nodigen inwoners, lokale ondernemers en andere organisaties en verenigingen uit om met ons in gesprek te gaan over het heden, verleden en de toekomst van de speellocaties. Zo brengen we die verhalen in kaart die er toe doen.

Kom bij ons langs en deel je verhaal aan onze stamtafel, neem foto’s of interessante artikelen mee, luister naar verhalen van anderen of neem gewoon een kijkje in de schaftkeet.

Wij staan met onze schaftketen:
27 t/m 29 maart - Markt 20-22 in Schagen
3 t/m 5 april - Jan Oldenburglaan 1 in Bergen
10 - 11 april - Kerkplein 10 in Zandvoort
17 t/m 19 april - Gedempte Turfhaven in Hoorn
24 - 25 april - Stationsplein 1 Heiloo
2 - 3 mei - 2 mei Sluisplein en 3 mei Streekmarkt in Anna Paulowna