Karavaan: reizend theater festival in Noord-Holland

Karavaan speelt waar Noord-Holland beweegt

Locatietheater en verbeeldingskracht

Theaterfestival Karavaan 2014 is aan het einde van haar route door Noord-Holland. We hebben een nieuw festivalconcept, dat zich inhoudelijk sterk verbindt met een aantal plaatsen in Noord-Holland die in beweging zijn. We hebben net even ademgehaald en dit jaar van alles uitgeprobeerd waar het gaat over cocreatie, werving en programma.

Op elke plek waar Karavaan neerstrijkt, wordt een eigen festival opgezet dat met locatietheater, tentoonstellingen, gesprekken en andere activiteiten het verhaal van die plek naar boven haalt. Karavaan verbindt voorstellingen en kunstenaars uit het hele land met regionale instellingen en locaties. Samen maken zij een bijzonder evenement dat ertoe doet.
 
Voorstellingen hebben een sterke verbinding met de locatie en het thema. Dat leverde veel positieve reacties op van beleidsmakers, ondernemers en publiek. 
 
Karavaan 2014
Dit jaar was Karavaan op zes plaatsen: Petten met de eeuwige strijd tegen het water, Zandvoort met de mogelijke komst van een windturbinepark voor de kust, het missiehuis Hoorn dat een geheel nieuwe bestemming krijgt, het voormalige vliegveld Bergen dat een ecodorp wordt, de voormalige psychiatrische inrichting Willibrord Heiloo waar ze werken aan een omgekeerde integratie en de proefbedrijf Slootdorp waar het landbouwbeleid zichtbaar is.

Kunstenaars en gezelschappen 2014
Kunstenaars en gezelschappen die dit jaar mee werkten: Prins te Paard, Bot, Sanja Mitrovic, Nachtgasten, Nicole Beutler, De Nieuw Amsterdam, Charlotte Caeckaert, Tg Sonja, Domein 11, Thirsa van Til/Urban Myth, Ausdauer, Merel Smitt, Vocaallab/Project Wildeman, Sarah Jonker (Likeminds), St. Jan Vos (Mansholt) en Houten Huis/Speeltheater Holland. Kijk hier naar het programma van 2014, waar we betekenisvolle locaties hebben bespeeld.
 
Waar Karavaan zich volgend jaar afspeelt weten we nog niet. Enerzijds kan dat bepaald worden door fantastische plekken in Noord-Holland die de urgentie hebben om bespeeld te worden, anderzijds kan dat bepaald worden door theatermakers die een voorstelling aanbieden die een absolute meerwaarde heeft voor een plek in Noord-Holland waar het beweegt. In 2015 is de festivalperiode van 13 mei tot en met 7 juni.