De kunst van grenzen slechten

Inspiratiedag voor kunstenaars en kunstvakdocenten die (willen) werken met en voor vluchtelingen

De dag bestaat uit disciplinegerichte werksessies, tafelgesprekken, spannende optredens en exposities en grenzeloos eten. De dag is bedoeld voor kunstenaars en kunstvakdocenten. De hele dag kost €35,-: dat is inclusief diner en voorstelling Lampedusa.

Meld je hier aan.

Programma

13.30 uur
Inloop koffie/thee/welkom in Festivalhart Karavaan

14.00 uur
De dag start met zingen en verbinden: openbaar zangevenement waar melodieën en akkoorden versmelten met elkaar. Samen één! Door Musicians without Borders. Vluchtelingen uit het AZC Alkmaar, burgers uit Alkmaar en kunstenaars en kunstvakdocenten uit heel Nederland. Hoe slecht je zonder taal de grenzen?

14.30 uur
Opening van de inspiratiebijeenkomst met 3 gefilmde portretten van Negin Zendegani, Nosrat Mansouri, George Tobal (o.v.). Zij zijn alle drie als vluchteling naar Nederland gekomen, hebben langere tijd doorgebracht in een AZC en zetten hun kunstenaarschap in voor de nieuwe stroom vluchtelingen. Over de kwaliteit en noodzaak van kunst in een tussentijd.

14.45 uur – 16.15 uur
Disciplineworkshop over het overstijgen van taal en cultuur: de kunst van grenzen slechten

  1. Workshop theater door Jouke Lamers en Gerard Kooistra
  2. Workshop instrumentele muziek door Orchestre Partout Lex Pantelic
  3. Workshop zang door Musicians without borders Otto de Jong
  4. Workshop fotografie van Ondertussen Onderweg Negin Zendegani
  5. Workshop werken met kinderen met beeld en theater Artiance door Cora en Hanneke de Vries

16.15uur – 16.45 uur
Pauze en mogelijkheid tot het bezoeken van de exposities Monument voor de Bootvluchtelingen van Nosrat Mansouri en de tentoonstelling Ondertussen Onderweg (Selvy) van Negin Zendegani.

16.45 uur -17.30 uur
Aan tafel met: In gesprek met o.a. Fronnie Biesma, Gerard Kooistra, Signe Zeillich-Jensen, en anderen over wicked dilemma’s, issues en vragen.

17.30 uur
Swingen, drinken en netwerken op klanken van Orchestre Partout

19.00 uur
Diner

20.30
Operavoorstelling Lampedusa van het Monsterverbond: Je stapt bij de performers aan boord van een schip. De gevaarlijke toch begint. Je zingt mee: ‘Als we er eenmaal zijn’, maar midden op zee maakt het schip al water…

V&D, Alkmaar

V&D begon in 1887 als eenvoudige manufacturenzaak in Amsterdam onder de naam “De Zon”. De zaken ging goed en er kwamen al snel winkels door heel Nederland. Ook in Alkmaar, aan de Houttil, onder de naam Gebroeders Berentzen. De winkel zou uitgroeien van 15 personeelsleden (grotendeels inwonend), een handkar en een paard tot een groot warenhuis met een prominente en soms controversiële plaats in de binnenstad.

Het gebouw is een gemeentelijke monument, ontworpen door architect G.W.J. Caron. Hij ontwierp een gebouw in laat Amsterdamse School stijl maar gebruikte daarbij ook Art Deco details.
Info
Prijzen:
€ 35,00 workshops, diner, voorstelling Lampedusa
Duur:
8h30
Speeldata:
  • za 28 mei om 13:30
Locatie
V&D
Laat 143, Alkmaar
plan je route