Expeditie Grutto

Karavaan ism Landschap Noord-Holland, Vogelwerkgroep Alkmaar, Museum in ’t Houten Huis en Stichting Oudorperhout

Ga 20 maart mee op expeditie naar onze Nationale Vogel!

In dit nationale Gruttoweekend ga je met Karavaan mee op Expeditie Grutto, een fietstocht en een boottocht om de grutto te ontdekken. Met een heerlijk lunchpakket van bakkerij Raat en Kropsla, singersongwriter Bert van Baar, vogelaars en gidsen kun je je verheugen op een heerlijke zondag!

Van 25 mei t/m 5 juni 2016 brengt Karavaan Festival buitengewoon theater op locatie. Het thema deze editie is Local <=> Global, over hoe Noord-Hollanders verbonden zijn met de rest van de wereld. Wist je bijvoorbeeld dat wij in directe verbinding staan met China met onze melk en koeien en met Afrika via weidevogels?

Karavaan neemt je alvast mee op 20 maart op grutto-expeditie. Wist je dat de grutto door het publiek verkozen is tot Nationale Vogel? Ons typische polderlandschap is uitermate geschikt voor deze weidevogel. Gruttopaartjes broeden dan ook graag op Hollandse bodem.

De Vogelbescherming organiseert op 19 en 20 maart het Gruttoweekend. Daags voor de lente en rond het moment dat de meeste grutto’s terugkomen van hun overwinteringsplek in Afrika en Zuid-Europa.

Programma 20 maart 2016
Je kunt jouw fietstocht starten vanuit Alkmaar of vanuit De Rijp. Na een kop koffie of thee en de ontvangst van je lunchpakket, vertrek je onder begeleiding van vogelaars van Vogelwerkgroep Alkmaar in kleine groepjes voor een prachtige fietstocht door het Alkmaarse polderlandschap. Onderweg stoppen jullie regelmatig om de grutto te spotten en wie weet wat er nog meer voorbij vliegt! Uiteraard vertelt jullie vogelgids ronduit over de nationale vogel.
 Je fietstocht eindigt bij de werkschuur van Landschap Noord-Holland in de mooie Eilandspolder. In de schuur kun je genieten van liedjes en vertellingen van singersongwriter en kleinkunstenaar Bert van Baar. Vanaf hier stap je aan boord en beleef je de polder vanaf het water. De boot stopt op De Lei, waar je een bijzondere wandeling door het natuurgebied kunt maken, waarna de boot je weer oppikt voor de terugtocht. In de werkschuur krijg je koffie of thee en vind je documentatie over de grutto en andere weidevogels.

Fiets mee naar de grutto!
In samenwerking met Vogelbescherming Nederland, Stichting Oudorperhout, Vogelwerkgroep Alkmaar, Museum in ‘t Houten Huis en Landschap Noord-Holland ontdek je de grutto en zijn leefomgeving per fiets, per boot en te voet!

Informatie


  • 11.30 uur – 12.30 uur Mogelijke starttijd fietstocht (eigen fiets mee!)

– Alkmaar: vanaf Molen D, Molenkade 8 in de Oudorperhout
– De Rijp: vanaf Museum ‘t Houten Huis

  • 13.00 uur – 15.00 uur Aankomstmogelijkheid werkschuur Eilandspolder waar singersongwriter Bert van Baar je verrast
  • 13.30 uur – 15.30 uur Constante bootpendel naar De Lei en weer terug
  • Terugtocht is op eigen gelegenheid

Fietstocht vanaf Alkmaar is ongeveer 12 kilometer (heenweg)
Fietstocht vanaf De Rijp is ongeveer 10 kilometer (heenweg)

Kom je van ver?
Kom je van verder weg en wil je naar het startpunt met OV of auto komen om vanaf daar jouw fietstocht te starten? Wij regelen graag een huurfiets voor je die op het startpunt voor je klaar staat. Mocht je dit graag willen, mail dan naar info@karavaan.nl

Vertrekpunt Alkmaar:

Molen D, Molenkade 8 in Alkmaar:
Langs de Molenkade staan vier strijkmolens van de voormalige Raaksmaatboezem. Alle vier werden ze rond 1630 gebouwd om het water afkomstig uit de verschillende polders (onder andere het Geestmerambacht en de Heerhugowaard) af te malen naar de Schermerboezem. Het waterpeil verschilde ongeveer 40 centimeter en daarom werden deze boezemmolens ook wel strijkmolens genoemd (ze streken het water eraf). De molens hebben dienst gedaan tot 1941. Ze worden nu door de molenstichting als woning verhuurd en in Molen D woont molenaar Kreuning die 20 maart jullie gastheer is bij vertrek vanuit Alkmaar.

Vertrekpunt De Rijp:

Museum In ’t Houten Huis, Tuingracht 13 in De Rijp:
Start je 20 maart jouw fietstocht vanuit De Rijp? Wie weet heb je tijd om nog even een kijkje te nemen naar de rijke historie van het Schermereiland en haar zeevarende bewoners bij Museum In ’t Houten Huis. De arme veengrond dreef de eilandbewoners het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.

Info
Prijzen:
€ 12,50 Normaal
€ 10,00 Vriendenprijs
€ 10,00 Kinderen (t/m 15 jaar)
Duur:
middag
Speeldata:
  • zo 20 mrt om 11:30

Foto Grutto:
Willie Doorn-Meijne

Expeditie Grutto dankt:
Groentehandel KropSla
Bakkerij Raat