Duurzaamheid op Karavaan Festival

DUURZAAMHEID

Intern was dit jaar 2019 het jaar van de duurzaamheid. Een uitdaging als locatietheaterfestival dat op plekken die daar niet voor bedoeld zijn theater maakt. Karavaan bespeelde ruim 20 verschillende locaties tijdens het festival.

Wat we hebben gedaan:

Energie:

  • veel tijd is gestoken in nieuwe oplossingen voor stroom: we wilden bij voorkeur niet werken met een aggregaat. Voor het festivalhart kwam de stroom uit de brug, met medewerking van de gemeente. Voor de grote voorstelling op het Jaagpad kozen we voor een Greener (gedeeltelijk gesponsord door Duurzaam Alkmaar). Door slimme keuzes voor LED-licht en eenvoudige horecavoorzieningen op locatie konden we gebruik maken van de stroom op de locaties, die ons door de locatie-eigenaren gul zijn verleent. Soms kozen we bij voorbaat voor het maken van een voorstelling zonder stroom.
  • We huurden een electrische auto (gedeeltelijk gesponsord door Middelbeek) voor de running van de buitenlocaties.

Eten drinken:

  • De 200 festivalmaaltijden die we elke dag serveerden op het festivalhart en alle soep op locaties waren geheel vegetarisch. Overigens etaleerden we dat (bewust) niet, wel vroegen we publiek of ze lekker gegeten hadden.
  • We hebben, overigens net als andere jaren, gewerkt met echte servies en glaswerk. Voor enkele buitenlocaties werd gewerkt met biologisch afbreekbaar materiaal.
  • In de backstage werkten we met bekers waar artiesten, vrijwilligers en medewerkers hun naam schreven.
  • Groenten werden van de veiling zonder plastic aangeleverd en er werd gewerkt met groenten van het seizoen.

Overig:

  • We stimuleerden publiek om te fietsen. Niet alleen in de theatrale fietsroute, maar ook voor de andere voorstellingen. We hadden fietsen te huur in het festivalhart en het aantal fietskilometers was bij elke voorstelling aangegeven
  • In de wc’s geen wegwerppapier: daarvoor in de plaats hingen we bordjes met ‘wapper je handen buiten droog #duurzaamheid’
  • Aparte inzameling van afval met diverse afvalbakken van GP Groot

We zijn trots op het resultaat en willen dit beleid voortzetten en verder uitbreiden.

Alle vrijwilligers werden geïnstrueerd op duurzaamheid; direct een apart item bij de eerste bijeenkomst in maart. Het was heel fijn dat onze vrijwilligers met het gepresenteerde beleid direct aan de slag konden; bij de bouw, in de keuken en achter de schermen.

Dus naast dat Karavaan het onderwerp duurzaamheid inhoudelijk in haar programma laat zien, is het ook achter de schermen een issue.

Foto: door Moon Saris
Uit de voorstelling Grond, van Nick de Roo