Karavaan Festival komt met twee voorstellingen naar Oterleek

Aankomende Karavaan Festival 30 mei t/m 10 juni landen er twee bijzondere locatietheatervoorstellingen in Oterleek. De boerenvoorstelling ‘Maalkop’ op een boerderij en de bekroonde voorstelling ‘Terug, naar de kersentuin’ in een boomgaard. Thema dit festival is Eigen Grond.

Maalkop vertelt het verhaal van een jonge boer die noodgedwongen afstand moet doen van zijn bedrijf. De boer voelt zich vergroeid met de streek, de grond en zijn dieren. Hij kan niet meer terug, alleen nog terugkijken. Alleen een koe houdt hem ogenschijnlijk nog overeind, of houdt zij hem juist gevangen? Maalkop is een aangrijpende en verrassende theaterdialoog tussen een man en zijn koel, zijn echte koe.
De voorstelling van PeerGroup speelt op een vervallen boerderij in de Oterlekerpolder, eigendom van Gerard van der Krogt. In de toekomst wordt deze boerderij gesloopt en komen er woningen.

★★★★★ Een juweel van een voorstelling in een koeienstal. Intiem, indringend, hartverscheurend – Dagblad van het Noorden

Terug, naar de kersentuin speelt in de boomgaard van de Maria Hoeve in Oterleek, de plek van familie Saaze. Bij deze stolpboerderij – het icoon van het Noord-Hollands landschap – speelt Gerg Nottrot van het Nieuw Utrechts Toneel het stuk gebaseerd op Tsjechov’s De Kersentuin. Moeiteloos laat hij ons in zijn vertelling geloven dat de stolp waar we zijn, zijn opa’s zomerhuis op een Grieks eiland is. De plek waar hij iedere zomer zeven weken lang de tijd traag voorbij zag trekken. De plek waar z’n jeugd verpakt in doeken opgeslagen ligt. Een plek die hij wellicht verkopen moet. Want hoe moet het nou: kiest hij voor emotionele waarde en het voortbestaan van de stolp, of toch voor de financiële opbrengst? Kom aanschuiven in de zomerse boomgaard, aan een lange tafel vol wijn, olijven en brood, den laat je meevoeren in het verhaal van De Kersentuin.

★★★★★ Nottrot vertaalt dat verhaal losjes naar eenzelfde probleem dat met het Griekse huisje van de familie speelt, en dat doet hij zo goed, dat iedereen, zelfs zijn eigen familie, erin trapt. – Cultureel Persbureau

Maalkop is te zien van 6 t/m 8 juni om 20:15 uur en 9, 10 juni om 15:00 uur. Terug, naar de Kersentuin speelt 1 juni om 16:00 en 19:30 en 2 juni om 13:00 en 16:00 uur. Tickets €15,00. Vrienden van Karavaan krijgen € 2,50 korting per ticket. Kaartverkoop vanaf 5 april hier op de website.

Foto: Willem Popelier