Karavaan Festival zet thema Local<=>Global centraal

Het festival agendeert vluchtelingen, weidevogels, angst voor het onbekende en een zoekende generatie twintigers

Karavaan Festival zoomt in op een actueel thema dat ons allemaal bezighoudt en onze leefwereld beïnvloedt. Karavaan werkt samen met nationale kunstenaars aan een programma waarin grootse onderwerpen even van heel dichtbij kunnen worden beleefd. Twaalf dagen lang locatietheater, theatrale installaties, theater in de openbare ruimte, live muziek, eten en drinken, talkabouts en performances in de regio Alkmaar van 25 mei t/m 5 juni.

Local <=> Global
Het thema deze editie is Local <=> Global, over hoe wij verbonden zijn met de rest van de wereld.

Via internet en televisie komen mondiale ontwikkelingen in onze huiskamers en harten. We staan in directe verbinding met China met onze melk en koeien, met Afrika door de weidevogels. We hebben een generatie twintigers die zich verloren voelt in de wereld en naarstig op zoek is naar hún plek.

We beschermen als vanouds onze dijken om de wereldwijde stijging van de zeespiegel voor te zijn. We willen vrij reizen, maar Fort Europa gaat op slot en vluchtelingen kloppen aan de poort. Wat er gebeurt in de wereld is steeds meer van directe invloed op onze leefomgeving, zowel fysiek als emotioneel.

Premières, vluchtelingen en weidevogels
Voorstellingen over het vluchtelingenvraagstuk, zoals Lampedusa van Het Monsterverbond die in het festival in première gaat, waar je aan boord stapt van een schip dat langzaam onder water loopt.

De première van de opera Dijkdrift, van wereldberoemd rietkwintet Calefax en operagezelschap Silbersee, waarin een kleine gemeenschap zich al verschanst heeft achter de dijken, met muziek van Raaf Hekkema naar de beroemde Mariavespers van Monteverdi. Kunstenaar Pé Okx brengt met Vlucht een theatrale installatie in een weiland over grutto’s die te vroeg naar Afrika vertrekken. Wat als we niet meer alles zelf in de hand hebben?

Jonge makers
De Mime-Opleiding maakt met haar internationale klas een voorstelling over LocalóGlobal in regie van Fabian Santarciel en met het verfrissende Bach in de Bagger van Dorine Schoon in een bollenkas merk je hoe wereldse muziek in de polder klinkt. De tienkoppige 2013-lichting van de Amsterdamse Toneel- en Kleinkunst Academie komt opnieuw bijeen om De Drie Zusters te vertalen naar hun eigen toekomstdromen en die te spelen in het Zonnehuis in Bergen aan Zee. Merel Smitt maakt een confronterende voorstelling over vooroordelen in een ontmoeting met inwoners van Alkmaar.

Shot inspiratie voor elke dag in het festivalhart
Naast locatietheater kom je in het festivalhart voor elke dag een shot inspiratie: korte theatervoorstellingen en live muziek, expo’s en gesprekken en lekker eten en drinken. Zoals In Limbo Embassy van de jonge social designer Manon van Hoeckel, het muzikale vogelhuis van MEES, een installatie van De Waterlanders en het videokunstproject Art on Wheels van de net afgestudeerde kunstenaar Hendrik Walther.