KARAVAAN ONTWIKKELT SAMEN MET KAASDRAGERSGILDE NIEUWE CEREMONIE KAASMARKT 


Tijdens Karavaan Festival, 30 mei t/m 10 juni, presenteren Karavaan en de Alkmaarse kaasdragers de nieuwe kaasceremonie ‘KAAS’ op de kaasmarkt. Onder bezielende leiding van Nederlands’ beroemdste choreograaf Krisztina de Châtel gaan de kaasdragers de komende maanden werken aan de bijzondere ceremonie.

Karavaan stelt dit jaar het thema ‘Eigen Grond’ centraal; een programma waarin ook de identiteit van Alkmaar wordt belicht. En daarin kan kaas en het eeuwenoude gilde natuurlijk niet ontbreken. Waar Buckingham Palace de wisseling van de wacht heeft, er op Prinsjesdag de Gouden Koets is en bij aanvang van voetbalwedstrijden, kickboksen en darten ceremoniële opkomsten bestaan, heeft Alkmaar straks een nieuwe kaasceremonie.

Afgelopen seizoen trok de Alkmaarse kaasmarkt ruim 175.000 bezoekers. Een historische schouwspel dat om klokslag 10:00 uur start met het luiden van de kaasbel. Met KAAS voegt Karavaan een extra impuls aan de markt toe rond 11:00 uur. Zo hebben ook de toeristen die later aan het Waagplein arriveren een buitengewone beleving.

Gerenommeerde choreografe
De van oorsprong Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel is onlangs 75 jaar geworden en heeft meer dan zeventig choreografieën en drie dansfilms gemaakt. Ze wordt geroemd in binnen- en buitenland en won prestigieuze dans- en oeuvreprijzen. Regelmatig werkt ze samen met groepen mensen buiten de danswereld, zoals vuilophalers, stratenmakers en brandweermannen, maar ook met mensen met MS, Parkinson en reuma. ‘Eigenheid is het belangrijkste’ is haar credo.

Geen toneelstuk

Centraal in KAAS staan de kaasdragers en dat wat zij doen. In de nieuwe ceremonie worden de ambacht en traditie van de kaasdragers heel precies vormgegeven. “Het wordt dan ook zeker geen dansje of toneelstuk”, aldus de Châtel. “Hun bewegingen en het dragen krijgen meer relatie tot elkaar. Dans past niet bij hun. Net als bij de vuilnismannen waarmee ik ooit werkte. Zij doen hun ‘werk’ en ik maak er dan variaties mee in de ruimte”.

KAAS is te zien op de kaasmarkten van 31 mei en 7 juni. Bij succes kan de ceremonie worden voortgezet.

Foto: Aangeleverd