Karavaan op zoek naar sprekende plek in centrum Alkmaar, Gereformeerde Kerk koopt Kapelkerk

Persbericht 23 februari 2016

Karavaan op zoek naar sprekende plek in centrum Alkmaar

Gereformeerde Kerk koopt Kapelkerk

Gisteravond werd een verrassende coup gepleegd. Niets stond meer in de weg voor de aankoop van de Kapelkerk door Stichting Behoud tot Monumentale Kerken Alkmaar, en daarmee de vestiging van Karavaan in de Kapelkerk. De samenwerking met de rijksdienst en monumentenzorg over het interieur en het gebouw verliep voorspoedig. De plannen die Karavaan had met de kerk doen eer aan de erfgoedlocatie en haar historie en zijn een één op één match met dat wat Karavaan al 23 jaar doet: buitengewoon theater op locatie. Vele samenwerkingspartners omarmden de plannen.
De Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt heeft de kerk gekocht, waardoor herbestemming niet meer noodzakelijk is. Het is opmerkelijk dat deze koop niet is gesloten op het moment dat de vraag daar was.

Theaterfestival Karavaan brengt voorstellingen op bijzondere locaties. Een festivalhart in het centrum met een divers programma voor een breed publiek en locatievoorstellingen in de regio. Onderdeel van de vestiging van Karavaan in Alkmaar is het produceren van podiumkunsten met jonge makers om deze in Alkmaar hun talenten te laten ontwikkelen en te presenteren. Over onderwerpen en op plekken die Alkmaarders aangaan. Met de komst van Karavaan krijgt de wens gestalte dat er in Alkmaar een vaste plek komt voor kleinkunst en een centraal gelegen ruimte voor podiumkunsten die niet alleen vernieuwend, maar ook onorthodox en spannend kunnen zijn.

Buitengewone activiteiten
De locatie van Karavaan biedt plaats aan buitengewone activiteiten: werk en voorstellingen van (jonge) theatermakers, kunstenaars en muzikanten, creatieve ontmoetingen, theatrale aanschuiftafels, galerie, singersongwriters, ideeëndiner, salons en exposities. Een plek waar kleinschalig multidisciplinair actueel en maatschappelijk programma wordt ontwikkelt dat jaarlijks culmineert in een spraakmakend festival. Met een eigen plek kan Karavaan meer doen met hetzelfde geld.

Karavaan zoekt
Karavaan zoekt nu opnieuw naar een leegstaande, liefst iconische locatie met binnen- en buitenmogelijkheden in het centrum van Alkmaar, waar uitstraling en beleving een rol kunnen spelen. Zij maakt daarbij graag energieke verbindingen met partners in alle sectoren. Het festival hoopt dat er op korte termijn een nieuw idee komt voor een vaste plek. Ondanks deze teleurstelling zal Karavaan ook nu vol energie en passie haar werk en programma voortzetten.