Locatietheater Karavaan bij boer Koning in StompetorenTijdens Karavaan Festival 1 t/m 10 juni strijkt de bekroonde toneelvoorstelling ‘Koning van het grasland’ neer op het boeren-erf van de familie Koning in Stompetoren.

Aan de Noordervaart in Stompetoren tref je de CONO melkveehouderij van familie Koning. Op deze prachtige plek midden in de polders van de Schermer speelt op 6, 7, 8, 9 en 10 juni ‘Koning van het grasland’ van Toneelgroep Jan Vos. In een speciaal gebouwde tent in de vorm van een hooischuur die middenin het land staat, beleef je dit rake toneelstuk over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur.

Het is 2001, het jaar dat MKZ opnieuw de kop opsteekt in Europa. Hessel en Anke Kroes, twee ’plankgasboeren’, proberen hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig tractorongeluk, waarbij hun zoontje om het leven kwam. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk, en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komen Anke en Hessel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt de MKZ gevaarlijk dichtbij.

Eerder brachten de theatermakers van Jan Vos bij Karavaan de succesvolle voorstelling Mansholt. Nu dus over de dilemma’s waar het moderne boerenbedrijf mee te maken heeft. Over de keuze tussen groeien (‘plankgasboeren’) en grutto, en alles wat daar tussen zit.

Meer info en tickets vind je hier!
Foto: Daphne van de Velde