Met de studenten van ArtEZ op locatiebezoek bij de Lankies

Dit jaar hebben we een bijzondere nieuwe samenwerking, namelijk met de ArtEZ hogeschool in Arnhem. Hun vierdejaars studenten muziektheater zullen dit jaar onder leiding van Arie de Mol een korte locatietheatervoorstelling maken speciaal voor Karavaan Festival. Het splinternieuwe muziektheater Duinland gaat over het over het toe-eigenen van grond en zal te zien zijn als onderdeel van onze theatrale fietsroute ‘Expeditie Egmond’.

Lankies
In het kader van ons festivalthema ‘Eigen Grond’ vonden we een toffe en interessante plek, namelijk de Duintuintjes (ook wel Lankies) in Egmond aan Zee. De Egmondse duintuintjes zijn grond die de identiteit van Egmond en haar inwoners in belangrijke mate bepaald. De Derpers, de authentieke Egmonders, zijn trots en onlosmakelijk verbonden met deze grond. Een paar weken geleden reisden de Arnhemse studenten met ons af naar Egmond voor een eerste locatiebezoek.

Ontdekkingstocht
Een aantal Derpers (leden van Duindlandjesvereniging De Noord) en een beheerder van PWN namen ons mee op ontdekkingstocht door dit prachtige duingebied, langs allerlei verschillende tuintjes en de kleine vertrekken die sommige eigenaren op hun stukje grond gebouwd hebben. De wederzijdse nieuwsgierigheid zorgde voor bijzondere ontmoetingen. De studenten kregen uitleg over de grond, wat er zoal op deze grond wordt verbouwd (zoals de befaamde duinaardappels) en tradities en historie rondom de tuintjes. Potentiële speelplekjes te over!

Campagnebeeld
Daarna was het tijd voor het maken van het campagnebeeld van de voorstelling Duinland. Dat moest een zomers beeld worden, want daar vraagt een zomerfestival en de locatie natuurlijk om, dus ondanks de ijzige duinwind trokken de studenten vol enthousiasme hun zomerkleding aan. Het resultaat zie je binnenkort!

Uitgewaaid en geïnspireerd vertrokken de studenten weer naar Arnhem. Ze hebben er veel zin in en kijken ernaar om op deze bijzondere grond aan de slag te mogen gaan!


Foto 1 en 2: Emil de Jong