Nieuw muziektheater Stallerhof van Afslag Eindhoven in première op Karavaan Festival

Over de tradities en het voortbestaan van een boerenfamilie


Na het succes van Onder het Melkwoud in 2018, keert theatergezelschap Afslag Eindhoven dit voorjaar terug naar Karavaan Festival met Stallerhof. In het thema van Karavaan Festival – Eigen Grond (‘de tragiek om het behoud van eigen grond’)– wordt de voorstelling gemaakt en gespeeld op een boerderij in Heerhugowaard.

Te zien op Karavaan Festival (30 mei t/m 9 juni)
Première 31 mei 2019

Cast
Het echtpaar Staller wordt gespeeld door Rogier Schippers (o.a. Onder het Melkwoud, Vechtershart, Penoza) en Marisa Eyle (o.a. Soldaat van Oranje, Fiddler on the Roof, Orkater, Nationale Toneel en Oostpool). Martijn Crins (o.a. Onder het Melkwoud, Flikken Maastricht) vertolkt de rol van seizoenarbeider Sjef en Anne-Chris Schulting (o.a. Oostpool, NTgent, Toneelschuur Producties) speelt Beppie.
Stallerhof ontstaat met hetzelfde artistieke team als Onder het melkwoud. Muzikant Woody Veneman componeert en speelt de muziek voor de voorstelling. Concept en regie is in handen van Yvonne van Beukering.

Meetup #boerenpeil

Op 3 juni is er als onderdeel van de voorstelling een meet-up #boerenpeil met LTO over boeren die vanwege externe factoren hun eigen grond moeten verlaten. De meeste agrarische bedrijven zijn familiebedrijven. Veel agrarische bedrijven eindigen, omdat er geen opvolger is, of omdat de kinderen geen boer willen (of in het stuk kunnen) worden. Bij bijna de helft van de agrarische bedrijven is de leiding in handen van een 55-plusser. Ongeveer 60 procent van hen heeft geen opvolger paraat.

Stallerhof
Op de boerderij van de familie Staller deinen de bewoners al generaties lang geruisloos mee op het ritme van de seizoenen, van weer en wind, van leven en dood. Vertrouwend op eeuwenoude tradities en eenvoudig boerenverstand verbouwt boer Staller zijn grond, met eelt op de ziel. De tragiek is dat hun achterlijke dochter Beppie nooit de boerderij zal kunnen overnemen. Binnenin haar zit een ander verlangen, naar een leven vol beweging en vrijheid.
Wanneer Sjef, een seizoenarbeider, op het erf verschijnt, raken de verhoudingen verstoord. Vanaf dat moment wroet het instinct zich onder de zwijgende stilte door een weg naar buiten. Een verandering is onafwendbaar..
Stallerhof, naar een tekst van de Duitse theaterschrijver Franz Xaver Kroetz, is locatietheater dat de menselijke ziel in een paar streken blootlegt…

Tickets en meer info vind je hier

Campagnebeeld Stallerhof: Eric Bruinewoud