Alkmaar Light Festival

Buitengewone lichtkunst in het Victoriepark

Laat je inspireren en verwonderen

Alkmaar Light Festival is een nieuw festival met videokunst en lichtsculpturen voor een nieuwsgierig publiek. Met werk van (jonge) licht- en videokunstenaars transformeert het Victoriepark in een aanstekelijke trekpleister: een ontmoetingsplek voor schoonheid en verbeeldingskracht. Laat je trakteren op tegelijkertijd vette videokunst, verwonderende lichtobjecten, muziekperformance, gezellige vuurtjes en warme appelsap.

De highlights:

Videomapping op het IJkgebouw: het IJkgebouw komt tot leven!
Speciaal voor het eerste Alkmaar Light Festival wordt het IJkgebouw een videokunstwerk.
Het monumentale IJkgebouw in het Victoriepark had vele levens en verschijningen in evenzovele tijdsgewrichten. Dat is de basis en inspiratie voor een uniek videokunstwerk en geluidsdesign op de architectuur van het gebouw.

Werk van het lichtkunstfestival Glow
In samenwerking met Lions Alkmaar is een bijzonder en groots lichtkunstwerk te zien van GLOW Eindhoven – de lichthoofdstad van Nederland – van een gerenommeerd Chinees kunstenaar.

Daarnaast is er nog meer lichtkunst te beleven, wordt er een speciaal lichtontwerp voor het park gemaakt door lichtontwerpers en zorgen drankjes rondom een immense vuurkachel en muziek en performance voor een bijzondere beleving van het Victoriepark.

Winterbarbecue op zaterdag
Bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat 50 jaar en dat vieren we! Met dit festival, met een speciaal gekweekte narcis (Narcissus ‘Hart van Alkmaar’) én op zaterdag een winterse binnenstadsbarbecue in het festival. De barbecue is zaterdag van 17:00 tot 19:00 naast het IJkgebouw en is BYO (bring your own); de barbecues, borden en bestek zijn aanwezig!

OVER DE KUNSTWERKEN
Videomapping IJkgebouw
Kunstenaar: Hendrik Walther | Geluidsdesign: Bene Höyns
Hendrik Walther (1989, Duitsland) is theatermaker, video- en lichtdesigner. Hij maakt autonome videoinstallaties, vaak op locatie, van uitzonderlijke kwaliteit en verbeelding. Voor zijn studie Technical Theatre Arts aan de Theaterschool Amsterdam, die hij in 2015 afrondde, kwam hij 2011 naar Nederland. In de afgelopen jaren maakte hij ontwerpen voor regisseurs als o.a. Julie van den Berghe, Jos van Kan, Espen Hjort, Rieks Swarte

Qinhuai Street Nanjing
Kunstenaar: Gu Yeliang |
Gu Yeliang is afkomstig uit Nanjing Qinhuai District. Zijn werken reisden de hele wereld over en waren te zien in o.a. Parijs, Londen en Montreal. Yeliang is hoofdcurator van het Qinhuai Lantern festival in Nanjing, een jaarlijks event en het oudste lantaarnfestival in China. Dit werk bestaat uit vijf monumentale Chinese handgemaakte lantaarns.

Praktische info
Alkmaar Light Festival start als de zon onder gaat: 19:00, tot 22:30 uur. De lichtkunstwerken en videokunst zijn doorlopend te bewonderen.
Op donderdag 26 maart is er een openbare work-in-progress waarbij je kunt zien hoe de video gemapt wordt op het IJkgebouw.
Op zaterdag 28 maart is er van 17-19 een BYO winterbarbecue.
Alle werken zijn rolstoeltoegankelijk en een invalidentoilet is te vinden in het IJkgebouw.

Kom je met de fiets: zet je fiets dan niet in het park, maar bij de fietsenstalling bij het IJkgebouw.
Kom je met de auto?
Vanuit het zuiden/Amsterdam: Parkeer dan in de Schelphoekgarage aan de Korte Vondelstraat 4. Van daar is het 5 minuten lopen naar het Victoriepark.
Vanuit het noorden/oosten: Parkeer dan in de Karperton aan de Dijk 16. Van daar is het 5 minuten lopen naar het Victoriepark.

Een project en cocreatie van: Karavaan, bewonersvereniging Hart van Alkmaar en Lions Alkmaar | In samenwerking met: het IJkgebouw | Met werk van: GLOW Eindhoven | Mogelijk gemaakt door: Victoriefonds, Alkmaar Maakt het, MTS | Foto: Emil de Jong | Fotobewerking: Mischa Pranger

Victoriepark, Alkmaar
Mede mogelijk gemaakt door:

In samenwerking met:

Info
Prijzen:
€ 0,00 gratis
Duur:
doorlopend
Speeldata:
  • vr 27 mrt om 19:00
  • za 28 mrt om 19:00
extra:
Op donderdag 26 maart is er een openbare work-in-progress waarbij je kunt zien hoe de video gemapt wordt op het IJkgebouw (19:00 - 22:30)

Alkmaar Light Festival start als de zon onder gaat: 19:00 tot 22:30 uur. De lichtkunstwerken en videokunst zijn doorlopend te bewonderen.

Op zaterdag 28 maart is er van 17-19 een BYO winterbarbecue.

Locatie
Victoriepark
Alckmariapad 2, Alkmaar
plan je route

Een project van: Karavaan, bewonersvereniging Hart van Alkmaar en Lions Alkmaar