Carmiggelt

Humor met een melancholieke ondertoon.

Helmert Woudenberg met zijn nieuwe voorstelling: Carmiggelt

Van 1947 tot 1975 schreef Simon Carmiggelt elke dag een Kronkel. Dat was niet wat we nu een column zouden noemen, maar meer een kort verhaal, een levensschets. Een man (onmiskenbaar Carmiggelt zelf) slentert door de stad en belandt in een komische situatie of heeft een ontmoeting met een kleurrijk type. Humor met een melancholieke ondertoon.

Nu, meer dan veertig jaar na Carmiggelts dood, blijkt dat de tijd dit oeuvre niet heeft aangetast. In tegendeel: zijn scherpe blik, zijn interesse in het menselijk onvermogen en zijn beeldende taal tillen zijn verhalen moeiteloos over de jaren heen. Tegelijk spreekt er uit zijn verhalen een mentaliteit die vandaag de dag niet meer lijkt te bestaan en dat voelt als een gemis: een grote rust en een overvloed aan tijd, maar vooral een vanzelfsprekend mededogen met buitenstaanders en mensen waar iets mee is.
In ‘Carmiggelt’ speelt Helmert Woudenberg een aantal grappige maar ook droefgeestige gebeurtenissen en kleurrijke maar ook ontroerende personages. Voor ouderen een nostalgisch weerzien, voor jongeren ongetwijfeld een prettige kennismaking met een tijd waarin er nog lustig door iedereen werd gerookt en een glas bier een gulden kostte.

Project Geestdrift
Deze voorstelling is onderdeel van Project Geestdrift. Met Project Geestdrift willen we de kleine, mooie kerkgebouwen met een bijzonder programma openstellen en plekken laten zijn voor blikverruiming, verwondering en ontmoeting. In elk programma staat een thema centraal dat ontleent is aan het gedachtegoed van de Doperse Kerk. Deze avond is dat tolerantie.

Credits
Spel:
 Helmert Woudenberg | Tekst: Simon Carmiggelt | Foto: Sanne Helgenberger

Doopsgezinde kerk, Hoorn

Het Foreestenhuis is een bijzondere erfgoedlocatie middenin het centrum van Hoorn.

Info
Prijzen:
€ 7,50 standaard
Duur:
120 min
Speeldata:
  • vr 26 apr om 20:00
Bestel Kaarten
Locatie
Doopsgezinde kerk
Grote Oost 43 , Hoorn
plan je route


Carmiggelt is onderdeel van Geestdrift: theatrale reuring op ongewone plekken. Een theater-serie in de Doopsgezinde vermaningen in Noord-Holland