De moed om te vertrekken

Waarin de tango troost biedt

Kees Scholten en Margreet Markerink spelen en zingen een programma over het immer actuele thema van het vertrek.

Vurig en passioneel, maar ook met humor gebracht.
Illusies, avontuur, liefde, mislukkingen en frustratie.
En de heimwee naar dat wat achtergelaten wordt.

Zij wonnen met dit programma in 2018 het 10e Utrechts Kleinkunstfestival.

Ruim honderd jaar geleden vertrokken miljoenen Europeanen naar de andere kant van de oceaan. Ze zochten hun heil aan de oevers van de Rio de la Plata De confrontatie met de reeds aanwezige bevolking en cultuur leverde een nieuwe muziek en dansvorm op: de Tango.

……en het is dit lied
luid of lelijk gezongen
dat troost biedt aan hoe het is gegaan.

(uit: la Violeta )

Zanger/acteur Kees Scholten en pianiste/componiste Margreet Markerink nemen je mee naar een wereld van havenkroegen, huurkazernes en bordelen en naar de ziel van mensen die de moed hebben om te vertrekken. Zij doen dit door vertalingen te brengen van oude en nieuwe Argentijnse tangoliederen en met eigen composities van Margreet.

Gast violist Gustavo Cabrera
Als gastmuzikant speelt violist Gustavo Cabrera mee. Gustavo studeert al vanaf zijn vijfde jaar klassieke viool, won verschillende studiebeurzen en verhuisde tijdens zijn jazz studie van Los Angeles naar Buenos Aires om tango te studeren. In Argentinië trad hij op met legendarische tango musici. Sinds 2014 woont Gustavo in Nederland en treedt hij op in heel Europa.

Project Geestdrift
Deze voorstelling is onderdeel van Project Geestdrift. Met Project Geestdrift willen we de kleine, mooie kerkgebouwen met een bijzonder programma openstellen en plekken laten zijn voor blikverruiming, verwondering en ontmoeting. In elk programma staat een thema centraal dat ontleent is aan het gedachtegoed van de Doperse Kerk. Deze avond is dat heimwee.

Credits:
Van:
Volksoperahuis | Verhaal, zang en vertalingen van de tango’s: Kees Scholten | Piano: Margreet Markerink | Viool: Gustavo Cabrera | Liedteksten van o.a Cátullo Castillo, Enrique Cadicamo en Horacio Ferrer | Muziek van o.a. Anibal Troilo, Edgardo Donato, Astor Piazzolla, Margreet Markerink | Foto: Huub van Beurden (uitsnede)

Doopsgezinde kerk, Alkmaar
Info
Prijzen:
€ 7,50 Standaard
Duur:
120 min
Speeldata:
  • vr 17 mei om 20:00
Bestel Kaarten
Locatie
Doopsgezinde kerk
Koningsweg 12, Alkmaar
plan je route


De Moed om te vertrekken is onderdeel van Geestdrift: theatrale reuring op ongewone plekken. Een theater-serie in de Doopsgezinde vermaningen in Noord-Holland