Kiemkracht

THEATER: Een poëtisch rampscenario over zaadjes, bij Bejo Zaden

Local <=> Global: Hoe wij zelf iets kunnen doen aan het behoud en beheer van de aarde. 

Spitsbergen. Niet ver van de Noordpool liggen in een bunker van ijs twee miljoen plantenzaden opgeslagen. Bevroren in de tijd. Het is er koud, wit en tot in de verre omtrek groeit er helemaal niets. Een ijsbeer houdt de wacht, hij drinkt koffie terwijl hij luistert naar het eenzame lied van de wind. Zo zal het altijd blijven. De zaadjes worden bewaard voor de dag waarop de wereld ze nodig heeft.

Maar dan begint het ijs onder zijn voeten te smelten en in de bunker begint het te lekken. De zaadjes staan te trappelen om te doen waar ze goed in zijn: ontkiemen, groeien, bloeien en vrucht dragen! Ondertussen zijn in een supermarkt, ergens in Alkmaar, alle voorraden uitgeput. Aan de horizon verschijnen mensen, steeds meer. Uit alle windstreken komen ze. De supermarktmanager tikt de ijsbeer op zijn schouder. Of hij alsjeblieft bij de bunker naar binnen mag…

De aanleiding

Tien jaar geleden las regisseur Gienke Deuten over de bouw van een grote opslag voor granen en zaden op Spitsbergen, een eilandengroep in de Noordelijke IJszee, 565 kilometer boven Noorwegen. Deze ‘Wereldzaadbank’ is een internationale genenbank waar alle soorten landbouwzaden ter wereld worden bewaard zodat deze na wereldrampen behouden blijven.

Gienke Deuten: “Het idee dat we een back-up hebben van onze landbouw wanneer onze aarde onbewoonbaar wordt verklaard, vind ik fascinerend. Het duidt op een mengeling van grootheidswaan en ontkenning. In plaats van dat we ons inspannen om een potentiële ramp te voorkomen, omarmen we onze zelfvernietiging. En dan stond er ook nog eens bij dat de zaadbank wordt bewaakt door loslopende ijsberen. Van zo’n absurde verzameling van gegevens slaat mijn verbeelding direct op hol. Ik probeer me dat meteen heel praktisch voor te stellen. Hoe komt een overlevende vanuit een wereldramp in Afrika in hemelsnaam op Spitsbergen, en wat doet hij dan met die ijsberen?”

Nagesprek met regisseur Gienke Deuten op vr 3 juni 21:00.

Van: Het Houten HuisPeergrouP en Gouden Haas | Concept en regie: Gienke Deuten | Spel: Maurits van den Berg, Luc van Esch, Mijke Werkema en Anna Bentivegna | Compositie: Dennis van Tilburg | Decor: Marin de Boer | Kostuums en rekwisieten: Arjen de Leeuw | Productie: Ruben Bosch | Techniek: Roy Vermeer en Rinnert Veldman | Beeld: Inez de Bruijn

Bejo Zaden, Warmenhuizen

Bejo zaden is een internationale speler op de markt van groentezaden. Midden in het walhalla van de veredeling, productie, bewerking en verkoop van deze kwaliteitszaden speelt Kiemkracht, een bizarre muzikale voorstelling over de opslag van 2 miljoen plantenzaden in het ijs van de Noordpool. De zaden worden bewaard voor de dag waarop de wereld ze nodig heeft. Pas dan mogen ze eindelijk doen waar ze goed in zijn: ontkiemen, groeien, bloeien en vrucht dragen.

LINK

Info
Prijzen:
€ 12,50 Normaal
€ 10,00 Vriendenprijs
€ 7,50 Kinderen (t/m 14 jaar)
Duur:
60 min
Speeldata:
  • do 2 jun om 20:00
  • vr 3 jun om 20:00
  • za 4 jun om 16:00
  • za 4 jun om 20:00
Bestel Kaarten
Locatie
Bejo Zaden
Trambaan 1, Warmenhuizen
plan je route