Voorstellingskop

Naam maker

GESELECTEERD VOOR NEDERLANDS THEATER FESTIVAL 2015

De jury over de voorstelling:
“Documentair theater; goed geschreven, sterk geregisseerd en ijzersterk gespeeld. Maar bovenal een intrigerende inhoud.

MANSHOLT vertelt het verhaal van een man in crisis. Wanneer Sicco Mansholt vlak voor zijn pensioen wordt geconfronteerd met de negatieve gevolgen van zijn beleid als landbouwminister en eurocommissaris, krijgt hij spijt. Hij besluit zich tegen zijn eigen beleid te keren. Een rigoureuze omslag die niet beperkt blijft tot zijn politieke denken…

Het is 1972. De Apollo 16 reist naar de maan, de Vietnamoorlog is in volle gang en de Club van Rome publiceert het rapport Grenzen aan de Groei, waarin zij voorrekent dat de wereld afkoerst op een ecologische catastrofe.
Mansholt staat aan de vooravond van zijn pensioen. Zijn werk zit erop. Het platteland van Europa is grondig op de schop gegaan. Binnenkort kan hij zich terugtrekken met zijn vrouw Hennie, om te genieten van de rust.
Maar als hij kijkt naar de gevolgen van zijn beleid – de boterberg, de melkplas, de enorme schade aan natuur en milieu – slaat de schrik hem om het hart. Mansholt doet iets ongewoons. Hij neemt afstand van zijn eigen beleid. Aangemoedigd door de 24-jarige stagiaire Petra Kelly, de latere oprichtster van de Grünen in Duitsland, klimt hij nog één keer op de barricades en wordt profeet van de nulgroei. Een rigoureuze omslag, die niet beperkt blijft tot zijn politieke denken. Want terwijl hij rondreist om te spreken over de uitputting van de aarde, begint hij een verhouding met Petra en probeert zich los te maken van zijn vrouw.

Ondertussen voert Wietje Nanninga, een boerin in Drenthe, een verbeten strijd met haar vader over de toekomst van hun bedrijft. Het moordende groeitempo in de landbouw kunnen zij niet langer bijbenen. Verkoop van het familiebedrijf lijkt de enige uitweg. Maar vader Tjerk weigert en komt in opstand tegen het onontkoombare.

Zijn er grenzen aan de groei, kan de mens genoegen nemen met genoeg? Een groot maatschappelijk thema in een persoonlijk verhaal over mensen in crisis.

Lees hier een interview met de makers.

SICCO
Ik rijd door het land…
De velden verkaveld zoals ik het graag wou.
Het is om te janken.
De enige manier om hier doorheen te komen is plankgas.

Tekst: Tjeerd Bischoff
Spel: Helmert Woudenberg (Sicco Manholt), José Kuijpers, Paul Hoes, Trudi Klever en Stefanie van Leersum
Regie: Jeroen van den Berg

Za 30 mei is er bij de voorstelling van 16u een nagesprek.

Festivalhart Haarlemmermeer, Akkerbouwbedrijf Frits Blom