Mijn Zwervend Hart

Een muzikale wereldreis

In dit theaterconcert brengt Nadja Filtzer haar kleurrijke familiegeschiedenis tot leven.

Ze neemt je mee op een wereldreis die haar Joodse voorouders maakten van Oekraïne, via Parijs, Le Havre en New York naar Mexico – op de vlucht voor de progroms van Stalin. Eigen composities en teksten worden afgewisseld met Jiddische Klezmer, Amerikaanse Jazz, en Russische & Latijns Amerikaanse volksmuziek.

In ‘Mijn Zwervend Hart’ onderzoekt Nadja hoe de ervaringen van haar familie in haar doorwerkten, zoals zich nergens geaccepteerd voelen en niet kunnen aarden. Met zelfrelativering en humor laat zij zien hoe ze zich weet te bevrijden van familiepatronen en trauma’s en hoe ze droomt over een betere wereld.
In de voorstelling zie je daarnaast projecties van schilderijen en tekeningen van haar vader, de kunstschilder Luis Filcer en foto’s van haar opa, fotograaf Dirk de Herder. Ze gebruikt tekst van neef Sjoerd Kuyper en filmbeelden die haar zus Irina in 2004 in de Oekraïne maakte.

Deze voorstelling is onderdeel van Project Geestdrift. Met Project Geestdrift willen we de kleine, mooie kerkgebouwen met een bijzonder programma openstellen en plekken laten zijn voor blikverruiming, verwondering en ontmoeting. In elk programma staat een thema centraal. Het zal je niet verbazen dat het thema van deze avond Tolerantie is.

“Filtzer zet op indrukkende wijze haar Oekraïense oma en tante neer. Je voelt het verdriet dat de beide zussen hebben en je waant je terug in de tijd.”  – Het Parool

“Het talent van voorvrouw Filtzer is groot, haar enthousiasme aanstekelijk en haar verhaal meeslepend. Vol bezieling vertellend springt ze van lied naar lied… Als haar oma danst ze met haar eigen papa – als baby – tegen de borst. Het vertederendste moment uit de voorstelling, een prachtig en krachtig symbool van de hoop die haar familie altijd hield …” – 8 Weekly

Nadja Filtzer werd in 1969 geboren in Amsterdam. Ze heeft een Nederlandse moeder en een Oekraïens-joodse vader, die opgroeide in Mexico. In 1928 vluchtte haar oma voor de pogroms die onder Stalins bewind plaatsvonden. Ze oogstte met haar voorstelling ‘Vive Piaf!’ veel succes en werd in de pers de Piaf van de 21e eeuw”genoemd. Zij won in 2009 de publieksprijs in het concours de la Chanson- Alliance FranÇaise.
De voorstelling ‘Vive Piaf’ is op 14 juni te zien in Project Geestdrift in Nieuwe Niedorp.

Credits:
Tekst, composities, zang en spel
: Nadja Filtzer | Composities en piano: Leo Bouwmeester | Regie: Rob van de Meeberg | Foto: Dirk de Herder, Geesje van Haren

Doopsgezinde kerk, Broek op Langedijk
Info
Prijzen:
€ 7,50 Standaard
Duur:
120 min
Speeldata:
  • vr 22 mrt om 20:00
Bestel Kaarten
extra:
Deze voorstelling is UITVERKOCHT. Je kunt nog wel tickets kopen voor de andere voorstelling van Nadja Filtzer: Vive Piaf, op 14 juni in Nieuwe Niedorp.
Locatie
Doopsgezinde kerk
Dorpsstraat 202, Broek op Langedijk
plan je route


Mijn Zwervend Hart is onderdeel van Geestdrift: theatrale reuring op ongewone plekken. Een theaterserie in de Doopsgezinde vermaningen in Noord-Holland