Vernissage: opening expositie en boekpresentatie ‘Memoria Perdida’

Met een hapje en een drankje

Het verloren geheugen van Spanje.

Miquel Gonzalez heeft de plaatsen gefotografeerd die symbolisch zijn voor de onopgeloste trauma’s uit de Spaanse Burgeroorlog en de Francotijd.

Tot op de dag van vandaag liggen de lichamen van meer dan 114.000 verdwenen slachtoffers uit de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), en de dictatuur van Francisco Franco (1939-1975) in ongemarkeerde massagraven in bermen, in ravijnen of in velden, aan de randen van steden en dorpen. Tijdens de Burgeroorlog, werden meer dan 200.000 burgers gedood door beide partijen, de meesten van hen ver van de slagvelden in gebieden zonder weerstand.

‘Memoria Perdida’ toont fotografieën van de streken van deze massagraven, die nog niet opgegraven of herdacht zijn en van de locaties waar de wreedheden hebben plaatsgevonden. Veel plekken zijn inmiddels verborgen door nieuwe constructies of zijn simpelweg verdwenen zonder enig teken dat aan hun wrede verleden herinnert.
Het gebrek aan historische herinnering en waarheid bracht Miquel er toe om deze plekken op te zoeken en te fotograferen.
Miquel heeft de plaatsen zo dicht mogelijk bij het uur, de dag en het seizoen van het jaar van de moorden vastgelegd. De meeste foto’s zijn gemaakt na zonsondergang en vóór zonsopkomst, het “voorkeur uur” voor het ophalen en vermoorden van de mensen. “Ik was van plan de gruwellocaties zo neutraal mogelijk te benaderen en te reageren op wat ik zou vinden. De leegte en stilte die ik voelde toen ik de plekken bezocht, geeft een zekere sereniteit aan de landschappen in sterk contrast met de gruweldaden die daar hebben plaatsvonden. Hoewel de plekken doordrenkt waren met menselijke sporen, was het de menselijke afwezigheid die me het meest trof. Het zette me aan het denken over de slachtoffers en legde op de een of andere manier hun aanwezigheid in het lege landschap vast. Ik wil dat via deze foto’s het onzichtbare verleden, hetzelfde belang krijgt als het zichtbare heden. In plaats van antwoorden voor te stellen wil ik bereiken dat de kijker zich vragen stelt.”

Vr 29 juni, 17:30, Luttik Oudorp 114, Alkmaar
Kun je niet komen en wil je toch een boek (€45,-) of foto, dan kan dat via: https://www.miquelgonzalez.com/books/ (hier zie je ook een preview).

OVER MIQUEL GONZALEZ
Miquel Gonzalez (1964), fotograaf en kunstenaar, groeide in Duitsland als zoon van Spaanse emigranten op. Als tiener herontdekt hij zijn Spaans/Catalaanse roots en emigreert naar Barcelona (1987-2000), waar hij aan het Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC) fotografie studeerde. Hij werkt al meer dan 25 jaar als fotograaf en publiceert wereldwijd.

De fotografie van Miquel is vaak sociaal georiënteerd, zowel qua onderwerpkeuze als qua focus op het resultaat. Hij is geïnteresseerd in de menselijke aspecten en zoekt hierbij vooral in de perifere gebieden van zowel het individu als het landschap, die vaak door de beschaving geschonden zijn en ver van onze stereotypen liggen. Kenmerkend voor het werk van Miquel is een contemplatieve visie van de ruimtes en situaties die hij fotografeert, die een evenwicht en een monumentale kwaliteit aan zijn foto’s geven die de kijker uitnodigt om verder stil te staan bij het onderwerp.

Credits
Beeld: 
Miquel Gonzalez

Winkel van Karavaan, Luttik Oudorp 114, Alkmaar – 15 min. lopen vanaf station Alkmaar

De winkel is in de volksmond bekend als De Drie Kronen, een monumentaal pand in hartje centrum. Bij Karavaan kun je niet alleen werk kopen van verschillende kunstenaars, je kunt er ook ontmoeten, koffie drinken, flexwerken, optreden, workshops volgen, vergaderingen beleggen en expo’s zien.

Info
Prijzen:
€ 0,00 gratis
Duur:
120 min
Speeldata:
  • vr 29 jun om 17:30
Locatie
Karavaan
Luttik Oudorp 114, Alkmaar
plan je route