Project Solaris

Hanneke de Jong en Jonas de Witte

Op zoek naar contact met verborgen dimensies

De locatievoorstelling ‘Project Solaris’ is een beeldende en muzikale expeditie door het landschap, gebaseerd op de gelijknamige roman ‘Solaris’ (1961) van Stanislav Lem. Aan de hand van een mp4 speler neemt hoofdpersoon Chris Kelvin je mee in haar veldonderzoek. Zij probeert, met vakkundig uitgevoerde experimenten, de voor onze zintuigen verborgen dimensies te betreden; mogelijk één waarin haar grote liefde nog leeft! Soms zou je contact willen met iemand die er niet meer is. Stanislav Lem: “Welke nieuwe wereld we ook betreden, het is altijd het onbekende in onszelf waar we op welke wijze dan ook contact mee maken, of we dat nu willen of niet.”

Solaris is een landschaps- en geluidsvoorstelling op basis van het gelijknamige boek van de schrijver Stanislav lem uit 1961. Een theaterexpeditie waarin werkelijkheid en illusie om bestaansrecht vechten. Chris Kelvin neemt je mee in een wereld van grillige natuurkunde, waarin niets is wat het lijkt, waar toeval de richting bepaalt en onzekerheid regeert. Waar mogelijk haar grote liefde nog leeft! Soms zou je contact willen met iemand die er niet meer is.

De Jong en De Witte stellen met observatiecabines, luister- en kijkdozen de wereld om ons heen op de proef en brengen een verhaal over het onvermogen van de mens om werkelijk grip te krijgen op het eigen bestaan, ondanks alle technische middelen, kennis en wetenschap.

Festivalhart Alkmaar, voor Westerlicht