Q61 Cemetery

WArd/waRD / Ann Van den Broek / Nederlandse première

Liefdevolle dans op een begraafplaats

Klik hier om de 4sterren recensie te lezen van Het Parool.

In Q61 Cemetery schetst choreografe Ann Van den Broek een schemerzone, een gebied tussen hemel en aarde. Als in een liefdevolle omhelzing krijgen taboes en emoties bestaansrecht. Met de begraafplaats als decor leidt Q61 Cemetery langzaam tot een lange zachte schreeuw, in een oneindig desolate maar hoopvolle voorstelling.

Met Q61 Cemetery neemt Ann Van den Broek na het overlijden van haar broer (de titel verwijst naar zijn nisnummer) verlies en rouw onder de loep.
Na de voorstelling praat WArd/waRD graag met het publiek na; in het festivalhart is daar een speciale plek voor ingericht.

‘In de westerse cultuur is de dood een taboe geworden’, zegt de choreografe. ‘Dat is jammer, want een kerkhof is een monument waar zoveel herinneringen opgeslagen liggen. Het zou mooi zijn als men een kerkhof meer gaat gebruiken als een park, net zoals er in Mexico op Allerzielen wordt gefeest. Hier hebben mensen snel angst om oneerbiedig te zijn, maar wij proberen het gemis net te accepteren als deel van het leven.’
Op de achtergrond klinkt Nick Caves ‘It’s a wonderful life’.

‘Het uur van de wolf’ zond onlangs de documentaire van Lisa Boerstra over Ann en Ann’s werk: The Lady in Black.

concept en choreografie: Ann Van den Broek
dans: Davide Pietro Cocchiara, Louis Combeaud, Jan Deboom, Frauke Mariën, Francesca Monti
muziek: Arne Van Dongen & ‘Wonderful Life’ van Nick Cave
lichtontwerp: Bernie van Velzen
styling kostuums: Ann Van den Broek
fotografie: Sanne Peper

Algemene Begraafplaats Westerweg, Alkmaar

De Algemene Begraafplaats Westerweg is aangelegd in 1830. De aula op de begraafplaats is in 1950 in gebruik genomen. De begraafplaats is ontworpen door de vermaarde landschapsarchitect Jan David Zocher. De laatste uitbreiding dateert uit 2009 toen ruimte is gecreëerd voor 1050 graven. In het oude deel van de begraafplaats vinden alleen nog bijzettingen plaats. Als de grafrechten op het oude deel zijn verlopen wordt het betreffende graf geruimd en opnieuw uitgegeven. Op deze begraafplaats is ook een speciaal grafdeel voor islamitische graven en er is een speciaal deel voor kindergraven.