Van Donker naar Licht

Een bijzondere documentaire over het Oostereiland

In het voormalige gevangeniscomplex op het Oostereiland in Hoorn vertoont Cinema Oostereiland sinds 2011 premièrefilms, documentaires, klassiekers en experimentele arthouse films.

In aansluiting op het programma van Karavaan in Hoorn vertoont Cinema Oostereiland op vier momenten de documentaire Van Donker naar Licht. Een film over de bewogen geschiedenis van het Oostereiland, de archeologische vondsten en de visie van de architect.
De film geeft een beeld van de veranderingen op het Oostereiland, tijdens de restauratie en verbouwing de afgelopen jaren, maar biedt ook een meeslepende kijk achter de schermen van wat in de afgelopen eeuw nog een gevangenis middenin de stad was. Extra aandacht wordt besteed aan de periode na de Tweede Wereldoorlog. De gevangenbewaarders van toen nemen je mee naar hun tijd, achter gesloten deuren en leiden je als vertellend rond door de panden, langs de verblijfszalen, de kerk, en de cellengang.

Naast deze documentaire draaien in Cinema Oostereiland tijdens Karavaan ook de films The Dark Horse en Ventoux in. **The Dark Horse** is het waargebeurde en indrukwekkende levensverhaal van Genesis Potini. Grappig en rauw, maar vooral aangrijpend en ontroerend. Op het International Film Festival Rotterdam werd The Dark Horse bekroond met de publieksprijs.

**VENTOUX** is een komedie naar de bestseller van Bert Wagendorp. Vier mannen, vrienden van weleer, beklimmen op hun racefiets de Mont Ventoux, zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden.

Festivalhart Hoorn, Oostereiland