Waterwerkers

PERFORMANCE als een dialoog tussen water en mens

Local<=>Global: Hoe onze strijd tégen water een leven mét water geworden is.

Bijna helemaal van glas is het gemaal Wouter Sluis. En daarin vindt de performance Waterwerkers plaats, een fysieke dans performance waarin je de kracht van water ervaart en de flexibiliteit van de mens ziet.

Tijdens Waterwerkers bewegen dansers door de ruimte. Op hun hoofden dragen ze transparante, cilindervormige capsules, half gevuld met water. Soms zacht en licht, soms met veel gekolk, soms kort en helder klotst het water in de capsules als de dansers bewegen.

“De grotere wateren zijn altijd geassocieerd met onze dromen. We staren naar de horizon en vliegen over de oceanen. In onze verbeelding wordt alles mogelijk” Clarinde Wesselink, kunstenaar Waterwerkers.

Clarinde is een jonge kunstenaar en choreografe en studeerde in 2014 af aan de Gerrit Rietveldacademie. In haar werk staan fysieke ervaringen centraal. “Met deze voorstelling vertel ik over waar ik vandaan kom. Een plek die bewogen wordt door water. Water dat ons beperkt, laat improviseren en mogelijkheden creëert. Een beperking die stimuleert, een bevrijdend kader.”

Ze speelde Waterwerkers dit voorjaar op een van de meest toonaangevende podia voor performance kunst in New York (The Movement Research Centre in The Judson Church op Manhattan). En bij Karavaan dus op een wel heel betekenisvolle locatie. Mis het niet!

Culturele Weidefietsroute

De voorstelling Waterwerkers in opgenomen in de Culturele Weidefietsroute: een fietstocht door de prachtige polder, waar je erfgoed en kunst tegenkomt, lekker eten, de voorstelling Vlucht en deze voorstelling. Zie hiernaast in het groene blok.

Een samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Concept en regie: Clarinde Wesselink | Performers: Vera Slot (Nederland), Imola Nagy (Hongarije), Tex Hobijn (Nederland), Iris van Vliet (Nederland), Ella Jonker (Nederland), Gina-Alina Patilea (Roemenië), Mireia Izquierdo de Benito (Spanje), Marta Soriano Mascarós (Spanje) Proces begeleider: Anne van Balen

Hier ga je naar de website van Waterwerkers.

Gemaal Wouter Sluis, Westbeemster

Het gemaal is genoemd naar Wouter Sluis (1827-1891). Hij was een bekende Beemsterling en uitvinder, veehouder en bestuurder. Hij was degene die aandrong op de vervanging van windmolens door stoomgemalen. In 1971 werd het stoomgemaal uit 1885 vervangen door dit gemaal met twee elektrisch aangedreven pompen. Het gemaal staat op een prachtige plek, met weids uitzicht aan de ene kant over de Beemster en aan de andere kant over de Eilandspolder.

Het gemaal behoort tot Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zij zorgt in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal voor veilige dijken en wegen, voldoende water in sloten en vaarten en het zuiveren van het afvalwater. Gemaal Wouter Sluis is een van de vele gemalen die het water op peil houdt in natte en droge periodes.

Info
Prijzen:
€ 10,00 Normaal
€ 7,50 Vriendenprijs
Duur:
45 min (incl. presentatie werking gemaal)
Speeldata:
  • di 31 mei om 20:00
  • wo 1 jun om 20:00
  • do 2 jun om 20:00
  • vr 3 jun om 20:00
  • za 4 jun om 16:00
  • zo 5 jun om 16:00
Bestel Kaarten
extra:
Premiere: dinsdag 31 mei 20.00 uur
Locatie
Gemaal Wouter Sluis
Westdijk 28, Westbeemster
plan je route
Culturele Weidefietsroute
Fietsroute door polderlandschap, met voorstellingen en installaties Tegen Wind, VLUCHT en Waterwerkers, expobezoek Raadhuis Graft en Rijper maaltijd. € 32,-
Selecteer hieronder je gewenste datum:
Bestel Kaarten