SUCCESVOLLE WINTERKARAVAAN WIL VOORT Op 27, 28, 29 en 30 december bruiste de leegstaande Ringersfabriek Alkmaar van leven. De Winterkaravaan was al ver voor de aftrap uitverkocht. Vijf jonge theatermakers maakten een nieuwe voorstelling vanuit hun perspectief op het Karavaanthema van dit seizoen: Open Mind. De Winterkaravaan is het talentontwikkelingsproject van Karavaan.

5 voorstellingen en een spannende expeditie door de voormalige chocoladefabriek met een warme stamppotmaaltijd leverde publiek weer groot enthousiasme en een avontuurlijke beleving op. “Heel inspirerend, daar kan ik nog wel even op kauwen” en “Een bijzondere ervaring in een bijzonder gebouw”.
De landelijke pers prees de opzet van de Winterkaravaan: “Het is zeer te hopen dat de Winterkaravaan nog een lang leven beschoren blijft. De combinatie van vernieuwende en dus avontuurlijke theatervormen op een fijne locatie voor een allesbehalve elitair publiek is nogal bijzonder.” (Theaterkrant).

De jonge professionals die Karavaan voor deze wintereditie selecteerde en begeleidde maakten allen gretig gebruik van de bijzondere voorstellingslocaties. In de krochten van de oude fabriek zag het publiek in ‘Wild Law’ het tragikomische portret van een dier dat mens probeert te zijn. De theatrale installatie Horizon schitterde in een grootse industriële hal. In een donkere hoek gluurden we binnen bij een oud echtpaar in ‘Phobo Phobo’. En in ‘Alles is geslacht’ waanden we ons bij de voormalige laad-en-los-deuren even in een slachthuis. In de theatrale audiotoer ‘Er was een begin’ stond ontmoeten centraal en eindigde het publiek in duo’s bij een koffiezetapparaat.

Karavaan wil haar succesvolle talentontwikkelingsproject in Alkmaar de komende jaren voortzetten, maar heeft daarvoor geen financiering.
In januari besluit Karavaan welke van deze makers zijn/haar voorstelling tot een avondvullende voorstelling kan uitwerken voor Karavaan Festival dat plaatsvindt van 1 t/m 10 juni 2018.

 

Foto: Moon Saris (scene uit de Winterkaravaan-voorstelling ‘Wild Law’)