Theaterspektakel Victorie doorslaand succes

Het spiksplinternieuwe theaterspektakel Victorie is een groot succes. Met actuele elementen en een genuanceerd historisch verhaal maakte Victorie de verbinding tussen toen en nu. Een insteek die geschikt bleek voor een groter dan Alkmaars publiek. De wens is om Victorie een biënnale te laten worden, met ‘s middags schoolvoorstellingen voor groepen 7 en 8 en ‘s avonds voor vrij publiek. Een nieuwe traditie voor Alkmaar.

Victorie! is een voorstelling over het beleg van Alkmaar, aan de vooravond van Alkmaar Ontzet. Voor even was het historische Waagplein het strijdtoneel van Spaanse soldaten, Geuzen, Willem van Oranje en de Hertog van Alva. Speciale vuureffecten, scooters en schitterende kostuums maakten het verhaal tot een waar spektakel. De cast – bestaande uit professionele acteurs en zangers, een live band en vijftig amateurspelers – ontving steevast een staande ovatie.

Het stuk dat speciaal voor Alkmaar is geschreven bracht een genuanceerd verhaal over de Slag om Alkmaar. “Want”, zoals burgemeester Bruinooge vaak zegt, “de geschiedenis in de boekjes wordt geschreven door overwinnaars.”

Voor de organisatie achter Victorie – Karavaan, buitengewoon theater op locatie en Doss Event Support – was het een risicovolle onderneming. Zowel artistiek als financieel hebben zij hun nek uitgestoken om dit project te ontwikkelen. De financiële steun van gemeente Alkmaar en het Victoriefonds vormden de basis, maar het bleef tot het laatste moment spannend.

Geroemd werd het theatrale concept in combinatie met de gekozen locatie. De reacties van publiek waren lovend:

“De overwinning op de Spanjaarden in 1573 kende veel verliezers. Anno 2018 staan er louter helden op het Waagplein in het historisch theaterspektakel Victorie!”

“Het was ronduit een indrukwekkend spektakel met erg mooie effecten en dat alles op deze historische plek.”

De voorstelling kreeg goede recensies in onder andere het Noord-Hollands Dagblad en de Theaterkrant:

“Als Jansen dan het slotlied zingt, denk je: raar eigenlijk dat niet eerder zo’n stuk over Alkmaars trots gemaakt is. Het is er nu en het is zeker geslaagd”

“Bijzonder is de plek waar het schouwspel wordt opgevoerd. In het hart van Alkmaar, precies op de plek waar sommige gebeurtenissen zich ook echt hebben afgespeeld, tegen het echte decor van het Alkmaarse Waaggebouw, fraai uitgelicht, en ontroerend om te weten dat de Alkmaarders het recht op die waag verkregen van Willem van Oranje als dank voor deze overwinning op de Spanjaarden.”

De voorstelling speelde acht keer op het Waagplein Alkmaar. Op zondag werd een extra voorstelling ingelast. Victorie is een project van Karavaan en Doss Event Support en is onderdeel van de Victoriefeesten.