V&D ALKMAAR WORDT WEER WARENHUIS, KARAVAAN OPTEERT VOOR HARMONIE

Zes maanden zat Karavaan in de voormalige V&D Alkmaar. Het was het hart van het succesvolle Karavaan Festival, maar ook daarna waren er tal van andere culturele activiteiten en ontstonden er vruchtbare samenwerkingen, zoals Het Nieuwe Warenhuis. Topshelf start opnieuw een warenhuis in het monumentale pand aan de Laat. Karavaan denkt haar rol het beste te kunnen voortzetten vanuit De Harmonie.

Na het debacle met de Kapelkerk waarvoor Karavaan een volledig uitgewerkt plan had ontwikkeld, was V&D een tijdelijke interessante invulling. Karavaan kon inspringen op de actualiteit van leegstaande panden en het pop-up gebruik van een herbestemmingslocatie. Ze droeg met levendigheid, ongewone activiteiten en zichtbare creativiteit bij aan een aantrekkelijk binnenstadklimaat.

De Harmonie

De Harmonie had 1,5 eeuw geleden een brede programmering: muziek, toneel, operette, cabaret en dans, maar ook vergaderingen, bruiloften en jubilea en debatten met interessante sprekers. Karavaan programmeert ook disciplinebreed en beweegt zich in een maatschappelijke context. Ze nodigt kunstenaars met vernieuwende vormen uit, zoals in dit festival te zien was met de interactieve dansmachine, projecties vanuit een bakfiets en virtual reality. In haar plan voor de Kapelkerk presenteerde zij al een horeca-concept verweven met kunst, verhuringen, ruimte en samenwerking voor (creatieve en sociale) ondernemers en thematische clubavonden. Eigenlijk de Harmonie van het nu.

De ontwikkeling van de binnenstad is in veel gemeenten een vraagstuk. Uit onderzoek blijkt dat in ieder geval beleving en betekenis een voorname rol spelen. Waarden waar Karavaan vanuit de historische en centrale plek die De Harmonie is buitengewone invulling kan geven.

Hier lees je meer over de visie van Karavaan op De Harmonie?

———————————————————————
Foto: Reinier Sierag