Qingzhu Weng

Chinees vuur in Oost-Europese tradities

Foto: Celine Ribordy

De Chinese violist Qingzhu Weng mengt al het goede van zijn eigen land met de Oost-Europese tradities. Ondertussen blinkt hij als vertegenwoordiger van de nieuwe generatie musici uit in verbazingwekkend spel en verrassende repertoirekeuzes.


Verbazingwekkend spel
De Chinese violist Qingzhu Weng heeft zich al op zeer jonge leeftijd bewezen met belangwekkende prijzen in competities. Hoewel hij nog steeds tot de zeer jonge nieuwe generatie behoort is zijn spel en repertoirekeus verbazingwekkend volwassen. Weng durft zichzelf neer te zetten met prachtwerken van Stravinsky en Lutoslawski en de heerlijk virtuoos romantische stukken van de Tsjechische violist en componist Josef Suk. Zo voegt hij in Alkmaar Chinees vuur toe aan diepgewortelde Oost-Europese tradities.
Chinese discipline, methodiek en Europese tradities
Qingzhu Weng mocht al op zeer jonge leeftijd de onderwijsgeneugten van zijn eigen land smaken. Hij werd vanaf zijn vierde jaar gekneed door de Chinese precisie en discipline voordat hij in 2014 op 13-jarige leeftijd naar Hannover trok voor zijn verder opleiding. Inmiddels heeft hij verschillende prijzen achter zijn naam staan, waarvan de eerste prijs tijdens de Ysaÿe International Music Competition de meest tot de verbeelding sprekende is, en treedt hij veelvuldig op. Zo achtte Gideon Kremers prestigieuze Kremerata Baltica Weng bijzonder genoeg om met hem als solist te werken.
Over Alkmaar Light Festival
Alkmaar is een gloednieuw festival rijker. Op 2 en 3 oktober word je getrakteerd op vette videokunst, verwonderende lichtobjecten, klassieke muziek en live performances tijdens Alkmaar Light Festival. Uiteraard coronaproof.


Een buitengewone wandelroute leid je langs de mooiste gracht van Alkmaar en via de Kooltuin naar het Victoriepark. Het historische karakter van de binnenstad wordt benadrukt met schitterende lichtkunst, aria’s vanaf het water en live klassieke solo’s vanaf balkons. Aangekomen in het Victoriepark waan je je in een nieuwe wereld waar je welkom wordt geheten door het Lichtvolk, een nieuwe performance en lichtkunstwerk ineen. In het park wordt je verrast met nog meer lichtkunst, zoals een bijzonder en groots Chinees lichtkunstwerk van GLOW Eindhoven – de lichthoofdstad van Nederland. Ook komt het IJkgebouw tot leven met speciale videomapping. 
Het belooft een bijzondere beleving van een stukje Alkmaar te worden!

Credits

Programma van: IHMS (International Holland Music Sessions) | Violist: Qingzhu Weng | Alkmaar Light Festival is een festival van: Karavaan, Hart van Alkmaar, Lions Alkmaar | In samenwerking met: IJkgebouw | Met dank aan: Provincie Noord-Holland, Victoriefonds, Alkmaar Maakt Het, MTS Audiovisueel

Gerelateerde festivals

Alkmaar Light Festival

2 t/m 3 oktober

Buitengewone expeditie langs lichtkunst

Alkmaar is een gloednieuw festival rijker. Op 2 en 3 oktober word je getrakteerd op vette videokunst, verwonderende lichtobjecten, klassieke muziek en live performances tijdens Alkmaar Light Festival. Uiteraard coronaproof.

Lees verder
Foto: Emil de Jong, Bewerking: Mischa Pranger

Volg ons op social media!