Senang

Een muzikale voorstelling over Indische roots, tradities en botsingen

Foto: Tijmen Hermans

Dubbelbloedduo Nynke Heeg en Klemens Patijn duikt in het verhaal van hun Indische ouders en grootouders, die in de jaren vijftig een koud welkom kregen in Nederland. Ze geven adem aan een verzwegen schreeuw, om de pijn van de oudere generaties niet zomaar te laten verdwijnen en grip te krijgen op hun gemixte roots. Generatie drie zwijgt niet langer, maar vraagt, prikt, port en confronteert.


Kijk ons in de ogen en wat zie je? De nieuwe pinda of de aardappelkop?

Nynke en Klemens zijn op het toneel alles behalve geruisloos. Met rake klappen op de Kendangdrums en zoete pianoklanken troeft het duo elkaar af. Ze geven adem aan een verzwegen schreeuw. Om de pijn van de oudere generaties niet zomaar te laten verdwijnen en om grip te krijgen op hun gemixte roots. Ze plaatsen elkaar, gewenst of niet, terug in de straten van Bandung. Ze duelleren met het beste en het slechtste van twee culturen die zij in zich dragen. Met stille kracht maken ze korte metten met een Indische geschiedenis die onzichtbaar in hun genen ligt opgeslagen. Het verhaal van familiegeschiedenissen van koloniale overheersing, overleven in Jappenkampen en een onafhankelijkheidsoorlog.

Senang is een samenwerking met regisseur Jos van Kan, die in zijn werk al vaker de verschillen tussen Azië en het Westen op scherp zette en deze steeds weer in schoonheid weet te verbinden en te verzoenen.

In de pers

"Een mix van Indorock, Kendangdrums en klassieke pianoklanken, die de pijn verzachten en emoties in muzikale banen afvoeren of behouden"

Theaterkrant

"De bespiegelingen in Senang over hoe dit soort ervaringen doorwerkt op de generatie van nu, wekken verwondering"

Het Parool

"Prachtig hoe klein en hoe intiem de voorstelling in elkaar zit. Senang, wat betekent je op je gemak voelen, had niet beter gekozen kunnen worden"

★ ★ ★ ★  Theaterparadijs

Credits

Van: Tg Goed Gezelschap | Spel, muziek, tekst, concept: Klemens Patijn, Nynke Heeg | Regie, tekst, concept: Jos van Kan | Dramaturgisch advies: Jessica Kuitenbrouwer | Repetitor: Jaap Dieleman | Decor, toneelbeeld: Lidwien van Kempen | Kostuums: Dorien de Jonge | Productie: Eva Hermus | Teaser: Rocketfilms, Martijn Rondel

Gerelateerde festivals

Project Geestdrift

1 januari t/m 31 december

Theatrale reuring op ongewone plekken

Project Geestdrift is een theaterserie in de Doopsgezinde vermaningen in Noord-Holland

Lees verder
Foto: Bowie Verschuuren
Onderdeel van

Volg ons op social media!