WINTERKARAVAAN OP ZIJN PLEK IN DE DRUKKERIJ

De afgelopen maanden draaide de leegstaande drukkerij van TMG Media in Alkmaar tijdelijk weer op volle toeren. De derde editie van de Winterkaravaan werd er gemaakt en afgelopen week 9 keer gespeeld. Karavaan nam publiek mee op expeditie door de imposante ruimtes van het leegstaande pand naar avontuurlijke voorstellingen. Daarin toonden jonge theatermakers voorstellingen vanuit hun perspectief op het Karavaanthema van dit seizoen: Eigen Grond. Deze derde editie van de Winterkaravaan was zo goed als uitverkocht.

De Winterkaravaan is het talentontwikkelingsproject van Karavaan waarin 5 nieuwe voorstellingen specifiek op locatie gemaakt worden. De vijf plannen die Karavaan voor deze wintereditie selecteerde werden uitgewerkt en uitgevoerd door tien jonge professionals vanuit verschillende kunstdisciplines. Onder begeleiding van Karavaan ontwikkelden ze voorstellingen over identiteit, geboortegrond en nationalisme. De bijzondere voorstellingslocaties in de verlaten drukkerij zijn ultieme plekken voor locatietheater. De Drukkerij is dan (nog) geen monument, maar was in de beleving uitgesproken monumentaal te noemen.

De vernuftige theatrale installatie ‘Absorptie’ werd gebouwd waar voorheen de technische dienst huisde. De indringende performance over de aantrekkelijkheid van de soldaat ‘De kleine dood’ kwam prachtig tot zijn recht in de voormalige kluisjes-ruimte. De expeditie werd een koelcel in de voorstelling van ‘Ver van mijn boom’; een komische voorstelling over territoriumdrift en appels. De ontmantelde kleine pershal transformeerde tot bouwplaats waar in een audio-ontdekkingstoer gezocht werd naar de identiteit van Alkmaar. En de inventieve opera ‘Vlag’ klonk prachtig in de rollenkelder van de drukkerij en zorgde voor een levendig einde.

De avontuurlijke theater-beleving door de monumentale drukpershallen in combinatie met warme stamppot, stoofpot en winterbier in het door Karavaan ingerichte pop-up restaurant leverde bij publiek weer ongekend enthousiasme op: “Pareltjes van jonge kunstenaars een mustsee!” en “Het is een magische tour door een prachtige, leegstaande drukkerij.
De landelijke pers prees de selectie van deze Winterkaravaan: “Het is mooi dat de festivalorganisatie dit keer vooral veel behoorlijk eigenzinnige theatermakers uitkoos.” (Theaterkrant).

In januari besluit Karavaan welke van deze makers zijn/haar voorstelling tot een avondvullende voorstelling kan uitwerken voor Karavaan Festival dat plaatsvindt van 30 mei t/m 10 juni 2019.

Foto: Moon Saris 
(scene uit de Winterkaravaan-voorstelling ‘Ver van mijn boom’)