Met soep en sfeermuziek tussen de selderijknollen

Foto: Lucas Kemper

NRC 8-08-21, Muziektheater In ‘Grondproeven’ vloeien gastronomie en theater samen. De ambitie daarmee de kloof tussen platteland en stad te dichten is dapper, de uitwerking laat wensen onvervuld.


De muziektheatervoorstelling Grondproeven scoort hoog in de categorie ‘zo kom je nog eens ergens’. De reis voert naar knolselderijboerderij Vaalburg in Zuidschermer, vlak onder Alkmaar; een groot terrein dat ruikt naar groentesoep en waar je gemakkelijk de verkeerde loods binnenstapt om tussen meters lopende band vol knollen te belanden.

In de goede loods staan houten tafeltjes onder sfeervolle peertjes tussen indrukwekkende muren: honderden houten kuubskisten huizenhoog opgestapeld. Door een open deel kijk je uit over vredige hectares knollen. Vier boerenzwaluwen fladderen in de nok.

Drie gangen-menu van knol
Geestelijk moeder van de voorstelling, theatermaakster Titia Bouwmeester, studeerde onlangs af als vegetarisch chef-kok. In Grondproeven laat ze theater en gastronomie samenkomen: drie gangen (van knolselderijsoep, via gerookte knolselderij naar knolselderij-ijs) worden elk voorafgegaan door tien minuten verhaalvertelling door acteurs Danielle van Vree en Rogier Schippers.

De kracht zit zeker niet in het theatrale gedeelte; een groot deel van de tekst wordt voorgelezen uit het script. Maar de tekst op zichzelf is waardevol: Bouwmeester interviewde zes boeren over hun beweegredenen wel of niet biologisch te gaan verbouwen. Van Vree en Schippers herhalen letterlijk hun woorden en maken zo voor de stadsmens eindelijk invoelbaar wat een snellere transitie in de weg ligt. „We zijn toch bezig met omschakelen! De helft van onze grond is al biologisch. Sneller, dan krijg je de supermarkten niet vol. Vorig jaar hebben we tonnen geïnvesteerd in een nieuwe zuinige koelcel, maar met het grillerige overheidsbeleid zul je zien dat die binnenkort óók niet meer voldoet.”

Eten zonder muziek: gemiste kans
Het pak van ‘muziektheater’ dat Grondproeven in de aankondiging aantrok, valt erg ruim. De beloofde zingende obers en gillende staafmixers zijn er niet. Ben Lammerts van Bueren en Ted van Leeuwen geven de boerenverhalen een bedje van rustige funky baslijnen op zachte drumritmes; onopvallende muzak van het prettige soort. Bij de boer met het platste accent klinkt een banjo, bij het onderwerp futuristische landbouwmethodes synthesizerbliepjes; onorigineel, maar vriendelijk onderhoudend. Jammer is het dat ze zich van hun enige werkelijke functie niet bewust lijken: de muziek had dé schakel kunnen zijn tussen de verhalen en het eten. Hadden ze de verhaalmuziek doorgespeeld tijdens elke gang, dan blijven die verhalen, vol van de moeite van de boer om deze groente aan jouw vork te krijgen, voelbaar bij elke hap. Maar nog voor iedereen een bordje heeft, stoppen ze al met spelen. Een grote misser. Ineens slaat de sfeer om van voorstelling naar gewoon gezellig tafelen. Weg boerenverhaal.

Voelbare kloof
„Als ik met Frans Timmermans aan tafel zou zitten, willen we misschien wel hetzelfde. Maar op deze afstand merk ik dat niet”, herhaalt Schippers een van de boeren. De kloof tussen politiek en boerenpraktijk wordt knap voelbaar; dat boeren hulp kunnen gebruiken is overduidelijk. Toch ga je als welwillende stadsmens een beetje machteloos weg. Bouwmeester mist haar kans expliciet te maken hóe we de boeren kunnen helpen. De brug tussen het platteland en de stad wordt in Grondproeven hoopgevend in de steigers gezet, maar af is hij nog niet.

Lees hier het artikel op NRC

Recent nieuws

Voorstelling De Boer Op: Boer staat in weiland met verrekijker.
Moon Saris

DE BOER OP MET KARAVAAN

ALKMAAR - Karavaan Festival komt er weer aan en dat betekent ook veel theater op het platteland. Drie verschillende voorstellingen op boerderijen in Zuid-Schermer en Stompetoren onthullen de diverse verhalen achter de omgekeerde vlag. Ze zijn te zien van 17 t/m 26 mei.

Lees verder
Beeldentuin van Nic Jonk Op een zonnige dag
Foto: Marco van Ammers

UNIEKE DANSVOORSTELLING TUSSEN DE BEELDEN VAN NIC JONK TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

GROOTSCHERMER - Art meets art in de bekende beeldentuin van Nic Jonk. Van 18 t/m 26 mei kun hier genieten van een poëtisch en acrobatisch dansduet, dat tussen de kolossale sculpturen plaatsvindt. De voorstelling is onderdeel van de fietsroute van Karavaan Festival.

Lees verder
bovendrijven, twee mannen staan in een kanaal

KARAVAAN PRESENTEERT NIEUWE SPECIAL VOOR EXPEDITIE ALKMAARS KANAAL

Alkmaar - Er is weer een speciale theatrale tocht te fietsen langs de oevers van het Alkmaars Kanaal, waarlangs in de toekomst de nieuwe stad zal verrijzen. Er zijn twee verschillende versies: een versie die altijd te fietsen is en een Special waarbij ook een theatervoorstelling gespeeld wordt. De première van deze voorstelling is op zondag 21 april. De expeditie is een cocreatie van gemeente Alkmaar (Alkmaars Kanaal) en Karavaan, buitengewoon theater op locatie.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen