Voor kunstenaars

Beste theatermaker

Karavaan, buitengewoon theater op locatie produceert en programmeert professionele podiumkunsten op locatie. Als festival, als programma(-onderdeel) of als project.

Van 21 t/m 30 mei 2021 ontwikkelen we het jaarlijkse Karavaan Festival met locatietheater in de hele regio en een festivalhart in het Victoriepark in Alkmaar. Jonge makers zonder veel ervaring kunnen plannen indienen voor het jaarlijkse talentontwikkelingsproject in het najaar: de Winterkaravaan.

Karavaan programmeert en ontwikkelt professioneel locatietheater of podiumkunsten die op een bijzondere, betekenisvolle locatie een extra dimensie krijgen. Het festival programmeert disciplinebreed en stelt een maatschappelijk thema centraal. Het programma wordt vanuit een actuele context samengesteld. We laten ons graag meevoeren door makers die geëngageerd theater brengen, hallucinerende beeldtaal gebruiken bij dans en performances of je kunnen vangen in een verhaal. Makers vragen we om zich te verhouden tot de locatie en het thema. Ook vragen we makers een visie op het publiek dat zij aanspreken.

Thema Eigen Verantwoordelijkheid (It's up to you!)

Het festival richt zich in eerste instantie op werk van Nederlandse en Vlaamse gezelschappen en theatermakers, choreografen of componisten. Karavaan presenteert werk van gerenommeerde gezelschappen en makers, maar in even grote mate van jong talent. Van kortere voorstellingen in het festivalhart (Tentjestheater) tot avondvullende programma’s op locatie (Locatietheater). Afgelopen jaren waren de thema’s Local–Global (2016), De Nieuwe Wereld (2017), Open Mind (2018), Eigen Grond (2019) en Groeizucht (2020 – afgelast). Het thema voor seizoen 2021 is Eigen Verantwoordelijkheid; of en waarvoor voelt de mens zich persoonlijk en maatschappelijk verantwoordelijk? Voelen we ons alleen verantwoordelijk voor dat wat ons lief is? Wat is de rol van de burger en de democratie hierin, de schuldkwestie, wat is de grens tussen ergens voor opkomen en activisme en hoe verhoudt het eigen belang zicht tot het algemeen belang.

Centraal staat de beweging die Karavaan veroorzaakt in dit stukje Nederland, een stukje dat Holland in het klein is. Kunstenaars uit alle disciplines vinden bij Karavaan een no-nonsens publiek en de meest uiteenlopende inspirerende plekken. Samen vertellen we een verhaal over deze omgeving, laten we een glimp zien van mogelijke oplossingen, delen we oprecht gedachtes en meningen en verleiden we publiek om zich te verhouden tot maatschappelijke vraagstukken.

Jouw werk op Karavaan?

Denk je dat jouw werk past bij Karavaan? Stuur dan een mail met een beschrijving van je project, je visie op het werken op locatie én op publiek, vergezeld van CV en links naar beeldmateriaal naar info@karavaan.nl.

Speel je muziek, heb je een bijzondere workshop, maak je een interactieve installatie o.i.d. waarvan je denkt dat het bijdraagt aan het festivalhart, ook dan kun je een mail sturen naar info@karavaan.nl.

Maak je werk voor de hele familie? Kijk dan ook op Grazende Zwaan, het festival dat we in de Haarlemmermeer ontwikkelen in en rondom een monumentale boerderij.

Volg ons op social media!