Publicaties

Tibor Dieters

VOLKSKRANT: Collectief Blauwdruk ontmaskert in gul grotegebarentoneel het begrip vrijheid ★★★★☆

21-09-23 Volkskrant: De personages schieten in Vrij van verzet heen en weer tussen ‘año 1573’ en het nu. Thematisch slim, omdat de voorstelling ook gaat over intergenerationele schuld en trauma’s.

Lees verder
Moon Saris

THEATERKRANT: ‘FEMINISTISCHE STADSWANDELING MET DE HELDINNEN VAN ALKMAAR’

08-09-23 In de consistorie van de Grote Kerk in Alkmaar ligt een vrouw op de grond. Avondlicht valt door de glas-in-lood-ramen naar binnen. De vrouw draagt een zwarte body en een Middeleeuwse witte kraag. Een zware mannenstem spreekt haar toe: ‘Straks eisen jullie vrouwen ook nog rechten!’

Lees verder
Tibor Dieters

THEATERKRANT: ‘THEATERCOLLECTIEF HERDENKT ALKMAAR ONTZET IN GEHEEL EIGEN, LEKKER VETTE EN BAROKKE STIJL’

20-09-23 Alcmaria Victrix!!, klinkt het onderweg. Het is 8 oktober 1573 en Alkmaar is eindelijk bevrijd van de Spaanse overheerser. Of is dat toch nog een Spanjaard, met zijn enkels in de modder? Collectief BLAUWDRUK stort zich met twee Alkmaarders en een krijgsgevangene in het feest van de vrijheid. Maar hoe vrij is dat eigenlijk, vrijheid?

Lees verder

Hilarische locatievoorstelling over het Alkmaars Ontzet

NRC - 22 sept - Locatietheater - Collectief Blauwdruk maakte een hilarische locatievoorstelling over het Alkmaars Ontzet uit 1573. Met aanstekelijk spelplezier gaan ze aan de haal met de Tachtigjarige Oorlog. En het doet je afvragen wat het begrip ‘vrijheid’ eigenlijk behelst.

Lees verder

Wat doen twee Alkmaarse soldaten met een achtergebleven Spanjaard? Blauwdruk weet er wel raad mee: ’We gaan een potje modderworstelen met de vrijheid’

06-09-23 Noordhollands Dagblad, Twee Alkmaarders en een achtergebleven Spanjaard, met z’n drieën gestrand in de modder in de Oudorperpolder. Samen met de fundamenten van een eeuwenoud kasteel, enkele duizenden liters water, drie tribunes en een oude haringkar vormen zij de ingrediënten voor de tragikomische theatervoorstelling ’Vrij van vrijheid’ van Blauwdruk.

Lees verder
Foto: Jan Jong

Als de vijand nu voor de stadspoorten zou staan, wie zou er, net als Trijn Rembrandts in 1573, op de stadsmuur klimmen? ’Wie de f* is Trijn’, oftewel: wie is Trijn in 2023?

06-09-23 Noordhollands Dagblad, Trijn Rembrandts, oftewel Catharina Remmen. Het vrouwelijk boegbeeld van het verzet van de burgerij tijdens het beleg van Alkmaar in 1573. Wie was zij nu echt en wat heeft ze gedaan? En vooral: wat heeft haar strijd voor de vrijheid opgeleverd voor de vrouwen van nu? In ’Wie de f* is Trijn?’ gaat makersgezelschap Fedde &de Carvalho op zoek naar de antwoorden.

Lees verder
Foto: Moon Saris

De Grazende Zwaan zorgt voor een ‘warm’ feestje op Landgoed Kleine Vennep

11-09-2023, NIEUW-VENNEP Met een bijzonder muziektheater onder luifels, circus tussen de bomen en muziek en theater in de monumentale schuur was het een feestje op Landgoed Kleine Vennep. Kinderen en volwassenen genoten op een van de mooiste en ‘warmste’ plekken van Haarlemmermeer. Met hoeden, slippers, sproeiers, ijsjes en watertappunten beleefde Grazende Zwaan een bloedhete editie.

Lees verder
Foto: Moon Saris

Monumentale schuur Kleine Vennep podium voor Matthäus-Passion

03-06-2023, NIEUW-VENNEP Grazende Zwaan is een avontuurlijk theaterfestival voor jong en oud, met theater en meer dat op zaterdag 9 en zondag 10 september op Landgoed Kleine Vennep plaatsvindt. Met buitentheater voor kinderen en volwassenen, circus, musical, workshops en fijne terrassen is het heerlijk nazomeren met een vrolijk en bijzonder programma op en om de monumentale boerderij aan de Hoofdweg 1041.

Lees verder
Foto: Moon Saris

Een weekend lang genieten van optredens en voorstellingen bij Festival Grazende Zwaan

30-08-2023, HAARLEMMERMEER - Het avontuurlijke festival Grazende Zwaan is terug op en om Landgoed Kleine Vennep in Nieuw Vennep. Dat gebeurt op zaterdag 9 en zondag 10 september. Speciaal voor deze editie de monumentale boerderijschuur op zaterdagavond omgetoverd voor een nieuw klassiek boerderijconcert. De Matthäus Passion in pocketversie is geen drie uur durende versie maar een uurtje. Een korte, toegankelijke en luchtige versie van de Matthäus, verteld in het Nederlands, met theater en prachtig arrangementen.

Lees verder
Foto jjfoto/Vincent de Vries

Lange rij voor ouderenfestival Volbloeiers van de Karavaan in Beverwijk

NHD 14-07-23, Voor de allereerste keer bracht Karavaan een ouderenfestival onder de naam Volbloeiers. De tuin van Buitenplaats Akerendam in Beverwijk werd vrijdag- en avodmiddag omgetoverd in zonnige sferen.

Lees verder

Volg ons op social media!