VERSLAG THEATERFESTIVAL KARAVAAN Grondproeven

Foto: Lucas Kemper

Scenes 10-08-21, Goudeerlijk documentair theater over een probleem dat ons allen aangaat


****Grondproeven – Titia Bouweester

Het idee van regisseur Titia Bouwmeester is van geniale eenvoud. Het verhaal van de strijd van de biologische boer combineren met het smakelijke eten dat die boer verbouwt. Grondproeven is een driegangenmaaltijd met muziek en theater. Tegen de wanden van een grote loods van boerderij Vaalburg in Zuidschermer staan de palletkisten met knolselderijen opgestapeld tot het plafond. Aan tafels zit het publiek met in het midden een speelvloeren is geflankeerd door een keuken en een podium waar Ted van Leeuwen en Ben Lammerts van Bueren het geheel omlijsten met smaakvolle muziek. Acteurs Rogier Schippers en Danielle van Vree spelen de verschillende boeren uit de buurt die het eten dat vanochtend (!) geoogst is, hebben verbouwd. De vegetarische maaltijd is samengesteld rond de knolselderij die in alle drie gangen voorkomt. De recepten en de smaak zijn voortreffelijk. Tussendoor horen we wat het betekent om biologisch te boeren. Hard werken, weinig verdienen en een onzekere toekomst. De tekst is doorspekt met de landbouwpolitiek en de klimaatcrisis. Brussel wil dat in 2030 een kwart van de boeren biologisch werkt. Thans is dat vier procent, nog negen jaar dus om die andere 21 procent te realiseren. Een hachelijke zaak. Hoe moet de boer omschakelen van gangbaar naar biologisch? Kan dat eigenlijk wel? In de laatste scène is de stem van klimaat-Eurocommissaris Frans Timmermans te horen: ‘Het zal niet makkelijk zijn. Wij zullen u ondersteunen.’ De boer hoort het aan en vraagt zich vertwijfeld af wat het verdienmodel is. Het is het meest indringende moment van Grondproeven. De eetvoorstelling moet het niet hebben van theatraal vernuft, maar Grondproeven weet wel te raken. Het is goudeerlijk documentair theater over een probleem dat ons allen aangaat. Maar de consument wil of kan niet meer geld uitgeven voor biologisch voedsel. Terwijl wij dat aanhoren genieten we van de pure smaakrijkdom van dat biologische eten. Dat is geniaal

Recent nieuws

Voorstelling De Boer Op: Boer staat in weiland met verrekijker.
Moon Saris

DE BOER OP MET KARAVAAN

ALKMAAR - Karavaan Festival komt er weer aan en dat betekent ook veel theater op het platteland. Drie verschillende voorstellingen op boerderijen in Zuid-Schermer en Stompetoren onthullen de diverse verhalen achter de omgekeerde vlag. Ze zijn te zien van 17 t/m 26 mei.

Lees verder
Beeldentuin van Nic Jonk Op een zonnige dag
Foto: Marco van Ammers

UNIEKE DANSVOORSTELLING TUSSEN DE BEELDEN VAN NIC JONK TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

GROOTSCHERMER - Art meets art in de bekende beeldentuin van Nic Jonk. Van 18 t/m 26 mei kun hier genieten van een poëtisch en acrobatisch dansduet, dat tussen de kolossale sculpturen plaatsvindt. De voorstelling is onderdeel van de fietsroute van Karavaan Festival.

Lees verder
bovendrijven, twee mannen staan in een kanaal

KARAVAAN PRESENTEERT NIEUWE SPECIAL VOOR EXPEDITIE ALKMAARS KANAAL

Alkmaar - Er is weer een speciale theatrale tocht te fietsen langs de oevers van het Alkmaars Kanaal, waarlangs in de toekomst de nieuwe stad zal verrijzen. Er zijn twee verschillende versies: een versie die altijd te fietsen is en een Special waarbij ook een theatervoorstelling gespeeld wordt. De première van deze voorstelling is op zondag 21 april. De expeditie is een cocreatie van gemeente Alkmaar (Alkmaars Kanaal) en Karavaan, buitengewoon theater op locatie.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen