Bijzonder theater op een bijzondere plek: Onstuimig familiedrama ’Onder de rook van de hoogovens’ in het Hoogovensmuseum

Anne Reinke

Noordhollands Dagblad 17-01-23, Theatergezelschap De Vlammende Eend speelt van 18 april tot en met 27 mei ’Onder de rook van de hoogovens’. Het belooft een onstuimig familiedrama te zijn, op een bijzondere locatie: het Hoogovensmuseum in Velsen-Noord. De kaartverkoop is deze week gestart.


Het is een muzikale locatievoorstelling, geschreven door Christine Otten, over verschillende generaties wier levens vervlochten zijn met de staalfabriek Tata Steel. Over familie, strijd en gemeenschap. Over identiteit, veranderende tijden, elkaar verliezen en terugvinden. Over naar elkaar durven luisteren.

Verhaal

Ontmoet de familie Can. De spanningen lopen de laatste tijd nogal op. Terwijl oma Dinie steeds meer hulp nodig heeft vanwege haar vorderende leeftijd, maar dat moeilijk accepteert, stort kleinzoon Ilias zich in steeds radicalere milieuacties, onder andere tegen Tata Steel, het bedrijf waaraan de familie al sinds generaties verbonden is. Dit zorgt voor stress bij vader Eddy; weet Ilias wel hoezeer zijn (Koerdisch-Turkse) opa geknokt heeft om het beter te krijgen en wat ze aan de Hoogovens te danken hebben? Zijn vrouw Sarah zet alle zeilen bij om de familie bij elkaar te houden, maar heeft ondertussen zo haar eigen besognes. Is een verdere verwijdering van elkaar onvermijdelijk of vinden de personages een manier om samen te komen?

De Vlammende Eend (Tina Krikke en Alev Kutluer) maakt persoonlijke voorstellingen over grote onderwerpen. Via verhalen over bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog of ons industrieel erfgoed onderzoeken ze hoe onze geschiedenis invloed heeft op ons heden en de toekomst.

Karavaan

Karavaan Buitengewoon Theater op Locatie, heeft ’Onder de rook van de hoogovens’ geprogrammeerd op het Karavaan Festival van 19 tot en met 29 mei dit jaar. Op diverse plaatsen in de regio Alkmaar zijn tijdens het festival bijzondere locatietheatervoorstellingen te zien.

Kaartjes voor deze voorstelling kosten 27,50 euro. Vanaf station Beverwijk rijdt een speciale bus naar het Hoogovensmuseum, een retourtje met de bus kost 2,50 euro.

Zie voor meer informatie of tickets: http://www.onderderookvandehoogovens.nl

Recent nieuws

Voorstelling De Boer Op: Boer staat in weiland met verrekijker.
Moon Saris

DE BOER OP MET KARAVAAN

ALKMAAR - Karavaan Festival komt er weer aan en dat betekent ook veel theater op het platteland. Drie verschillende voorstellingen op boerderijen in Zuid-Schermer en Stompetoren onthullen de diverse verhalen achter de omgekeerde vlag. Ze zijn te zien van 17 t/m 26 mei.

Lees verder
Beeldentuin van Nic Jonk Op een zonnige dag
Foto: Marco van Ammers

UNIEKE DANSVOORSTELLING TUSSEN DE BEELDEN VAN NIC JONK TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

GROOTSCHERMER - Art meets art in de bekende beeldentuin van Nic Jonk. Van 18 t/m 26 mei kun hier genieten van een poëtisch en acrobatisch dansduet, dat tussen de kolossale sculpturen plaatsvindt. De voorstelling is onderdeel van de fietsroute van Karavaan Festival.

Lees verder
bovendrijven, twee mannen staan in een kanaal

KARAVAAN PRESENTEERT NIEUWE SPECIAL VOOR EXPEDITIE ALKMAARS KANAAL

Alkmaar - Er is weer een speciale theatrale tocht te fietsen langs de oevers van het Alkmaars Kanaal, waarlangs in de toekomst de nieuwe stad zal verrijzen. Er zijn twee verschillende versies: een versie die altijd te fietsen is en een Special waarbij ook een theatervoorstelling gespeeld wordt. De première van deze voorstelling is op zondag 21 april. De expeditie is een cocreatie van gemeente Alkmaar (Alkmaars Kanaal) en Karavaan, buitengewoon theater op locatie.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen