TELEGRAAF: ‘De boer op met festival Karavaan in en om Alkmaar’

Marcel Molle

Telegraaf 15-05-23, Een natuurbegraafplaats, een houten kerkje, een plek in de duinen of een boerenerf. Festival Karavaan biedt tussen Hemelvaart en Pinksteren theater op de meest uiteenlopende plekken.


In het Victoriepark in Alkmaar is het festivalhart gevestigd, waar onder de noemer Yes in my backyard tentjestheater, circus, concerten en familievertier wordt aangeboden.
Maar het evenement strekt zich uit tot in de wijde omgeving van Alkmaar. Zo kan men er bijvoorbeeld voor kiezen om op de fiets naar De kleur van oranje in Zuidbeemster en nog een andere voorstelling te gaan, om de tocht af te sluiten met een gezamenlijke maaltijd.
En het woord boer mag de laatste tijd dan besmet zijn geraakt door alle toestanden rondom de stikstofcrisis, bij Karavaan worden al jaren voorstellingen gemaakt rondom die thematiek.
Zo is Boer ben ik! van Pier21 nu al te zien op het erf van de biologisch-dynamische boerderij Natuurlijk genoegen in Driehuizen. Acteur Freark Smink schreef zelf de tekst, gebaseerd op eigen ervaringen. In de voorstelling is te zien hoe de trotse boerenzoon Frans (gespeeld door Smink) zich uiteindelijk gedwongen voelt om te reflecteren op de huidige stand van zaken en het verleden van het familiebedrijf.
Iets met boeren biedt een collage van theaterscènes op een melkveehouderij; in de schuur, in de stal, op het erf, in de wei. Studenten van de Fontys Academie voor Theater in Tilburg én van de Hogere Agrarische School, HAS green academy in Den Bosch zijn samen met Het Zuidelijk Toneel een unieke samenwerking aangegaan, waarbij de toekomstige generatie agrariërs aan het woord komt over hun toekomst. Op een akkerbouwbedrijf in Oterleek wordt voor Grondproeven 3 een schuur getransformeerd tot keuken, restaurant en theater. Een muzikale voorstelling over akkerbouwers die zoeken naar een nieuwe relatie met de bodem, waar de bezoeker mag proeven van de groente die van hun land komt.
Maar er zijn ook nog genoeg voorstellingen die niets met het boerenleven te maken hebben. Denk aan collectief Blauwdruk dat met Paradijs aan het einde aan de haal gaat met Vondel of Alleen met de goden van Afslag Eindhoven, naar de bestseller van Alex Boogers, dat gespeeld wordt in de Voedselbank van Alkmaar.
Festival Karavaan vindt plaats van 18 t/m 29 mei in en rond Alkmaar. Info: karavaan.nl

Recent nieuws

Voorstelling De Boer Op: Boer staat in weiland met verrekijker.
Moon Saris

DE BOER OP MET KARAVAAN

ALKMAAR - Karavaan Festival komt er weer aan en dat betekent ook veel theater op het platteland. Drie verschillende voorstellingen op boerderijen in Zuid-Schermer en Stompetoren onthullen de diverse verhalen achter de omgekeerde vlag. Ze zijn te zien van 17 t/m 26 mei.

Lees verder
Beeldentuin van Nic Jonk Op een zonnige dag
Foto: Marco van Ammers

UNIEKE DANSVOORSTELLING TUSSEN DE BEELDEN VAN NIC JONK TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

GROOTSCHERMER - Art meets art in de bekende beeldentuin van Nic Jonk. Van 18 t/m 26 mei kun hier genieten van een poëtisch en acrobatisch dansduet, dat tussen de kolossale sculpturen plaatsvindt. De voorstelling is onderdeel van de fietsroute van Karavaan Festival.

Lees verder
bovendrijven, twee mannen staan in een kanaal

KARAVAAN PRESENTEERT NIEUWE SPECIAL VOOR EXPEDITIE ALKMAARS KANAAL

Alkmaar - Er is weer een speciale theatrale tocht te fietsen langs de oevers van het Alkmaars Kanaal, waarlangs in de toekomst de nieuwe stad zal verrijzen. Er zijn twee verschillende versies: een versie die altijd te fietsen is en een Special waarbij ook een theatervoorstelling gespeeld wordt. De première van deze voorstelling is op zondag 21 april. De expeditie is een cocreatie van gemeente Alkmaar (Alkmaars Kanaal) en Karavaan, buitengewoon theater op locatie.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen