Brief aan de kamerleden

Noord-Holland-Noord wordt een achtergestelde regio


Geacht kamerlid,

Een bericht uit Alkmaar; u weet wel, die stad die wel op de weerkaarten op de journaals staat, maar verder nergens genoemd wordt. Noord-Holland-Noord krijgt steeds meer het karakter van een ‘achtergestelde’ regio. Met de MRA (Metropool Regio Amsterdam) op een half uur afstand lijkt het contrast steeds groter te worden door alle investeringen die daar worden gedaan (of die niet worden gedaan in déze regio). Dat geldt voor vele sectoren, maar als het gaat over kunst en cultuur dan heeft ook OC&W officieel ‘ontdekt’ dat er in dit gebied wat ontbreekt en tekende de Raad voor Cultuur bij de presentatie van de regioprofielen een witte vlek.

De situatie wordt nóg erger wanneer beslist wordt dat het Fonds Podiumkunsten gekort wordt. Daardoor komt er minder aanbod, en met name op het avontuurlijke vlak. Met geld verschuiven naar de BIS worden de rijken rijker en de armen armer.

Mijn organisatie, Karavaan, kan als podiumkunstenfestival met een avontuurlijk aanbod en met de voeten middenin de maatschappij door haar cocreatie en grote brede publieksbereik, geen goed en samenhangend programma meer maken wanneer dat voorgenomen beleid doorgezet wordt.

Ja, de provincie Noord-Holland kenmerkt zich door grote verschillen: de MRA met een over- en weldaad aan kunst en cultuur en het gebied Noord-Holland-Noord dat een professioneel cultureel productieklimaat ontbeert. De provincie Noord-Holland ondersteunt geen kunst en cultuur (meer) en is daar mede-veroorzaker van. En waar Amsterdam het als stad best kan rooien bestaat Noord-Holland-Noord uit kleine gemeenten zonder serieus budget en cultuurbeleid. Karavaan vindt dat de provincie dus juist híer haar taak anders moet zien en haar rol als hoeder van het leefklimaat en de ruimtelijke kwaliteit moet nemen.

Ook vinden we het belangrijk dat u beseft dat korten op het FPK een domino-effect heeft in de gehele sector. En dat dit extra dramatisch uitpakt in een regio die toch al worstelt met het bewaken of maken van een goed leefklimaat.

De regio Noord-Holland-Noord heeft geen producerende culturele infrastructuur (meer). Er is overigens ook geen onderwijs meer, op een piepklein stukje technische opleiding van In-Holland na. De regio Noord-Holland-Noord kán het niet alleen. En heeft uw hulp nodig.

Voorkom de kaalslag bij het Fonds Podiumkunsten. Wijs de provincie Noord-Holland op het gebied boven het Noordzeekanaal dat aandacht en geld nodig heeft om te kunnen ontwikkelen. Kom op werkbezoek in deze regio.

Ik nodig u alvast van harte uit.

Hartelijke groet,

Ilse van Dijk
Karavaan, buitengewoon theater op locatie

Foto: door Moon Saris
Op de foto: The Populists, een voorstelling van Hendrik Walther, Cassandra Onck en Bauke Moerman

Recent nieuws

Voorstelling De Boer Op: Boer staat in weiland met verrekijker.
Moon Saris

DE BOER OP MET KARAVAAN

ALKMAAR - Karavaan Festival komt er weer aan en dat betekent ook veel theater op het platteland. Drie verschillende voorstellingen op boerderijen in Zuid-Schermer en Stompetoren onthullen de diverse verhalen achter de omgekeerde vlag. Ze zijn te zien van 17 t/m 26 mei.

Lees verder
Beeldentuin van Nic Jonk Op een zonnige dag
Foto: Marco van Ammers

UNIEKE DANSVOORSTELLING TUSSEN DE BEELDEN VAN NIC JONK TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

GROOTSCHERMER - Art meets art in de bekende beeldentuin van Nic Jonk. Van 18 t/m 26 mei kun hier genieten van een poëtisch en acrobatisch dansduet, dat tussen de kolossale sculpturen plaatsvindt. De voorstelling is onderdeel van de fietsroute van Karavaan Festival.

Lees verder
bovendrijven, twee mannen staan in een kanaal

KARAVAAN PRESENTEERT NIEUWE SPECIAL VOOR EXPEDITIE ALKMAARS KANAAL

Alkmaar - Er is weer een speciale theatrale tocht te fietsen langs de oevers van het Alkmaars Kanaal, waarlangs in de toekomst de nieuwe stad zal verrijzen. Er zijn twee verschillende versies: een versie die altijd te fietsen is en een Special waarbij ook een theatervoorstelling gespeeld wordt. De première van deze voorstelling is op zondag 21 april. De expeditie is een cocreatie van gemeente Alkmaar (Alkmaars Kanaal) en Karavaan, buitengewoon theater op locatie.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen