De start van een theatrale dorpsbeleving in Schermerhorn

Foto: Emil de Jong

Lekker weer iets doen waar je energie van krijgt: een voorstelling maken. Zo beginnen we met een nieuwe productie in Schermerhorn, een prachtig klein dorp in de polder. Als publiek maak je straks een wandeling door en met uitzicht op het dorp. Je ontdekt het landschap en de iconen, en je zult daarna voor altijd met andere ogen naar dit dorp kijken.


In de voorstelling maak je kennis met de achterkleindochter van de beroemde Russische schilder Malevitsj. Je hebt vast eens gehoord van het schilderij ‘Zwart Vierkant’, zijn belangrijkste werk. Dit is de inspiratiebron voor de voorstelling.

Marlies Bosmans en Lusanne Arts zijn de twee theatermakers. Lusanne gaat in het dorp op zoek naar allerlei dingen van waarde. Marlies schrijft intussen de tekst.

Wist je trouwens dat Malevitsj het grootste deel van zijn jeugd in de dorpen van de Oekraïne naast suikerbietplantages doorbracht?

Meer over de makers

Karavaan gaat opnieuw samenwerken met de twee jonge theatermakers die ook betrokken waren in het kernteam bij de projecten Bleekneusjes (2017, Bergen aan Zee) en Onze Kersentuin (2020, Driehuizen). Marlies Bosmans en Lusanne Arts studeerden in 2016 af aan de Amsterdamse Theater- en Kleinkunst Academie. Marlies schreef voor beide voorstellingen de teksten en speelde zelf mee, Lusanne speelde in beide voorstellingen de hoofdrol. Beide spelers waren te zien in de theatrale drive through Brandstof die Karavaan maakte in 2020 in de oude drukkerij in Alkmaar.

De twee jonge makers hebben veel geleerd van regisseur en theatermaker Hans Man in ’t Veld. Hij gaf ze les op de theaterschool, ze maakten met hem op locatie in Bergen aan Zee de voorstelling Zomergasten en ze maakten gezamenlijk de bovenstaande voorstellingen. In de stijl van het Werktheater, waar Hans founder van is, maakten ze zich een wijze van theatermaken eigen die ze graag willen inzetten om daarop voort te borduren in hun nieuwe voorstelling. Ze zijn toe aan een eigen project, waarbij ze zélf de verhalen mogen ontdekken en samenstellen.

Première

De voorstelling zal op 21 mei 2021 de landelijke première beleven.

Deze splinternieuwe dorpsbeleving is coproductie van Karavaan, buitengewoon theater op locatie en Makershuis Alkmaar. Dit project wordt ondersteund door Gemeente Alkmaar en TAQA Cultuurfonds

Recent nieuws

Beeldentuin van Nic Jonk Op een zonnige dag
Foto: Marco van Ammers

UNIEKE DANSVOORSTELLING TUSSEN DE BEELDEN VAN NIC JONK TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

GROOTSCHERMER - Art meets art in de bekende beeldentuin van Nic Jonk. Van 18 t/m 26 mei kun hier genieten van een poëtisch en acrobatisch dansduet, dat tussen de kolossale sculpturen plaatsvindt. De voorstelling is onderdeel van de fietsroute van Karavaan Festival.

Lees verder
bovendrijven, twee mannen staan in een kanaal

KARAVAAN PRESENTEERT NIEUWE SPECIAL VOOR EXPEDITIE ALKMAARS KANAAL

Alkmaar - Er is weer een speciale theatrale tocht te fietsen langs de oevers van het Alkmaars Kanaal, waarlangs in de toekomst de nieuwe stad zal verrijzen. Er zijn twee verschillende versies: een versie die altijd te fietsen is en een Special waarbij ook een theatervoorstelling gespeeld wordt. De première van deze voorstelling is op zondag 21 april. De expeditie is een cocreatie van gemeente Alkmaar (Alkmaars Kanaal) en Karavaan, buitengewoon theater op locatie.

Lees verder
Campagnebeeld Karavaan Festival 2024
BOWIE VERSCHUUREN

LOEIENDE START VAN DE KAARTVERKOOP VOOR KARAVAAN FESTIVAL 2024

ALKMAAR - Op het erf van 't Koehotel trapte Karavaan gisteren samen met 400 gasten officieel af met de start kaartverkoop voor het festival. Dit gebeurde tijdens Goesting, de middag waarop vrienden en partners van Karavaan een kijkje kregen in het festivalaanbod en kennismaakten met de theatermakers. Verspreid over de boerderij waren voorproefjes te zien van al het moois dat het festival te bieden heeft. Van 17 mei tot en met 26 mei brengt Karavaan Festival ruim 200 voorstellingen, 13 landelijke premières en een festivalhart in het Victoriepark in hartje Alkmaar.

Lees verder

Volg ons op social media!

Cart