EEN INTIEME ZOEKTOCHT NAAR VRIJHEID IN THEATER DE DRUKKERIJ

Yasmin Diktas in AzadÎ

ALKMAAR – Op zondag 9 maart gaat de indrukwekkende dansvoorstelling Azadî van de Alkmaarse Yasmin Diktas in première in Theater De Drukkerij. In deze voorstelling verkent ze de invloed van onderdrukking, koloniale geschiedenis en generatie-trauma op zowel het lichaam als het (onder)bewustzijn.


Met haar Koerdische en Indonesische achtergrond draagt Yasmin de erfenis van onderdrukking met zich mee. Azadî, het Koerdische woord voor vrijheid, is een persoonlijk en fysiek onderzoek dat zij in november 2023 begon, gesteund door de Henny Kamerman Dansersprijs 2024. In deze voorstelling vertaalt ze haar gevoelens over het ontnemen van vrijheid naar beweging en geeft ze stem aan de generatie-trauma’s die ze zelf ervaart en bij anderen ziet.

Met haar unieke bewegingstaal reflecteert Yasmin op verwerking en heling. Als lid van de tweede en derde generatie draagt ze de geschiedenis van haar voorouders met zich mee. De kracht van deze voorouders geeft haar de moed om haar gevoelens te uiten, iets wat eerdere generaties werd ontzegd. Azadî is geen protest maar een uitnodiging tot erkenning en heling.

MINI-EXPOSITIE 

Naast de voorstelling is in de foyer een indrukwekkende fototentoonstelling te zien, ontstaan uit de workshops van Stichting de Vrolijkheid die Yasmin begeleidt. In deze workshops komen dans en coaching samen om de veerkracht van jongeren te versterken. Deze jongeren, gevlucht voor oorlog en conflict, dragen niet alleen pijn met zich mee, maar ook hoop en dromen voor een betere toekomst. Hun verhalen zijn vastgelegd in beelden die gezien en gehoord moeten worden.

THEATER DE DRUKKERIJ

Theater de Drukkerij is het theater van Karavaan, waar je avontuurlijke en ontroerende voorstellingen ziet van jonge professionals. Neem je biertje of wijntje mee naar binnen en laat je verleiden door het werk van een nieuwe generatie. En na de voorstelling ontmoet je ze aan de bar. Het enige wat je hoeft te zijn is nieuwsgierig. Kom je kijken?

JONGEREN T/M 30 JAAR VOOR EEN TIENTJE

De voorstellingen worden gemaakt door de nieuwe generatie en dus is er ook een speciale prijs voor deze generatie: jongeren t/m 30 jaar kunnen voor €10 een voorstelling in Theater de Drukkerij bezoeken. 

Tickets en meer informatie via www.theaterdedrukkerij.nl

Recent nieuws

Bezorger geeft bloemetje aan bezorgster terwijl op de achtergrond aan de lopende band word gewerkt
Moon Saris

KARAVAAN FESTIVAL MAAKT IMPACT MET PRIKKELEND PROGRAMMA VAN NIEUWE GENERATIES

ALKMAAR – 10 juni 2025 Een boeiende voorstelling over het Indonesisch slavernijverleden, de complexe wereld van agenten gebracht in een wervelende spektakelvoorstelling of een Alkmaarse burgemeester met grootheidswaanzin in een fraaie stadsopera. Twaalf dagen lang kon je het meemaken tijdens het bekende locatietheaterfestival van Karavaan. Met prikkelende thema’s schuwde Karavaan Festival de hedendaagse spanningen in de samenleving niet, maar wist het op theatrale wijze een brug te slaan tussen het publiek en wat er in de wereld speelt. Met het festival bereikte Karavaan ruim 29 duizend bezoekers en wist daarmee een breed en divers publiek aan te spreken.

Lees verder
Tim speelt met zijn saxofoon op een boerderij voor een zittend publiek
Moon Saris

LANCERING PLATFORM NIEUW PEIL, OUDE GROND – EEN CULTUREEL PROGRAMMA OVER WATER EN BODEM IN NOORD-HOLLAND NOORD

ZUIDSCHERMER - Op dinsdagavond 4 juni om 19:00 vindt in Zuidschermer de feestelijke lancering plaats van het meerjarig cultureel programma Nieuw Peil, oude grond, een samenwerking tussen Karavaan, Stedelijk Museum Alkmaar en BPD Cultuurfonds. Dit bijzondere initiatief stelt de transformatie van het Noord-Hollandse landschap centraal en brengt via kunst en cultuur urgente vragen rond water, bodem en leefomgeving tot leven.

Lees verder

Indrukwekkende VR-experience op Yes In My Backyard Festival van Plant een Olijfboom

ALKMAAR - Tijdens het Yes In My Backyard Festival in Alkmaar is zaterdag 7 juni van 16.00 tot 20.00 uur de indrukwekkende VR-experience te zien van Plant een Olijfboom. De installatie is onderdeel van de Tegenlicht Meet-up De kunst van het wegkijken, die in de avond na de experience te bezoeken is. De beleving nodigt bezoekers uit om letterlijk stil te staan bij onrecht, vanuit nieuwsgierigheid, zonder oordeel – en met ruimte voor reflectie en gesprek.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen