Karavaan annuleert in samenspraak met gemeente alle dansvoorstellingen Q61 Cemetery van Ann Van den Broek

Karavaan Festival is met blijvende serieuze bedreigingen en vernielingen gedwongen de voorstelling Q61 Cemetery van choreografe Ann Van den Broek op de Algemene Begraafplaats in Alkmaar te annuleren. De politie kan de veiligheid van dansers, publiek en medewerkers niet garanderen. Karavaan en WArd/waRD betreuren dat zij niet de mogelijkheid krijgen om de voorstelling te laten zien en hierover in gesprek te gaan.


Ook burgemeester Piet Bruinooge betreurt de situatie zeer: “Ik betreur het buitengewoon dat door de commotie rondom de dansvoorstelling Q61 Cemetery de Karavaan in samenspraak met de politie zich genoopt heeft gevoeld om de voorstelling te annuleren.“ Vrijdag spande een inwoner van Alkmaar een kort geding aan, omdat hij vertoning van de voorstelling wilde voorkomen. Hij zocht actief de media, waarna spookverhalen verschenen over het dansen op graven. Vanzelfsprekend is hier geen sprake van. Er wordt zelfs helemaal niet gedanst op een graf. De rechter besliste dat de voorstelling wel door mocht gaan. De spanningen rond de begraafplaats liepen daarna echter op tot een onbeheersbare situatie.

Het gezelschap en Karavaan vinden het heel erg om te moeten wijken voor geweld en bedreiging. Kunst kan maatschappelijke onderwerpen juist op een menselijke maat tastbaar maken. De dansvoorstelling Q61 Cemetery door het dansgezelschap WArd/waRD is een voorstelling op locatie die met veel respect en integriteit de rol van de dood in ons leven belicht. Met de voorstelling wil Ann van den Broek een universeel verlangen om de dood een plek in ons bestaan te geven uitdrukken en is ontstaan vanuit een zeer persoonlijk verdriet, het verlies van haar broer.

De voorstelling begint en eindigt met Nick Cave’s Wonderful Life. De dansers zijn gekleed in wit en zijn allen personages waar je je mee kunt verbinden. Zij wilden misschien geen afscheid nemen van het leven. Als je naar buiten loopt begeleiden de dansers je naar de poort. Jij loopt weer het leven in, de dansers blijven achter op de begraafplaats.

Na het bekendmaken van de annulering gisteren aan het al aanwezige publiek heeft er een nagesprek plaatsgevonden met Ann van den Broek en enkele van haar dansers, Dennis Meyer (artistiek leider Karavaan) en Ilse van Dijk (festivalleider Karavaan). Verbijstering en teleurstelling voerden de boventoon. Veel mensen bleken een persoonlijke reden te hebben om Q61 Cemetery te gaan zien. Op de voorstelling is door bezoekers van de try-out die op donderdagavond wel doorgang kon vinden, zeer positief gereageerd. Ook in Antwerpen waar Q61 Cemetery vorig jaar op drie verschillende begraafplaatsen in Antwerpen heeft gespeeld waren de reacties positief.
Theaterfestival Karavaan kent Alkmaar als een gastvrije, open en cultuurminnende stad en is graag te gast in de gemeente.

Download hier het persbericht.

Recent nieuws

Beeldentuin van Nic Jonk Op een zonnige dag
Foto: Marco van Ammers

UNIEKE DANSVOORSTELLING TUSSEN DE BEELDEN VAN NIC JONK TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

GROOTSCHERMER - Art meets art in de bekende beeldentuin van Nic Jonk. Van 18 t/m 26 mei kun hier genieten van een poëtisch en acrobatisch dansduet, dat tussen de kolossale sculpturen plaatsvindt. De voorstelling is onderdeel van de fietsroute van Karavaan Festival.

Lees verder
bovendrijven, twee mannen staan in een kanaal

KARAVAAN PRESENTEERT NIEUWE SPECIAL VOOR EXPEDITIE ALKMAARS KANAAL

Alkmaar - Er is weer een speciale theatrale tocht te fietsen langs de oevers van het Alkmaars Kanaal, waarlangs in de toekomst de nieuwe stad zal verrijzen. Er zijn twee verschillende versies: een versie die altijd te fietsen is en een Special waarbij ook een theatervoorstelling gespeeld wordt. De première van deze voorstelling is op zondag 21 april. De expeditie is een cocreatie van gemeente Alkmaar (Alkmaars Kanaal) en Karavaan, buitengewoon theater op locatie.

Lees verder
Campagnebeeld Karavaan Festival 2024
BOWIE VERSCHUUREN

LOEIENDE START VAN DE KAARTVERKOOP VOOR KARAVAAN FESTIVAL 2024

ALKMAAR - Op het erf van 't Koehotel trapte Karavaan gisteren samen met 400 gasten officieel af met de start kaartverkoop voor het festival. Dit gebeurde tijdens Goesting, de middag waarop vrienden en partners van Karavaan een kijkje kregen in het festivalaanbod en kennismaakten met de theatermakers. Verspreid over de boerderij waren voorproefjes te zien van al het moois dat het festival te bieden heeft. Van 17 mei tot en met 26 mei brengt Karavaan Festival ruim 200 voorstellingen, 13 landelijke premières en een festivalhart in het Victoriepark in hartje Alkmaar.

Lees verder

Volg ons op social media!

Cart