KARAVAAN EN COLLECTIEF BLAUWDRUK ZETTEN THEATERSTAD ALKMAAR OP DE KAART

Scenefoto Ik hoop op zegen
Tibor Dieters

ALKMAAR - Op 3 juli maakte het Fonds Podiumkunsten, de landelijke verdeler van theatersubsidies, de besluiten bekend voor de periode 2025-2028. In Alkmaar worden Karavaan en Collectief BLAUWDRUK met lovende woorden gehonoreerd. Voor het eerst heeft de stad hiermee een festival én een volwassen theatergezelschap die vanuit het Rijk worden ondersteund.


Maatschappelijk en locatiegericht werk, het platteland en vernieuwend werk van veelal jonge makers

De commissie vindt dat “Karavaan een heldere artistieke visie beschrijft, waarin duidelijk naar voren komt dat het festival mensen wil verbinden door actuele maatschappelijke vraagstukken te verbeelden op de plekken waar die spelen.” Ook aan talentontwikkeling wordt volgens de commissie overtuigend invulling gegeven. “Dit ziet zij onder andere terug in talentontwikkelingstraject Winterkaravaan en de beoogde coproducties met Collectief Blauwdruk, dat zich vanuit Winterkaravaan verder heeft kunnen ontwikkelen tot stadsgezelschap van Alkmaar.”

Vakkundige producties voor een groot publiek

Collectief BLAUWDRUK, sinds 2024 het stadsgezelschap, is een opvallende nieuwkomer binnen de subsidieregeling. Het collectief, bestaande uit acteurs Tijn Panis, Bram Walter en Romijn Scholten en producenten Emma van Zandvoort en Anne Oort, valt volgens de commissie op door ‘vakkundig in elkaar gezette producties die een groot publiek aanspreken’. Ook de goede inbedding in de stad, door de hechte samenwerking met Karavaan en de ondersteuning door de Gemeente Alkmaar en Theater De Vest, wordt geprezen.

Bram Walter: “Wij zijn heel erg blij dat we de komende jaren door kunnen gaan met het schrijven en spelen van onze megalomane locatievoorstellingen. Vanuit Alkmaar kunnen we nu bouwen aan een gezelschap dat diep geworteld is in de stad en tegelijk een landelijke uitstraling heeft.”

Komt dat zien

Wie nieuwsgierig is geworden naar ons stadsgezelschap, kan volgend theaterseizoen zijn hart ophalen: BLAUWDRUK is in Alkmaar met maarliefst drie producties te zien. Rondom het Alkmaars Ontzet op 8 oktober zet het gezelschap de orkestbak van Theater De Vest onder water bij de herneming van de succesvoorstelling Vrij Van Verzet. In februari keert BLAUWDRUK terug naar De Vest met de dinnershow GUTMENSCH – waarbij het publiek te gast is op een ‘Brechtiaans Benefietdiner’. Op Karavaan Festival gaat het gezelschap in première met hun nieuwste grootse locatievoorstellning Op Grond Van Leven, een radicale bewerking van een Griekse tragedie, gespeeld op de meubelboulevard.

Het zomerse Karavaan Festival is van 29 mei t/m 9 juni 2025, met het festivalhart Yes In My BackYard (YIMBY) in cocreatie met Podium Victorie. Publiek kan al eerder genieten van Alkmaar Light Festival, een cocreatie van Karavaan en Cultuur Kartel, op 31 oktober en 1 en 2 november. Ook brengt Karavaan van 22 t/m 30 december de Winterkaravaan.

Al eerder ontving het Alkmaarse jeugdtheatergezelschap Unieke Zaken een bijdrage van het Fonds, maar deze werd in 2020 gestaakt. Met Karavaan en stadsgezelschap Collectief BLAUWDRUK heeft Alkmaar, met Theater de Vest / Grote Kerk, een aantrekkelijk profiel en aanbod als theaterstad.

Recent nieuws

ouderen op buitenplaats akerendam tijdens volbloeiers
Foppe Schut

NATTE MAAR MOOIE TWEEDE EDITIE VAN OUDERENFESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK

BEVERWIJK - Een groot publiek verzamelde zich, ondanks de regen, afgelopen vrijdag op buitenplaats Akerendam in Beverwijk voor de tweede editie van ouderenfestival VOLBLOEIERS. Het thema van dit jaar was Frankrijk.

Lees verder
Tribute band Mirage op foto

COVERBAND FLEETWOOD MAC SLUIT FESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK AF

BEVERWIJK - Op vrijdag 12 juli brengt Karavaan het seniorenfestival Volbloeiers, na een uitverkochte eerste editie, opnieuw naar Buitenplaats Akerendam. Tijdens een avondvullend programma worden festivalbezoekers meegenomen op een muziektheatrale route, met als afsluiter coverband Fleetwood Mac.

Lees verder
Scenefoto Wie De F* Is Trijn?
MOON SARIS

MUZIEKTHEATRALE WANDELING WEGENS SUCCES TERUG IN ALKMAAR

ALKMAAR - Wie de muziektheatrale wandeling ‘Wie de F* is Trijn?’ heeft gemist, kan deze alsnog beleven. Van 12 t/m 14 juli keert de verrassende muzikale performance over Trijn Rembrands terug in Alkmaar.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen