ALKMAAR – 10 juni 2025 Een boeiende voorstelling over het Indonesisch slavernijverleden, de complexe wereld van agenten gebracht in een wervelende spektakelvoorstelling of een Alkmaarse burgemeester met grootheidswaanzin in een fraaie stadsopera. Twaalf dagen lang kon je het meemaken tijdens het bekende locatietheaterfestival van Karavaan. Met prikkelende thema’s schuwde Karavaan Festival de hedendaagse spanningen in de samenleving niet, maar wist het op theatrale wijze een brug te slaan tussen het publiek en wat er in de wereld speelt. Met het festival bereikte Karavaan ruim 29 duizend bezoekers en wist daarmee een breed en divers publiek aan te spreken.
Karavaan presenteerde meer dan 200 voorstellingen op bijzondere locaties. De actuele contextprogramma’s waarin sprekers, theatermakers en publiek met elkaar in gesprek gingen trokken een gevarieerd publiek en maakten veel los over onderwerpen als de woningcrisis, het slavernijverleden, het geweld tegen de politie en het boerenvraagstuk. De 11 landelijke premières werden enthousiast ontvangen, maar vooral de eigen producties en coproducties met zowel gevestigde namen als opkomend talent werden door publiek en in de media geprezen.
Grootse allure
Collectief Blauwdruk, voortgekomen uit het talentontwikkelingstraject Winterkaravaan, ontving met de coproductie Op Grond van Leven veel landelijke media-aandacht. Het huidige stadsgezelschap van Alkmaar kreeg vier sterren in de Volkskrant en lovende recensies. De Karavaan-productie Rosette & Baron van regisseur Koen Verheijden over het Indonesisch slavernijverleden viel op in de media en geeft een onbekend deel van onze geschiedenis een gezicht. Ook de dansmakers van Collectief MAMM met de coproductie The Big 30 kreeg veel positieve aandacht. De coproductie Sabbath van Karavaan en Niek Wagenaar, over het zijn van een outsider, queerness en hekserij, wist online de tongen los te maken en werd geprezen om de eenheid en dynamiek van de dansers. De uitverkochte voorstellingen Strandbeest Zingt in Hargen aan Zee en het speelse spektakeltheater van de gezelschappen BOT en Collectief ABSOLUUT waren een succes. Erkenning voor de kwaliteit van de programmering kwam in de media uitgebreid aan bod.

Moon Saris
Jong talent
Een belangrijk onderdeel van Karavaan Festival is het stimuleren van jong talent. Tijdens de uitverkochte theatrale fietsroute door het Noord-Hollandse landschap maakte het publiek kennis met een nieuwe generatie theatermakers van de opleidingen ArtEZ Muziektheater, de mime-opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de Performing Arts-opleiding van het Nova College in Haarlem. Ook tijdens Yes In My BackYard stond de programmering in het teken van jonge theatermakers.
Een bruisend festivalhart Yes In My BackYard
In samenwerking met Podium Victorie bracht Karavaan een sprankelende mix van theater en muziek in het Victoriepark. Met intiem tentjestheater, verrassende concerten en een ontspannen festivalsfeer wist Yes In My BackYard een nieuw en divers publiek te verleiden naar het park. De voorstellingen en optredens waren van hoog niveau en trokken veel enthousiaste bezoekers die bleven hangen voor de gezellige festivalsfeer.

Fotograaf: Keith Montgomery
De volgende editie van Karavaan Festival vindt plaats van 22 t/m 31 mei 2026. Zet ‘m vast in je agenda!