KARAVAAN VERRASTE MET GLOEDNIEUW FESTIVAL IN THEATER DE DRUKKERIJ

Foto: Moon Saris

Van 23 t/m 25 februari was Theater de Drukkerij de bruisende festivallocatie van de succesvolle, eerste editie van Springtij. Springtij is een gloednieuw festival van Karavaan met avontuurlijk theater van jonge theatermakers. Het driedaagse festival was uitverkocht en trok een overwegend jong publiek.


Tijdens het driedaagse festival Springtij kon publiek kennis maken met het werk van  theatermakers van de toekomst. Die namen publiek mee in hun maakprocessen met work-in-progress en onderzoekspresentaties. Daarnaast waren er verschillende voorstellingen te zien in de theaterzaal en op locatie.

Theater de Drukkerij, het nieuwe theater van Karavaan wat onlangs werd geopend, vormde de locatie voor Springtij. Daarnaast werd er op twee verrassende locaties gespeeld in hetzelfde pand van de voormalige drukkerij van het Noord-Holland Dagblad. Reinout Bongers maakte in het aangrenzende indoor skatepark STRAAT een fysieke voorstelling over falen, geïnspireerd op Eddie the Eagle. In de imposante voormalige drukpershal speelde Maggie Symonds haar voorstelling GAIA, een apocalyptische muziektheatervoorstelling over de vlucht van de mens.

Op vrijdag 24 februari was er een Makersdag met een boordevol programma speciaal voor jonge makers. Ruim vijftig jonge makers uit het hele land bezochten de Makersdag. Tijdens deze dag konden ze o.a. ontbijten met verschillende professionals uit het veld, een theatercollege volgen over het cultuurbeleid en in gesprek met programmeurs. Het belang voor jonge makers om elkaar en professionals uit het veld te ontmoeten werd met deze dag onderstreept, aldus een van de aanwezige jonge makers:

“Het geeft vaak toch als maker zo’n rotgevoel om altijd maar in je eentje bezig te zijn, dus was het geweldig om met gelijkgestemden de mensen uit de ‘onbekende hoek’ zo uitgebreid te kunnen spreken.”

Met Springtij heeft Theater de Drukkerij zich geïnstalleerd als dé plek voor jonge makers in Alkmaar. De uitverkochte eerste editie van Springtij heeft laten zien dat Alkmaar nieuwsgierig is naar en grote behoefte heeft aan avontuurlijk theater van de nieuwe generatie theatermakers.

In Theater de Drukkerij is iedere tweede donderdag van de maand programma. De volgende editie van Springtij zal plaatsvinden op 1 t/m 3 februari 2024.

Recent nieuws

bovendrijven, twee mannen staan in een kanaal

KARAVAAN PRESENTEERT NIEUWE SPECIAL VOOR EXPEDITIE ALKMAARS KANAAL

Alkmaar - Er is weer een speciale theatrale tocht te fietsen langs de oevers van het Alkmaars Kanaal, waarlangs in de toekomst de nieuwe stad zal verrijzen. Er zijn twee verschillende versies: een versie die altijd te fietsen is en een Special waarbij ook een theatervoorstelling gespeeld wordt. De première van deze voorstelling is op zondag 21 april. De expeditie is een cocreatie van gemeente Alkmaar (Alkmaars Kanaal) en Karavaan, buitengewoon theater op locatie.

Lees verder
Campagnebeeld Karavaan Festival 2024
BOWIE VERSCHUUREN

LOEIENDE START VAN DE KAARTVERKOOP VOOR KARAVAAN FESTIVAL 2024

ALKMAAR - Op het erf van 't Koehotel trapte Karavaan gisteren samen met 400 gasten officieel af met de start kaartverkoop voor het festival. Dit gebeurde tijdens Goesting, de middag waarop vrienden en partners van Karavaan een kijkje kregen in het festivalaanbod en kennismaakten met de theatermakers. Verspreid over de boerderij waren voorproefjes te zien van al het moois dat het festival te bieden heeft. Van 17 mei tot en met 26 mei brengt Karavaan Festival ruim 200 voorstellingen, 13 landelijke premières en een festivalhart in het Victoriepark in hartje Alkmaar.

Lees verder
Voorstelling De Boer Op: Boer staat in weiland met verrekijker.
Moon Saris

DE BOER OP: 6 BOERENMONOLOGEN OVER VOOROORDELEN

Karavaan komt tijdens Karavaan Festival met de nieuwe betekenisvolle productie 'De Boer Op'. Het wordt een nieuwe agrarische voorstelling die speciaal wordt gemaakt voor de regio Alkmaar.

Lees verder

Volg ons op social media!

Cart