KARAVAAN VERRASTE MET GLOEDNIEUW FESTIVAL IN THEATER DE DRUKKERIJ

Foto: Moon Saris

Van 23 t/m 25 februari was Theater de Drukkerij de bruisende festivallocatie van de succesvolle, eerste editie van Springtij. Springtij is een gloednieuw festival van Karavaan met avontuurlijk theater van jonge theatermakers. Het driedaagse festival was uitverkocht en trok een overwegend jong publiek.


Tijdens het driedaagse festival Springtij kon publiek kennis maken met het werk van  theatermakers van de toekomst. Die namen publiek mee in hun maakprocessen met work-in-progress en onderzoekspresentaties. Daarnaast waren er verschillende voorstellingen te zien in de theaterzaal en op locatie.

Theater de Drukkerij, het nieuwe theater van Karavaan wat onlangs werd geopend, vormde de locatie voor Springtij. Daarnaast werd er op twee verrassende locaties gespeeld in hetzelfde pand van de voormalige drukkerij van het Noord-Holland Dagblad. Reinout Bongers maakte in het aangrenzende indoor skatepark STRAAT een fysieke voorstelling over falen, geïnspireerd op Eddie the Eagle. In de imposante voormalige drukpershal speelde Maggie Symonds haar voorstelling GAIA, een apocalyptische muziektheatervoorstelling over de vlucht van de mens.

Op vrijdag 24 februari was er een Makersdag met een boordevol programma speciaal voor jonge makers. Ruim vijftig jonge makers uit het hele land bezochten de Makersdag. Tijdens deze dag konden ze o.a. ontbijten met verschillende professionals uit het veld, een theatercollege volgen over het cultuurbeleid en in gesprek met programmeurs. Het belang voor jonge makers om elkaar en professionals uit het veld te ontmoeten werd met deze dag onderstreept, aldus een van de aanwezige jonge makers:

“Het geeft vaak toch als maker zo’n rotgevoel om altijd maar in je eentje bezig te zijn, dus was het geweldig om met gelijkgestemden de mensen uit de ‘onbekende hoek’ zo uitgebreid te kunnen spreken.”

Met Springtij heeft Theater de Drukkerij zich geïnstalleerd als dé plek voor jonge makers in Alkmaar. De uitverkochte eerste editie van Springtij heeft laten zien dat Alkmaar nieuwsgierig is naar en grote behoefte heeft aan avontuurlijk theater van de nieuwe generatie theatermakers.

In Theater de Drukkerij is iedere tweede donderdag van de maand programma. De volgende editie van Springtij zal plaatsvinden op 1 t/m 3 februari 2024.

Recent nieuws

Jan Bensliman

ONTDEK BOERENPEIL TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

Karavaan Festival brengt theater over de toekomst van het platteland, op drie boerderijen rondom Alkmaar. Ontdek de wereld achter omgekeerde vlaggen en laat je verrassen.

Lees verder
Foto: Moon Saris

KARAVAAN EN PARTNERS LANCEREN NIEUW SPEELCIRCUIT VOOR JONGE THEATERMAKERS

Op het nieuwe Springtij festival in Alkmaar is een nieuw speelcircuit voor nieuwe makers gelanceerd: OPROER. OPROER is een springplank voor jonge professionals en is een initiatief van Karavaan en Walhalla. Bij het speelcircuit zijn nu naast Karavaan en Walhalla ook VIA ZUID, Theater de Generator en Podium Bloos aangesloten. Het netwerk wordt de komende maanden verder uitgebreid.

Lees verder
Foto: Keith Montgomery

KARAVAAN FESTIVAL BRENGT BUITENGEWOON THEATER OP BIJZONDERE LOCATIES IN NOORD-HOLLAND

Van 18 tot en met 29 mei is de zevende editie van Karavaan Festival in de kop van Noord-Holland. Van Hemelvaart tot en met Pinksteren beleef je bijzonder locatietheater en een theatrale fietsroute op verrassende plekken in o.a. Heiloo, IJmuiden, Alkmaar, Castricum, Zuidschermer, Bergen, Koedijk, Driehuizen en Oterleek. Thema van deze editie: Groeiende contrasten.

Lees verder

Volg ons op social media!