MAKERSHUIS ALKMAAR – PRODUCTIEHUIS EN WERKPLAATS VAN KARAVAAN

makershuis alkmaar maxime
Foto: Bowie Verschuuren

Makershuis Alkmaar is het productiehuis van Karavaan. Makershuis Alkmaar richt zich op jonge en nieuwe makers uit alle podiumkunst-disciplines. We zoeken specifiek makers die willen maken en spelen in de regio Noord-Holland-Noord, op locatie of in de zaal. Wij kijken primair naar spelende makers en makende spelers, die maatschappelijk geëngageerd werk (willen) maken. Maar ook regisseurs, componisten, scenografen of schrijvers kunnen bij ons aankloppen.


Van makers die we aan ons verbinden hebben we vaak al eerder werk gezien en/of begeleid (bijvoorbeeld binnen ons talentontwikkelingstraject Winterkaravaan), op de opleiding of in het veld. Je kunt ons echter altijd benaderen wanneer je werk past binnen ons profiel, dan leren we je graag beter kennen!

Hoe?

Heb je een plan en/of een specifieke behoefte, laat het ons weten. Mail ons op info@karavaan.nl. Hou ons op de hoogte van wat je doet: nodig ons uit voor voorstellingen of repetities, of op de koffie.

Wat?

Bij Makershuis Alkmaar is een residentie onderdeel van je maakproces. Makershuis Alkmaar is gevestigd in De Drukkerij, een culturele broedplaats in ontwikkeling. Met Theater de Drukkerij bieden we letterlijk een repetitie- en presentatieruimte in Alkmaar. Daarnaast bieden we artistieke begeleiding op maat en brengen we je in contact met relevante culturele en maatschappelijke partners.

Naast de ontwikkelingstrajecten organiseert en initieert Makershuis Alkmaar jaarlijks verschillende workshops en ontmoetingen voor jonge en nieuwe makers waarbij uitwisseling en kennis centraal staan, bijvoorbeeld op het gebied van marketing en cultureel ondernemerschap.

Beleid

Makershuis Alkmaar is de talentontwikkelingsplek van Noord-Holland-Noord voor professionele podiumkunsten in Alkmaar. Wij ondersteunen beginnende, talentvolle jonge makers, van spelende makers en makende spelers tot choreografen, performers, regisseurs, schrijvers en componisten, op weg naar een zelfstandige beroepspraktijk. We investeren in makers die onderscheidend en proactief zijn en geëngageerd werk willen maken in Alkmaar. 

Makershuis Alkmaar heeft de expertise opgebouwd via opleiding, kennis, ervaring en netwerk om talent te scouten en te kunnen beoordelen wie makers van de toekomst zijn. Het wil de voedingsbodem en magneet zijn voor nieuwe makers die deze regio versterken. Dat doen wij behalve met onze begeleidingstrajecten en residenties ook door zelf speelplekken voor onze makers te creëren zodat zij publiek kunnen opbouwen in deze regio.

In 2023 werkten 79 jonge makers, spelers en vormgevers in het Makershuis. Makers die vaak voortkomen uit de kraamkamer van Winterkaravaan of uit de samenwerkingen van Karavaan met de diverse kunstopleidingen. Voor de programmering wordt veelvuldig samengewerkt en uitgewisseld met andere productiehuizen in Nederland (o.a. Via Zuid, Walhalla, Podium Bloos, Likeminds).

Theater de Drukkerij is voor publiek de kleinschalige theaterwerkplaats, waar je als toeschouwer avontuurlijke voorstellingen bezoekt en je laat verrassen door af en onaf werk van jonge theatermakers. Hier ontdek je de theatermakers van de toekomst in informele en intieme setting. Theater de Drukkerij is de naam voor publiek, en dezelfde locatie als waar makers van Makershuis Alkmaar werken en repeteren.
In Theater de Drukkerij programmeren we iedere tweede donderdag van de maand. De ene maand zie je een avondvullende voorstelling van een jonge geselecteerde maker en de andere maand zie je Drukwerk. Drukwerk is een avontuurlijke avond vol verrassingen van jonge theatermakers: tijdens Drukwerk krijg je een inkijkje in het maakproces van de makers die op dat moment in het Makershuis, het productiehuis van Karavaan, aan het werk zijn, met een contextprogramma en een voorstelling die af is.

Recent nieuws

ouderen op buitenplaats akerendam tijdens volbloeiers
Foppe Schut

NATTE MAAR MOOIE TWEEDE EDITIE VAN OUDERENFESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK

BEVERWIJK - Een groot publiek verzamelde zich, ondanks de regen, afgelopen vrijdag op buitenplaats Akerendam in Beverwijk voor de tweede editie van ouderenfestival VOLBLOEIERS. Het thema van dit jaar was Frankrijk.

Lees verder
Scenefoto Ik hoop op zegen
Tibor Dieters

KARAVAAN EN COLLECTIEF BLAUWDRUK ZETTEN THEATERSTAD ALKMAAR OP DE KAART

ALKMAAR - Op 3 juli maakte het Fonds Podiumkunsten, de landelijke verdeler van theatersubsidies, de besluiten bekend voor de periode 2025-2028. In Alkmaar worden Karavaan en Collectief BLAUWDRUK met lovende woorden gehonoreerd. Voor het eerst heeft de stad hiermee een festival én een volwassen theatergezelschap die vanuit het Rijk worden ondersteund.

Lees verder
Tribute band Mirage op foto

COVERBAND FLEETWOOD MAC SLUIT FESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK AF

BEVERWIJK - Op vrijdag 12 juli brengt Karavaan het seniorenfestival Volbloeiers, na een uitverkochte eerste editie, opnieuw naar Buitenplaats Akerendam. Tijdens een avondvullend programma worden festivalbezoekers meegenomen op een muziektheatrale route, met als afsluiter coverband Fleetwood Mac.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen