OPEN CALL WINTERKARAVAAN 2021

Daar is 'ie weer: de open call voor de Winterkaravaan 2021. Voor geëngageerde theatermakers die in een traject een korte locatievoorstelling maken met als thema #Maakbaarheid


Karavaan, buitengewoon theater op locatie, organiseert van 23 t/m 30 december 2021 de zesde editie van de Winterkaravaan. Hiervoor nodigen we jonge makers uit om in Alkmaar in een talentontwikkelingstraject een korte productie te maken. Eén van deze voorstellingen kan worden uitgewerkt tot een avondvullende voorstelling die tijdens het zomerfestival in 2022 op een bijzondere locatie gespeeld zal worden.

Voor wie

Je bent maximaal 5 jaar geleden afgestudeerd aan een kunstvakopleiding en je bent geïnteresseerd in het werken op locatie en binnen/in verhouding tot een maatschappelijk thema. Je mag ook voortwerken op een bestaand idee.

Op basis van de ingediende plannen kiest Karavaan maximaal 3 makers voor de Winterkaravaan. Tijdens de Winterkaravaan ziet het publiek in een carrousel alle drie de voorstellingen.

Kader
  • kunstenaars uit alle podiumkunst-disciplines kunnen zich aanmelden (deadline 23 september)
  • de duur van je voorstelling is 30 minuten (zodat je deze later ook elders kunt spelen)
  • je speelt telkens voor een publiek van max. 50 personen
  • er wordt gewerkt in op drie verschillende, nabijgelegen locaties
  • er is een vaste planning en je speelt 16 voorstellingen in 4 dagen
Thema: maakbaarheid va

Maakbaarheid gaat over de onrust in ons streven om alles te beheersen. We zijn grootgebracht met de maakbaarheid van de werkelijkheid en leggen dat bovendien graag vast in regels en blauwdrukken. Door de digitale wereld is er enerzijds meer controle mogelijk over onze veiligheid en anderzijds voeren we discussies over onze privacy. Social media beheersen ons leven, maar om echt van fakenews te onderscheiden roepen we keurmerken in het leven. Persoonlijke controle raken we kwijt bij dementie, armoede en burn-outs, maar ook dit proberen we door technologische ontwikkelingen in te perken in de toekomst. Macht-hebbers op alle niveaus helpen straffeloos en onder toeziend oog van iedereen de wereld naar de knoppen. We zoeken eigenlijk massaal naar zingeving om de wereld om ons heen nog te snappen en verliezen ons graag in escapisme. Hoe als mens om te gaan met controle-verlies in een wereld waarin alles maakbaar en controleerbaar is/lijkt?

Dit thema is tevens het thema van Karavaan Festival 2022. Vanuit verschillende blikvelden en perspectieven op de directe wereld om ons heen en ons afvragend wat dit betekent binnen maatschappelijke domeinen zoals landbouw, woningbouw, religie, techniek, economie, milieu en welzijn is het thema aanleiding tot reflectie. Voor het zomerfestival ontwikkelt Karavaan een volledig programma waarin dit lokaal en regionaal vorm krijgt.

Begeleiding

Vanuit het festival krijg je artistieke en productionele begeleiding bij je project. In je proces nodigt Karavaan in overleg met jou een externe artistiek adviseur/coach uit die op een moment dat jij kiest met je meekijkt en waarmee je in gesprek gaat over je werk. In de montageweek is er een technicus die met alle makers mee kan kijken naar technische faciliteiten.

Tijdens het maakproces koppelen we je daarnaast aan een regionale maatschappelijke partner, passend bij jouw voorstellingsidee. Een maatschappelijke partner is een individu of (ervarings-)deskundige met perspectief op een groter geheel, die kennis heeft van het onderwerp van jouw voorstelling en zijn/haar expertise, kennis en netwerk met je delen kan tijdens een eenmalig gesprek. Dit kan bijvoorbeeld een boer, directeur van een bedrijf of een specialist zijn.

 

Selectie en planning

SELECTIE

1.) 23 september 2021, deadline indienen plan van maximaal 4x A4. Zie op het laatste blad waar je allemaal aan kunt denken. Stuur je plan naar info@karavaan.nl

2.) Uitslag op 6 oktober

PLANNING (het is belangrijk dat je alle onderstaande data aanwezig bent)

3.) Tussen 11 en 22 oktober: je eerste dag is een programma- en kennismakingsdag speciaal voor jou: het is een dagdeel waarin we je hele plan doornemen (artistiek en productioneel), lunchen, locaties verkennen en relevante ontmoetingen voor jou organiseren. Dit duurt de hele ochtend van 10:00 tot zeker 13:00 uur, datum in overleg.

4.) 28 oktober: kick-off (hele dag): We starten de dag met workshops en om 13:00 is er een fotoshoot. Aan het eind van de middag is er een borrel waarop alle makers elkaar ontmoeten en waarbij je kort je plan presenteert aan een select (extern) gezelschap in een informele sfeer, daarna eten we samen soep

5.) tussendoor is er ruimte voor artistieke en productionele begeleiding en advies, op maat per maker

6.) 2 december: work in progress presentaties, waarbij je aan je mede-makers presenteert wat je tot dan toe hebt gemaakt, met nagesprek en gezamenlijk eten (hele dag en avond)

7.) 13 t/m 17 december: werken op locatie => montageweek met technische ondersteuning
(je werkt voorafgaand aan deze week zo vaak je wilt op locatie)

8.) 21 december: generale, waarbij je elkaars voorstellingen ziet, aansluitend gezamenlijk eten

9.) 22 december: besloten try-out ’s middags voor specifieke genodigden en napraten met eten

10.) 23 december: try-out (15:00 voorstelling) voor publiek

11.) 27 (première), 28, 29 en 30 december: spelen op de Winterkaravaan voor publiek (15:00 en 20:00 carrousel voorstellingen)

12.) 30 en 31 december: opruimen

13.) 4 januari 2022: 19:30 evaluatie-bijeenkomst
14.) Een individueel en adviserend toekomstgesprek op datum in overleg. Hierin staan jouw toekomstplannen en ontwikkeling als maker centraal.

Karavaan Festival 2022 is van 26 mei tot en met 6 juni. Houd deze data vrij: als jouw voorstelling wordt uitgekozen speel je in deze periode je uitgewerkte versie op Karavaan Festival.

Vergoeding en voorziening

Per korte voorstelling is een vergoeding van totaal € 4.500,- excl. BTW beschikbaar. Je kunt dit bijvoorbeeld verdelen als € 3.000,- honorarium en een maakbudget van €1.500,- voor decor en techniek (reiskosten vallen ook binnen dit budget).

Woon je ver weg? Je kunt gebruik maken van onze regeling Artiest zoekt Onderdak, waarbij ambassadeurs van Karavaan bij hen thuis een B&B voor jou verzorgen. Daarnaast wordt er op de voorstellings- en presentatiedagen voor je gekookt en is er in de montageweek een uitgebreide (warme) lunch. Op de speellocaties zorgt Karavaan ook voor elektriciteit en publieksvoorzieningen

Over Karavaan

Karavaan brengt theater op locatie in de regio Alkmaar. We werken altijd op locatie, rondom een maatschappelijk thema en met een gevarieerd programma. In onze programma’s zijn we steeds op zoek naar context en verdieping door samenwerkingen aan te gaan met lokale maatschappelijke partners. Kernactiviteit is het jaarlijkse festival. Daarnaast initieert en maakt Karavaan programma door het jaar heen. De Winterkaravaan is een jaarlijks terugkerend initiatief waarin we jonge makers een platform, structuur en begeleiding bieden om nieuw werk te ontwikkelen.

DOWNLOAD HIER DE OPEN CALL

Recent nieuws

Beeldentuin van Nic Jonk Op een zonnige dag
Foto: Marco van Ammers

UNIEKE DANSVOORSTELLING TUSSEN DE BEELDEN VAN NIC JONK TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

GROOTSCHERMER - Art meets art in de bekende beeldentuin van Nic Jonk. Van 18 t/m 26 mei kun hier genieten van een poëtisch en acrobatisch dansduet, dat tussen de kolossale sculpturen plaatsvindt. De voorstelling is onderdeel van de fietsroute van Karavaan Festival.

Lees verder
bovendrijven, twee mannen staan in een kanaal

KARAVAAN PRESENTEERT NIEUWE SPECIAL VOOR EXPEDITIE ALKMAARS KANAAL

Alkmaar - Er is weer een speciale theatrale tocht te fietsen langs de oevers van het Alkmaars Kanaal, waarlangs in de toekomst de nieuwe stad zal verrijzen. Er zijn twee verschillende versies: een versie die altijd te fietsen is en een Special waarbij ook een theatervoorstelling gespeeld wordt. De première van deze voorstelling is op zondag 21 april. De expeditie is een cocreatie van gemeente Alkmaar (Alkmaars Kanaal) en Karavaan, buitengewoon theater op locatie.

Lees verder
Campagnebeeld Karavaan Festival 2024
BOWIE VERSCHUUREN

LOEIENDE START VAN DE KAARTVERKOOP VOOR KARAVAAN FESTIVAL 2024

ALKMAAR - Op het erf van 't Koehotel trapte Karavaan gisteren samen met 400 gasten officieel af met de start kaartverkoop voor het festival. Dit gebeurde tijdens Goesting, de middag waarop vrienden en partners van Karavaan een kijkje kregen in het festivalaanbod en kennismaakten met de theatermakers. Verspreid over de boerderij waren voorproefjes te zien van al het moois dat het festival te bieden heeft. Van 17 mei tot en met 26 mei brengt Karavaan Festival ruim 200 voorstellingen, 13 landelijke premières en een festivalhart in het Victoriepark in hartje Alkmaar.

Lees verder

Volg ons op social media!

Cart