Open Call Winterkavaan 2023 geopend

foto: Emil de Jong

Oproep voor geëngageerde makers die in traject een korte locatievoorstelling maken met als thema #uitdemaat


Karavaan, buitengewoon theater op locatie, organiseert van 23 t/m 30 december 2023 de achtste editie van de Winterkaravaan. Hiervoor nodigen we jonge makers uit om in Alkmaar in een talentontwikkelingstraject een korte productie op locatie te maken. Eén van deze voorstellingen kan worden uitgewerkt tot een avondvullende voorstelling die tijdens het zomerfestival in 2024 op een bijzondere plek gespeeld zal worden.

Op basis van de ingediende plannen kiest Karavaan maximaal 3 plannen voor de Winterkaravaan. Je mag ook voortwerken op een bestaand plan, mits je duidelijk aangeeft waaraan je wilt werken. Tijdens de Winterkaravaan ziet het publiek in een carrousel alle drie de voorstellingen.

Winterkaravaan:

 • kunstenaars uit alle podiumkunst-disciplines kunnen zich aanmelden (deadline 17 september 2023)
 • de duur van je voorstelling is 30 minuten (zodat je deze later ook elders kunt spelen)
 • je speelt telkens voor een publiek van max. 50 personen
 • er wordt gewerkt op drie verschillende, bij elkaar gelegen locaties, niet in een zwarte doos

Ben jij een maker die:

 • niet langer dan 5 jaar geleden is afgestudeerd
 • enthousiast is over en een visie heeft op locatietheater en/of er graag meer over wil leren
 • zichzelf als maker op allerlei vlakken verder wilt ontwikkelen en verstevigen binnen een begeleid talentontwikkelingstraject
 • zich verhoudt tot wat er speelt in de wereld en geëngageerd werk maakt
 • hands-on, proactief en communicatief is 
 • graag wil leren en uitwisselen met andere jonge makers

Wij bieden:

 • persoonlijke begeleiding op artistiek, zakelijk, productioneel, marketing en technisch vlak
 • een artistieke coach die we aan je koppelen op basis van jouw wensen 
 • een maatschappelijk partner die we aan je koppelen op basis van je thema
 • maaltijden tijdens de presentatiedagen, montageweken en speeldagen
 • 16 speelbeurten in 4 dagen 
 • een budget van minimaal € 4.000,- en maximaal € 8.000,- ex. btw afhankelijk van het aantal betrokken spelers
 • een verblijf middels ‘Artiest zoekt Onderdak’ wanneer je ver weg woont 
 • scènefoto’s door Moon Saris en een registratie van je voorstelling

Thema: Uit de Maat

We leven in een tijd van veel onzekerheid. Het woord crisis is een dagelijkse realiteit en blijkt zich in heel veel verschillende hoedanigheden te kunnen uiten. Voor het eerst hebben we geen helder toekomstbeeld meer en brengen grenzen aan groei en de verbondenheid met de rest van de wereld steeds meer twijfel. We zijn uit de maat geraakt. Niet plotseling natuurlijk, en hier in Nederland bevinden we ons ook een beetje in het oog van de orkaan. Dat geeft ons tevens de mogelijkheid om in beweging te komen.

In het festival zoeken we hoopvol naar manieren en de moed om uit de maat te lopen. Zoekend naar een ander ritme, naar dezelfde verlangens. Met de kracht van zachtheid,  openheid en bovenal verbeelding jagen we betekenisvolle ontmoetingen na. Vanuit de gedachte dat mensen elkaar nodig hebben om nieuwe wegen in te slaan. Tegen de individualistische trend, polarisatie en eendimensionale berichten van algoritmes in.

We weten niet wat de toekomst brengt, maar we kunnen wel proberen haar voor te even. Een toekomst waarin er ruimte is voor kleurige meerstemmigheid: welke wijsheid brengen ouderen voor de toekomst in een tijd van vergrijzing? Wat is de rol van de boerin voor de toekomst van de landbouw en haar gezin? Hoe kunnen minderheidgroepen naar voren treden om ogen te openen én te verbinden? Wat betekenen jongvolwassenen voor de groeiende stad en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan? Wat is de kracht van vrouwen bij het doorbreken van conventies? Hoe houden stad en platteland elkaar in evenwicht? Laat ons uit de maat lopen om een nieuw evenwicht te zoeken.

Dit thema is tevens het thema van Karavaan Festival 2024. Vanuit verschillende blikvelden en perspectieven op de directe wereld om ons heen en ons afvragend wat dit betekent binnen maatschappelijke domeinen zoals landbouw, woningbouw, religie, techniek, economie, milieu en welzijn is het thema aanleiding tot reflectie. Voor het zomerfestival ontwikkelt Karavaan een volledig programma waarin dit lokaal en regionaal vorm krijgt.

Selectie

1.) 17 september 2023, deadline indienen plan van maximaal 4x A4. Zie op het laatste blad waar je allemaal aan kunt denken. Stuur je plan naar info@karavaan.nl

2.) Uitslag uiterlijk 28 september 2023

Open call Winterkaravaan 2023-3

Planning (het is belangrijk dat je alle onderstaande data aanwezig bent)

3.) Tussen 3 en 13 oktober: je eerste dag is een programma- en kennismakingsdag speciaal voor jou: het is een dagdeel waarin we je hele plan doornemen (artistiek en productioneel), lunchen, locaties verkennen en relevante ontmoetingen voor jou organiseren. Dit duurt de hele ochtend van 10:00 tot zeker 13:00 uur, datum in overleg. 

4.) 19 oktober: kick-off (hele dag): We starten de dag met workshops en om 13:00 is er een fotoshoot. Aan het eind van de middag is er een borrel waarop alle makers elkaar ontmoeten en waarbij je kort je plan presenteert aan een select (extern) gezelschap in een informele sfeer, daarna eten we samen soep

5.) tussendoor is er ruimte voor artistieke en productionele begeleiding en advies, op maat per maker

6.) 8 december: work in progress presentaties, waarbij je aan je mede-makers presenteert wat je tot dan toe hebt gemaakt, met nagesprek en gezamenlijk eten (hele dag en avond)

7.) 11 t/m 15 december, 19 en 20 december: werken op locatie => montageweek met technische ondersteuning (je werkt voorafgaand aan deze week zo vaak je wilt op locatie)

8.) 21 december: generale, waarbij je elkaars voorstellingen ziet, aansluitend gezamenlijk eten

9.) 22 december: besloten try-out voor specifieke genodigden en napraten met eten

10.) 23 december: try-out (20:00 voorstelling) voor publiek

11.) 27 (première), 28, 29 en 30 december: spelen op de Winterkaravaan voor publiek (15:00 en 20:00 carrousel voorstellingen)

12.) 30 (en 31) december: opruimen

13.) 3 januari 2023: 19:30 evaluatie-bijeenkomst
14.) Een individueel en adviserend toekomstgesprek op datum in overleg. Hierin staan jouw toekomstplannen en ontwikkeling als maker centraal. 

 

Over Karavaan

Karavaan brengt theater op locatie in de regio Alkmaar. We werken altijd op locatie, rondom een maatschappelijk thema en met een gevarieerd programma. In onze programma’s zijn we steeds op zoek naar context en verdieping door samenwerkingen aan te gaan met lokale maatschappelijke partners. Kernactiviteit is het jaarlijkse festival. Daarnaast initieert en maakt Karavaan programma door het jaar heen. De Winterkaravaan is een jaarlijks terugkerend initiatief waarin we jonge makers een platform, structuur en begeleiding bieden om nieuw werk te ontwikkelen. 

Recent nieuws

LOEI: 2 muzikanten in een wei met koeien
Moon Saris

KARAVAAN TREKT LANDELIJKE AANDACHT MET SUCCESVOLLE EDITIE KARAVAAN FESTIVAL

ALKMAAR - Muziek voor koeien, een true crime in de bossen van Heiloo, en een spektakelopera met senioren in de Grote Kerk. Karavaan Festival presenteerde tien dagen lang avontuurlijk locatietheater in de regio Groot Alkmaar, met het thema "Uit de maat". Het publiek werd in grote getale getrokken door voorstellingen op het platteland, in de stad en in de bossen. Het bruisende festivalhart in het zonovergoten Victoriepark genoot veel belangstelling en trok een nieuw scala aan bezoekers. Het theaterfestival kende een zeer succesvolle editie met ruim 29 duizend bezoekers.

Lees verder
PREPARTY PRIDE ALKMAAR met 2 drags op een skippybal

GRATIS PRE-PARTY ALKMAAR PRIDE IN HET VICTORIEPARK

ALKMAAR - Speciaal voor de Alkmaar Pride week organiseert Karavaan samen met Podium Victorie op 25 mei een feestelijke pre-party vol veren en glitter. Van 11:00-13:00 is er in het Victoriepark tijdens festival Yes In My BackYard een veelzijdig programma, met o.a. Kinki Kappers, een circus-meet-drag show en catwalk.

Lees verder
Willem Melgerd

GRATIS STRAATTHEATER IN DE STAD TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

ALKMAAR - Een marcherend gezelschap op stelten, een straatdisco en een date onder een gigantische jurk. Tussen 17 en 26 mei brengt Karavaan ook feest in de binnenstad van Alkmaar tijdens Karavaan Festival.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen