Open Call Winterkavaan 2024 geopend

winterkaravaan: 3 jongens in een game

Oproep voor geëngageerde makers die in traject een korte locatievoorstelling maken met als thema #uitdemaat


Download hier de open call in PDF

Karavaan, buitengewoon theater op locatie, organiseert van 23 t/m 30 december 2024 de achtste editie van de Winterkaravaan. Hiervoor nodigen we jonge makers uit om in Alkmaar in een talentontwikkelingstraject een korte productie op locatie te maken. Eén van deze voorstellingen kan worden uitgewerkt tot een avondvullende voorstelling die tijdens het zomerfestival in 2025 op een bijzondere plek gespeeld zal worden.

 

Op basis van de ingediende plannen kiest Karavaan maximaal 3 plannen voor de Winterkaravaan. Je mag ook voortwerken op een bestaand plan, mits je duidelijk aangeeft waaraan je wilt werken. Tijdens de Winterkaravaan ziet het publiek in een carrousel alle drie de voorstellingen.

Winterkaravaan:

 • kunstenaars uit alle podiumkunst-disciplines kunnen zich aanmelden (deadline 15 september 2024)
 • gestructureerd en begeleid traject waarin je veel leert
 • de duur van je voorstelling is 30 minuten (zodat je deze later ook elders kunt spelen)
 • je speelt telkens voor een publiek van max. 50 personen
 • er wordt gewerkt op drie verschillende, bij elkaar gelegen locaties, niet in een zwarte doos

 

We verwachten van een maker dat je:

 • niet langer dan 5 jaar geleden is afgestudeerd
 • enthousiast bent over en een visie heeft op locatietheater en/of er graag meer over wil leren
 • jezelf als maker op allerlei vlakken verder wilt ontwikkelen en verstevigen binnen een begeleid talentontwikkelingstraject
 • verhoud tot wat er speelt in de wereld en geëngageerd werk maakt
 • hands-on, proactief en communicatief bent
 • graag wil leren en uitwisselen met andere jonge makers
 • je committeert aan dit talentontwikkelingstraject

 

Wij bieden:

 • persoonlijke begeleiding op artistiek, zakelijk, productioneel, marketing en technisch vlak
 • een extra artistieke coach die je nog niet kent, die we aan je koppelen op basis van jouw leerdoelen
 • een maatschappelijk partner die we aan je koppelen op basis van je onderwerp
 • maaltijden tijdens de presentatiedagen, montageweken en speeldagen
 • 16 speelbeurten in 4 dagen
 • een ontwikkelbudget van minimaal € 5.000,- en maximaal € 8.000,- ex. btw afhankelijk van het aantal betrokken spelers
 • gebruik van aanwezige techniek
 • een verblijf middels ‘Artiest zoekt Onderdak’ wanneer je ver weg woont
 • scènefoto’s door Moon Saris en een registratie van je voorstelling

 

 Thema: Uit de Maat

We leven in een tijd van veel onzekerheid. Het woord crisis is een dagelijkse realiteit en blijkt zich in heel veel verschillende hoedanigheden te kunnen uiten. Voor het eerst hebben we geen helder toekomstbeeld meer en brengen grenzen aan groei en de verbondenheid met de rest van de wereld steeds meer twijfel. We zijn uit de maat geraakt. Niet plotseling natuurlijk, en hier in Nederland bevinden we ons ook een beetje in het oog van de orkaan. Dat geeft ons tevens de mogelijkheid om in beweging te komen.

In het festival zoeken we hoopvol naar manieren en de moed om uit de maat te lopen. Zoekend naar een ander ritme, naar dezelfde verlangens. Met de kracht van zachtheid,  openheid en bovenal verbeelding jagen we betekenisvolle ontmoetingen na. Vanuit de gedachte dat mensen elkaar nodig hebben om nieuwe wegen in te slaan. Tegen de individualistische trend, polarisatie en eendimensionale berichten van algoritmes in.

We weten niet wat de toekomst brengt, maar we kunnen wel proberen haar voor te even. Een toekomst waarin er ruimte is voor kleurige meerstemmigheid: welke wijsheid brengen ouderen voor de toekomst in een tijd van vergrijzing? Wat is de rol van de boerin voor de toekomst van de landbouw en haar gezin? Hoe kunnen minderheidgroepen naar voren treden om ogen te openen én te verbinden? Wat betekenen jongvolwassenen voor de groeiende stad en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan? Wat is de kracht van vrouwen bij het doorbreken van conventies? Hoe houden stad en platteland elkaar in evenwicht? Laat ons uit de maat lopen om een nieuw evenwicht te zoeken.

Dit thema is tevens het thema van Karavaan Festival. Vanuit verschillende blikvelden en perspectieven op de directe wereld om ons heen en ons afvragend wat dit betekent binnen maatschappelijke domeinen zoals landbouw, woningbouw, religie, techniek, economie, milieu en welzijn is het thema aanleiding tot reflectie. Voor het zomerfestival ontwikkelt Karavaan een volledig programma waarin dit lokaal en regionaal vorm krijgt.

 

SELECTIE

 

1.) 15 september 2024, deadline indienen plan van maximaal 4x A4. Zie op het laatste blad waar je allemaal aan kunt denken. Stuur je plan naar info@karavaan.nl

2.) Uitslag uiterlijk 27 september 2024

open call winterkaravaan

PLANNING (het is belangrijk dat je alle onderstaande data aanwezig bent)

3.) Van 7 t/m 11 oktober: je eerste dag is een programma- en kennismakingsdag speciaal voor jou: het is een dagdeel waarin we je hele plan doornemen (artistiek en productioneel), lunchen, locaties verkennen en relevante ontmoetingen voor jou organiseren. Dit duurt de hele ochtend van 10:00 tot zeker 13:00 uur, datum in overleg.

4.) 14 oktober: kick-off (hele dag): We starten de dag met workshops en om 13:00 is er een fotoshoot. Aan het eind van de middag is er een borrel waarop alle makers elkaar ontmoeten en waarbij je kort je plan presenteert aan een select (extern) gezelschap in een informele sfeer, daarna eten we samen soep

5.) tussendoor is er ruimte voor artistieke en productionele begeleiding en advies, op maat per maker

6.) 6 december: work in progress presentaties, waarbij je aan je mede-makers presenteert wat je tot dan toe hebt gemaakt, met nagesprek en gezamenlijk eten (hele dag en vroege avond). Vanaf 2 december kun je op locatie werken.

7.) 9 t/m 20 december: werken op locatie => montageweek van 16 t/m 20 december met technische ondersteuning (je werkt voorafgaand aan deze week zo vaak je wilt op locatie)

8.) 20 december: generale, waarbij je elkaars voorstellingen ziet, aansluitend gezamenlijk eten

9.) 21 december: besloten try-out voor specifieke genodigden en napraten met eten

10.) 22 december: try-out voor publiek

11.) 27 (première), 28, 29 en 30 december: spelen op de Winterkaravaan voor publiek (middag en avond carrousel voorstellingen)

12.) 30 (en 31) december: opruimen

13.) 2 januari 2025: 19:30 evaluatie-bijeenkomst
14.) Een individueel en adviserend toekomstgesprek op datum in overleg. Hierin staan jouw toekomstplannen en ontwikkeling als maker centraal.

 

Over Karavaan

Karavaan brengt theater op locatie in de regio Alkmaar. We werken altijd op locatie, rondom een maatschappelijk thema en met een gevarieerd programma. In onze programma’s zijn we steeds op zoek naar context en verdieping door samenwerkingen aan te gaan met lokale maatschappelijke partners. Kernactiviteit is het jaarlijkse festival. Daarnaast initieert en maakt Karavaan programma door het jaar heen. De Winterkaravaan is een jaarlijks terugkerend initiatief waarin we jonge makers een platform, structuur en begeleiding bieden om nieuw werk te ontwikkelen.

Check hier een hulpmiddel voor het indienen van je plan (geen format).

Recent nieuws

ouderen op buitenplaats akerendam tijdens volbloeiers
Foppe Schut

NATTE MAAR MOOIE TWEEDE EDITIE VAN OUDERENFESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK

BEVERWIJK - Een groot publiek verzamelde zich, ondanks de regen, afgelopen vrijdag op buitenplaats Akerendam in Beverwijk voor de tweede editie van ouderenfestival VOLBLOEIERS. Het thema van dit jaar was Frankrijk.

Lees verder
Scenefoto Ik hoop op zegen
Tibor Dieters

KARAVAAN EN COLLECTIEF BLAUWDRUK ZETTEN THEATERSTAD ALKMAAR OP DE KAART

ALKMAAR - Op 3 juli maakte het Fonds Podiumkunsten, de landelijke verdeler van theatersubsidies, de besluiten bekend voor de periode 2025-2028. In Alkmaar worden Karavaan en Collectief BLAUWDRUK met lovende woorden gehonoreerd. Voor het eerst heeft de stad hiermee een festival én een volwassen theatergezelschap die vanuit het Rijk worden ondersteund.

Lees verder
Tribute band Mirage op foto

COVERBAND FLEETWOOD MAC SLUIT FESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK AF

BEVERWIJK - Op vrijdag 12 juli brengt Karavaan het seniorenfestival Volbloeiers, na een uitverkochte eerste editie, opnieuw naar Buitenplaats Akerendam. Tijdens een avondvullend programma worden festivalbezoekers meegenomen op een muziektheatrale route, met als afsluiter coverband Fleetwood Mac.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen