Oproep voor geëngageerde makers die in traject een korte locatievoorstelling maken met als thema #uitdemaat
Download hier de open call in PDF
Karavaan, buitengewoon theater op locatie, organiseert van 21 t/m 30 december 2025 de tiende editie van de Winterkaravaan. Hiervoor nodigen we jonge makers uit om in Alkmaar in een talentontwikkelingstraject een korte productie op locatie te maken. Eén van deze voorstellingen kan worden uitgewerkt tot een avondvullende voorstelling die tijdens het zomerfestival in 2026 op een bijzondere plek zal worden gespeeld. Karavaan Festival 2026 is van 22 t/m 31 mei 2026.
OVER KARAVAAN
Karavaan brengt theater op locatie in de regio Alkmaar. We werken altijd op locatie, rondom een maatschappelijk thema en met een gevarieerd programma. In onze programma’s zijn we steeds op zoek naar context en verdieping door samenwerkingen aan te gaan met lokale maatschappelijke partners. We brengen theater op betekenisvolle locaties; dé plekken waar actuele thema’s spelen en we betrekken daarbij de mensen waarover het gaat, zoals boeren, zorgmedewerkers of landschapsarchitecten. Kernactiviteit is het jaarlijkse festival. Daarnaast initieert en maakt Karavaan programma door het jaar heen. De Winterkaravaan is een jaarlijks terugkerend initiatief waarin we jonge makers opleiden tot het maken van locatietheater.
Op basis van de ingediende plannen kiest Karavaan maximaal 3 plannen voor de Winterkaravaan. Je mag ook voortwerken op een bestaand plan, mits je duidelijk aangeeft waaraan je wilt werken. Tijdens de Winterkaravaan ziet het publiek in een carrousel alle drie de voorstellingen, met voorafgaand of aansluitend een warme, winterse maaltijd.
WINTERKARAVAAN
- Kunstenaars met ambitie voor locatietheater uit alle podiumkunst-disciplines kunnen zich aanmelden (deadline 8 juni 2025)
- Met je plan reflecteer je op eigen wijze op ons thema ‘Uit de Maat’, bij voorkeur vanuit een niet-stedelijk perspectief
- Gestructureerd en begeleid traject waarin je veel leert
- Workshops over en begeleiding bij het maken van locatietheater
- De duur van je voorstelling wordt 30 minuten (zodat je deze later ook elders kunt spelen)
- Je speelt telkens voor een publiek van max. 50 personen
- Er wordt gewerkt op drie verschillende, bij elkaar gelegen locaties, niet in een zwarte doos
We verwachten van een maker dat je:
- niet langer dan 5 jaar geleden bent afgestudeerd aan een kunstvakopleiding of via een andersoortige traject ervaring hebt opgedaan
- enthousiast bent over en een visie hebt op locatietheater en/of er graag meer over wil leren
- jezelf als maker op allerlei vlakken verder wilt ontwikkelen en verstevigen binnen een begeleid talentontwikkelingstraject
- je verhoudt tot wat er speelt in de wereld en geëngageerd werk maakt
- hands-on, proactief en communicatief bent
- graag wil leren en uitwisselen met andere jonge makers
- je committeert aan dit talentontwikkelingstraject
- alle dagen van de planning hieronder beschikbaar bent
Wij bieden:
- persoonlijke begeleiding op artistiek, zakelijk, productioneel, marketing en technisch vlak
- een extra artistieke coach die je nog niet kent, die we aan je koppelen op basis van jouw leerdoelen
- een maatschappelijk partner die we aan je koppelen op basis van je onderwerp
- Maaltijden tijdens de tussentijdse presentatiedagen, montageweken en speeldagen
- 16 speelbeurten in 4 dagen
- een ontwikkelbudget van minimaal € 5.000,- en maximaal € 8.000,- ex. btw afhankelijk van het aantal betrokken spelers
- gebruik van aanwezige techniek
- een verblijf middels ‘Artiest zoekt Onderdak’ wanneer je ver weg woont
- scènefoto’s door Moon Saris en een registratie van je voorstelling
THEMA: UIT DE MAAT
We leven in een tijd waarin niets meer vanzelfsprekend is. Het woord crisis vliegt ons dagelijks om de oren – of het nu gaat om klimaat, politiek, economie of identiteit. De wereld verandert razendsnel, en soms voelt het alsof we de grip een beetje kwijt zijn. Alsof we uit de maat lopen. En misschien is dat precies wat we nodig hebben.
Bij Karavaan willen we de komende jaren juist dat ‘uit de maat lopen’ onderzoeken. Niet als iets negatiefs, maar als iets dat ruimte maakt. Ruimte om anders te denken, anders te voelen, anders te maken. We zoeken naar nieuwe ritmes, andere perspectieven, gedeelde verlangens. Dat doen we niet met harde meningen of snelle oordelen, maar met zachtheid, nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht. We geloven dat we elkaar nodig hebben om nieuwe richtingen te ontdekken – voorbij algoritmes, polarisatie en hokjesdenken.
We weten niet hoe de toekomst eruitziet. Maar wat als we haar alvast beginnen te leven? Wat als we laten zien hoe het óók kan? Met meerstemmigheid, kleur en lef. Wat als we luisteren naar de stem van ouderen in een vergrijzende samenleving? Naar de boerin die laveert tussen traditie en verandering? Naar jonge mensen die te midden van de woningnood zoeken naar nieuwe manieren van samenleven? Wat als vrouwen, queer communities en minderheidsgroepen niet alleen zichtbaar zijn, maar het gesprek mogen leiden?
Karavaan nodigt uit om uit de maat te lopen. Om stil te staan, te voelen, te maken en te spelen. Met verhalen uit de regio, met kunst in het landschap, met thema’s als zorg, wonen, religie, techniek, economie, klimaat en welzijn. Geworteld in Alkmaar – als stad omringd door polder en boerderijen – besteden we altijd in het bijzonder aandacht aan agrarische thema’s en actuele ontwikkelingen in de landbouw. We maken ruimte voor reflectie – en voor actie.
SELECTIE
Deadline: indienen plan van maximaal 4x A4: 8 juni 2025
Let op: Met de laatste tien doen we selectiegesprekken om tot de eindselectie te komen. Deze gesprekken (20 minuten) vinden online plaats op donderdag 26 juni tussen 9:00 en 13:00, dus houd dit vrij.
Zie op het laatste blad waar je allemaal aan kunt denken. Stuur je plan naar info@karavaan.nl
Uitslag: uiterlijk 27 juni 2025
PLANNING (het is belangrijk dat je alle onderstaande data aanwezig bent)
9 oktober: de eerste dag is een programma- en kennismakingsdag: het is een dag waarin we je hele plan doornemen (artistiek en productioneel), lunchen, locaties verkennen. Dit duurt ongeveer van 10:00 tot 16:00.
23 oktober: Kick-off: We starten de dag met een presentatie van de plannen, gevolgd door een lunch, in de middag zullen de fotoshoots plaatsvinden voor de individuele en het gezamenlijke campagnebeeld(en).
NTB: Tussendoor is er ruimte voor artistieke en productionele begeleiding en advies. Dit zal per maker/gezelschap apart worden ingepland.
We gaan ervan uit dat er vanaf 1 december al een aantal dagdelen op locatie gewerkt kan worden.
4 december: work in progress presentaties, waarbij je aan je mede-makers presenteert wat je tot dan toe hebt gemaakt, met nagesprek en gezamenlijk eten (hele dag en vroege avond).
8 t/m 19 december: werken op locatie => Montageweek van 15 t/m 19 december met technische ondersteuning (je werkt voorafgaand aan deze week zo vaak je wilt op locatie)
19 december: Generale (middagvoorstelling) waarbij je elkaars voorstellingen ziet, met aansluitend gezamenlijk eten
20 december: Besloten try-out (middagvoorstelling) voor specifieke genodigden, en napraten met gezamenlijk eten
21 december: Try-out voor publiek (middagvoorstelling)
22, 23 december: Optionele repetitiedata
27 (première), 28, 29 en 30 december: spelen op de Winterkaravaan voor publiek (middag- en avondvoorstellingen, 4x spelen op een dag)
30 (en 31) december: opruimen
6 januari 2026: om 18:00 evaluatiebijeenkomst inclusief gezamenlijk eten
NTB: Een individueel en adviserend toekomstgesprek op datum in overleg. Hierin staan jouw toekomstplannen en ontwikkeling als maker centraal.

Moon Saris