Achter de schermen bij Karavaan: talentontwikkeling

Van 22 t/m 29 december presenteren wij de vierde editie van ons talentontwikkelingsproject Winterkaravaan. Als vriend van Karavaan nemen we je graag mee achter de schermen van dit project, hoe verloopt dit toffe proces van start tot uitvoer?


Na een open call ontving Karavaan maar liefst 50 bijzondere en uiteenlopende plannen van makers uit het hele land en Vlaanderen die maximaal 5 jaar afgestudeerd zijn aan een kunstvakopleiding. Na intensief beraad koos het team van Karavaan en de programmaraad, 5 makers die hun plan speciaal voor de Winterkaravaan mogen ontwikkelen tot een eigen korte voorstelling van 20 minuten, in het thema: #groeizucht. De 5 nieuwe voorstellingen worden specifiek op locatie gemaakt: de immense en ontmantelde drukkerij in Alkmaar. De 9 jonge professionals werken vanuit verschillende kunstdisciplines en krijgen productionele en artistieke begeleiding.

Meters maken, het is vitaal voor jonge makers“, schreef theatervakblad Scènes over de Winterkaravaan. En zo is het, ze spelen eind december maar liefst 16 keer hun voorstelling voor publiek.

Hoe zien de maanden in aanloop naar de Winterkaravaan er voor de makers uit?

• Voor elke maker organiseren wij een programmadag waarin ze intensief kennismaken met de locatie, met Karavaan en met Alkmaar. We zagen ze door over hun prille plannen en laten bij de lunch speciaal voor hen geselecteerde mensen aanschuiven.
• Een dynamische kick-off avond, waarin ze hun plan presenteren aan elkaar en aan een geselecteerd publiek
• Intussen koppelen we ze aan een maatschappelijke partner én aan een artistieke coach uit het netwerk van Karavaan
• De makers gaan zelf aan de slag met maken, verzamelen, proberen, ontwikkelen, spelen, denken en testen. Hierbij worden ze begeleid door ons.
• Intussen maken vrijwilligers de locaties klaar voor gebruik. Er wordt heel veel getimmerd, geveegd, geknutseld, gerepareerd, gebouwd en schoongemaakt.
• Een work-in progressmiddag op locatie waarin ze aan elkaar laten zien wat ze tot dan toe ontwikkeld hebben, feed-back krijgen van hun peers en van ons, en zelf de expeditie lopen die publiek ook gaat lopen langs de voorstellingen.
• Nog een week voordat we gaan monteren. Op basis van de work-in-progress feedback wordt er verder gewerkt.
• Een montageweek waarbij er intensieve artistieke en productionele begeleiding is van ons, van een technicus, van een extra productie-assistent, van coaches en vrijwilligers. Er worden doorlopen gehouden, er wordt gejuicht en gehuild. Er wordt heel hard gewerkt. In de KanTineke wordt dagelijks met elkaar gegeten en onze kok Tineke verwent daarbij makers en vrijwilligers.
• In deze week is er aan het eind een generale: zo gaat het (bijna) worden. De makers presenteren dat aan een geselecteerd publiek en alle vrijwilligers.
• Dan volgt er een try-out voor publiek, een spannend moment.
• Met kerst gaat iedereen naar huis om met familie en vrienden te zijn en te relaxen.
• En dan verzamelen we weer in Alkmaar, en spelen voor het eggie: premiere-dag en daarna nog 14x spelen.

 

Recent nieuws

Foto: Emil de Jong

3 x nieuwe teksten van Jibbe Willems op Karavaan Festival

Toneelschrijver Jibbe Willems is 3 keer op Karavaan Festival met een nieuwe tekst: de opera Kaapdiegoeiekoop (Silbersee & Gouden Haas, premiere), het theaterstuk The Promised Land (Young Gangsters, premiere) en de thrilleropera Sonder (Collectief Ludvik). Van 26 mei t/m 6 juni spelen de voorstellingen tijdens het festival meerdere dagen in regio Alkmaar.

Lees verder
Bas de Brouwer

KARAVAAN FESTIVAL TOCH IN CASTRICUM

Van 26 mei t/m 6 juni is het weer Karavaan Festival in de regio. Karavaan speelt de hilarische muziektheatervoorstelling Der Letzte Hollander in het historische Ketelhuis van Landgoed Duin en Bosch in Castricum.

Lees verder

EKOPLAZA FESTIVAL DEAL

Ekoplaza en Karavaan werken samen aan lekker eten voor de wereld van morgen. Ontdek het zelf met de Ekoplaza Festival Deal: doe voor min. € 25,- boodschappen bij Ekoplaza en ga gratis naar tentjestheater! En kom natuurlijk eten in het pop-up restaurant in het festivalhart!

Lees verder

Volg ons op social media!