Bleekneusjes

Voor een flinke dosis theatervitaminen

Opwarmertje Karavaan festival: Bleekneusjes nog één keer in Bergen aan Zee te zien

Voor iedereen die ze vorig jaar gemist had, of dolgraag nog een keer wil zien: de Bleekneusjes komen nog één keer terug naar het voormalige Bio Vacantieoord in Bergen aan Zee! Het succesnummer van Karavaan 2017.

Een prachtig uitzicht op de duinen, de naaldbossen en natuurlijk de zee; je waant je even in een andere wereld. Hier wordt het verhaal gespeeld. Een verhaal over anders zijn. Bij een groep willen horen. Over je ontheemd voelen, en heimwee. Dit is de plek waar in de twintigste eeuw vele generaties kinderen uit armere milieus op doktersadvies moesten aansterken, de zogenaamde Bleekneusjes.

Bleekneusjes is een theatrale wandeling door het landschap en de tijd. Een muzikale voorstelling rond koloniehuizen. Een productie in werkteatertraditie van Hans Man in ’t Veld en Marlies Bosmans in samenwerking met een groep jonge getalenteerde theatermakers en tekstbijdragen van onder anderen Adriaan van Dis. De voorstelling werd zeer enthousiast ontvangen door zowel publiek als pers.

**** Locatietheater in de beste zin van het woord – Volkskrant, Hein Janssen

**** Het prachtige landschap waar heden en verleden elkaar ontmoeten. En wat zingen ze mooi! – Telegraaf, Esther Kleuver

***** Een voorstelling met precies dat speelse elan waarmee Hans Man in ‘t Veld (red) en de andere spelers van het Werkteater het publiek destijds naar de wereld liet kijken. – Noordhollands Dagblad

Een piekmoment in het festival. – Dagblad van het Noorden

Honderd jaar villa Russenduin: diner- en luncharrangement

In 2018 bestaat villa Russenduin, het voormalige Bio Vacantieoord, tegenwoordig Huize Glory, honderd jaar! Om dit te vieren biedt Huize Glory een heerlijk lunch- en dinerarrangement aan bij de voorstelling. Na afloop van de ochtend- en voorafgaand aan de avondvoorstelling, geniet je van een heerlijke 2gangen-lunch- of 3gangen-diner. Zo maak je er een complete avond of middag uit van. Let op: plaatsen zijn beperkt!

In de ontvangsttent van de voorstelling zijn ook weer de archiefbeelden van het voormalige Bio Vacantieoord te bekijken. De beelden zijn verzameld onder voormalige bleekneusjes en kinderverzorgsters en zijn ook onderdeel van de online tentoonstelling met beelden van de koloniehuizen van Egmond en Bergen aan Zee.

Bleekneusjes is een theatrale wandeling door de buitenlucht. Denk je daarom aan gepaste kleding en schoeisel?

CREDITS
Regie: Hans Man in ‘t Veld | Scenario: Marlies Bosmans | Tekstbijdragen: Adriaan van Dis, Jasmijn Snoijink, Koen Jantzen | Muzikale leiding: Bart Sietsema | Spelers en makers: o.a. Klemens Patijn, Lusanne Arts, Marlies Bosmans, Bart Sietsema, Daphne Wellens, Armen Melkonian, Jonata Taal | Productieklas Artiance o.l.v. Hanneke Vries: Madelief, Djoeke, Gitte, Sascha, Fleur, Nathalie, Fleur, Maaike, Lieke, Jonas, Daan, Daan, Sieb, Kyllian | Idee: Hans Man in ’t Veld, Klemens Patijn en Jasmijn Snoijink | Scenografie: Eva Krammer | Productieleider: Tobias Verhagen | Zakelijk leiding: Thijs de Wit | Foto: Ben van Duin

Landgoed Huize Glory, Bergen aan Zee

De voorstelling werd speciaal in Bergen aan Zee gemaakt. De vier Koloniehuizen in Bergen aan Zee vormen nog steeds een gezichtsbepalend onderdeel van het kleine kustdorp. Adriaan van Dis groeide hier op.

De nabestaanden van de puissant rijke August J. Jansen die Villa Russenduin (nu Huize Glory) liet bouwen, verkochten het pand aan een instelling die kinderen opving die moesten aansterken. In de zogenaamde BIO-vakanties kwamen de toenmalige bleekneusjes uit Amsterdam en andere grote steden naar Bergen aan Zee. Een streng regime van rust, reinheid en regelmaat moest ervoor zorgen dat de kinderen in zes weken tijd aansterkten.

Info
Prijzen:
€ 18,50 standaard
Duur:
105 min
Speeldata:
  • vr 18 mei om 19:00
  • za 19 mei om 19:00
  • zo 20 mei om 11:00
  • zo 20 mei om 19:00
  • ma 21 mei om 11:00
  • ma 21 mei om 15:30
  • zo 27 mei om 11:00
  • zo 27 mei om 16:00
Bestel Kaarten
extra:
De vriendenkorting van Karavaan is niet geldig op deze reprise
Theater en diner in de duinen
Voorstelling Bleekneusjes + 3gangen-diner voor de voorstelling (op 21 mei NA de voorstelling) bij Landgoed Huize Glory (€50,-)
Selecteer hieronder je gewenste datum:
Bestel Kaarten
Theater en lunch in de duinen
Voorstelling Bleekneusjes + 2gangen-lunch na de voorstelling bij Landgoed Huize Glory (€33,50)
Selecteer hieronder je gewenste datum:
Bestel Kaarten
Locatie
Landgoed Huize Glory
Elzenlaan 2, Bergen aan Zee
plan je route