Debat: We zijn waar we wonen

Nieuwe en oude ideeën over de binnenstad van Hoorn

Iedere vrijdag organiseert Karavaan een debat naar aanleiding van het thema dat op de locatie speelt. We nodigen experts, beleidsmakers en belanghebbenden uit om aan de hand van stellingen een debat te voeren.

Meld je aan en debatteer mee over de identiteit van Hoorn en toekomst van de kleine stad in het algemeen, de invloed van de vergrijzing in Alkmaar, Noord-Holland, Nederland en de rest van de wereld, en de uitdagingen van het boerenbestaan in de eenentwintigste eeuw.

Nu de grondprijzen zijn ingestort en het toerisme groeit, is citymarketing een alternatief geworden om het product stad toch nog aan de man te brengen. Hoorn heeft veel mogelijkheden om te ontwikkelen door zijn geschiedenis en plek aan het water. Hoe zit het echter met haar bewoners? Hoe zit het met de stad als woonplaats, de stad als hedendaags zingevend verband. Toerisme versus optimale woonomgeving, ziehier het dilemma van de binnenstad van Hoorn.

Voor Hoorinezen en Hoorenaars is het de vraag waar we met de binnenstad van Hoorn naartoe willen. Wordt het ingericht en klaargestoomd voor de grote groepen toeristen die in de toekomst de stad gaan bezoeken? Op welke manier dan? En waar blijven de bewoners zelf? Hoe zit het met de leefbaarheid voor hen? De mogelijkheden? En voor de jongeren van nu, hoe ziet die binnenstad er over 15 jaar uit? Voelen zij zich dan nog verbonden?

**De zwijgende meerderheid**
Samen met bewoners van Hoorn en deskundigen proberen we een aantal richtingen en oplossingen aan te geven voor de binnenstad van Hoorn. Een hete kwestie is het gebruik van de auto in de binnenstad. Welke mogelijkheden ontstaan er als de binnenstad autovrij wordt? Zoals bijvoorbeeld in Elburg. Wat voor nadelen kleven daar dan aan vast? Voor de bewoners van de binnenstad, voor de winkeliers. Zijn die nadelen ook om te draaien, zijn er oplossingen voor te bedenken? Met jongeren, creatievelingen, bewoners met verschillende culturele achtergronden, vertegenwoordigers van de zwijgende meerderheid leggen we plannen en ideeën op de tafel van wethouder Ben Tap. We zijn benieuwd hoe hij daarop reageert.

Festivalhart Hoorn, Oostereiland